20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2024 14:56 | Son Güncelleme: 29.07.2024 14:57

NYT 6 sporcunun rutinini yazdı: Olimpiyatçılar kahvaltıda ne yiyor?

15 bin atlet Paris'teki 2024 Olimpiyat Oyunları'nda yarışıyor. Çoğunun etkinliklerden önce, etkinlik sırasında ve sonrasında ne yiyeceklerine dair ayrıntılı planları var. New York Times olimpiyatlara gitmeden hemen önce altı sporcunun beslenme rutinlerini öğrendi
Fotoğraf: James Hill/The New York Times)
Fotoğraf: James Hill/The New York Times)

Talya Minsberg / The New York Times

Olimpiyatlara giden yol karbonhidratlarla döşeli. Paris'te bu yaz yarışan atlet sayısı tahminen 15 bin. Çoğu, etkinliklerinden önce, etkinlik sırasında ve sonrasında ne yiyeceklerine dair ayrıntılı planlarla geliyor. Spor diyetisyeni ve Ohio State Spor Hekimliği Enstitüsü Spor Beslenmesi Direktörü Sarah Wick, “Antrenmanlarının bir parçası da beslenmeleri. Tıpkı güç ve kondisyon gibi. Hangi besinlere ne zaman ihtiyaç duyduklarını bilmeleri gerekir" dedi.

Yüksek performanslı sporcular enerji için bol miktarda karbonhidrata ve kaslarını onarmak ve antrenmanlar arasında toparlanmak için proteine ihtiyaç duyarlar. Her etkinliğin ve sporcunun farklı ihtiyaçları vardır ancak hepsinin bol miktarda yakıta ihtiyacı var. Yine de bu, sadece sağlıklı gıdalarla beslendikleri anlamına gelmiyor. Usain Bolt'un 2008 Pekin Olimpiyatları'nda her gün 100 tane McDonalds tavuk nugget yediği tahmin ediliyor, çünkü bunlar midesinin kaldırabileceğini bildiği tanıdık yiyeceklerdi. Üç altın madalya kazandı.

Paris'e giden bir avuç Olimpiyat sporcusundan, Oyunlar öncesinde tipik bir antrenman haftasına ait yemek rutinlerini paylaşmalarını istedik. İşte onların kahvaltı rutinleri ve diğer birkaç önemli atıştırmalığı:

Haley Batten, 25, ABD, dağ bisikleti

Haley Batten'ın zorlu antrenmanlardan önce de yediği bir yarış günü yemeği var: Muz ve akçaağaç şurubu ile doldurulmuş krepler. Bunların iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğunu söylüyor. Genellikle antrenmandan veya yarışmadan yaklaşık iki ila üç saat önce yemek yiyor. Sabah 10'da bisiklete binmiş oluyor. Antrenmanları iki ila beş saat kadar sürebiliyor. Bu nedenle yanında da atıştırmalık olması çok önemli. Batten genellikle yüksek karbonhidratlı içecek karışımı veya Pop-Tarts'ı tercih ediyor. Batten, “Bisiklet üzerinde karbonhidrat hedeflerinize ulaşmadığınızda numara yapmanın bir yolu yoktur, çünkü hızınızı koruyamazsınız” dedi. Enerjisini sürdürebilmek için bisiklet sürerken saatte 90 ila 120 gram karbonhidrata ihtiyacı olduğunu söyledi.

Antrenman sonrası atıştırmalığı: Batten genç bir atletken, babası sürüşlerden sonra ona çikolatalı süt alırdı. Protein ve karbonhidratlar sayesinde “Bunun harika bir profesyonel sporcu beslenme stratejisi ve toparlanma hilesi olduğu ortaya çıktı” dedi.

Luke Willian, 28, Avustralya, triatlon

Bazı insanlar triatletlerin dört sporda ustalaşması gerektiğini söyler: Yüzme, bisiklet, koşu ve yemek yeme. Luke Willian temmuz ayında bir gün sabah 7:20'de uyandığında her zamanki kahvaltısına yöneldi: iki fincan tam yağlı sütlü mısır gevreği. Bu öğünü, 50 gram karbonhidrat içeren bir sporcu içeceği içtiği zorlu bir yüzme antrenmanıyla takip etti. Sporcular dehidrasyonu ve krampları önlemek için yüzmenin ortasında kolayca erişebilmek amacıyla beslenme malzemelerini sık sık yakındaki bir iskelede bulundururlar.

Yüzmeden sonra, karbonhidrat ve protein karışımı için sabah 10'da iki salamlı ve peynirli sandviç ve bir lokma kek yedi. Ardından yaklaşık 10 kilometrelik “kolay” bir koşuya çıktı, ardından hızlı bir protein takviyesi içti ve sonra bir latte ve bir parça cheesecake için bir kafeye gitti. Bunların hepsi sabah 11:30'dan önceydi. Öğle yemeğini bunlardan iki saat sonra yiyor. Wilian, “Ben her zaman çok yiyen biriydim” dedi.

Tatlıya düşkünlüğü: Willian gün boyunca beş kurabiye ve bir avuç da sakızlı şeker yedi. Şekerlerin midesin sıvı karbonhidratlardan daha iyi geldiğini söyledi.

Asia Hogan-Rochester, 25, Kanada, yedili ragbi

Daha küçük takımların ve daha kısa oyunların yer aldığı bir ragbi türü olan yedili ragbi, hem güç hem de dayanıklılık gerektiriyor. Kanada takımı Paris'te iki gün içinde üç maçta mücadele edecek. Asia Hogan-Rochester, üniversite boyunca atletizmde yarıştıktan sonra 2019'da profesyonel bir ragbi sporcusu oldu. Hogan-Rochester, spor değiştirmenin beslenmeye daha fazla dikkat etmelerini sağladığını, özellikle de yeterli karbonhidrat ve protein tüketmeye odaklandıklarını söyledi. Çarşamba sabahı Paris'teki sporcu köyünde, karbonhidrat ve protein alımını ön planda tutarak ikramları tattılar: Badem sütlü granola, karpuz, kruvasan, yoğurt ve birkaç çeşit tavuk, sosis, brie peyniri ve sebzeli pierogi.

Evde, Hogan-Rochester için tipik bir kahvaltı protein tozu, badem sütü, taze meyve ve badem ezmesi ya da Nutella karışımı içeren yulaf. Yakın zamandaki bir antrenman gününde, bu kahvaltıyı sabah 8'de, ağırlık antrenmanından bir saat önce yaptılar. İkinci kahvaltı olan krem peynirli bagel, 30 dakika sonraydı.

Yol atıştırmalıkları: Hogan-Rochester'ın seyahat atıştırmalıkları arasında Heavenly Hunks kurabiyeleri, Clif barlar, balık kraker, cipsler ve jelibonlar yer alıyor.

CJ Allen, 29, ABD, atletizm

400 metre engelli koşucusu CJ Allen, Olimpiyat seçmelerini ikinci sırada tamamlayarak Paris Oyunları'na katılmaya hak kazandı. Birazcık bile ters giden bir şey olsaydı, evde kalacaktı. Sadece ilk üçe kalan atletler olimpiyatlara katılabiliyor ve Allen'ı dördüncü sıradan çok minik bir farkla kurtuldu. Her milisaniye önemli olduğundan, yemek planlaması da hassasiyet gerektiriyor.

Çoğu sabah olağanüstü bir içerik listesini bir araya getiren harmanlanmış bir kahve içiyor: French press kahve, cordyceps mantarı, MCT yağı, organik tereyağı, organik tam yağlı süt veya krema, saf vanilya özü, tarçın, kolajen peptitleri, nane yağı ve yerel ham bal. Allen kahvesini yüksek proteinli bir yiyecekle eşleştirdiğini belirtti. Örneğin temmuz başında bir gün, pastırma, yumurta ve parmesanlı kiş seçti.

Ev yapımı kemik suyu: Allen kendi kemik suyunu yapıyor ve bunu öğleden sonraki antrenman sonrası öğününe dahil ediyor. 

Kasra Mehdipournejad, 31, Mülteci Olimpiyat Takımı için yarışan İranlı, tekvando

Kasra Mehdipournejad olimpiyatlardan önceki son gününe sabah 7 civarında ahududu ve yaban mersinli muzlu kreplerden oluşan bir kahvaltıyla başladı. Üç saat sonra, haşlanmış bir yumurta ile birlikte kiraz, yaban mersini ve şeftali atıştırdı. Sabah 10:30'da, serbest ağırlıklarla yapacağı kuvvet antrenmanından tam bir saat önce bir shot espresso içti. Antrenmandan 45 dakika önce, dayanıklılığını artırmaya yardımcı olduğuna inandığı bir beta-alanin takviyesi aldığını söyledi. Bazı araştırmalar beta-alaninin atletik performansı artırabileceğini ortaya koyuyor ancak dayanıklılığı nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Taekwondo yarışmacıları ağırlık sınıflarına göre ayrılır, bu nedenle birçok sporcu özellikle ne yediklerine dikkat eder. Mehdipournejad, geleneksel İran yemekleri de dahil olmak üzere sevdiği yiyecekleri diyetine dahil etmek için bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışıyor.

Güvenli tercihi: Geçenlerde bir akşam, safran, kuru üzüm ve tavukla yapılan bir İran pilavı olan zereshk polo'dan oluşan bir ev yemeği seçti.

Chuck Aoki, 33, ABD, Paralimpik tekerlekli sandalye ragbisi

Paralimpik ragbi oyunları 90 dakikadan iki saate kadar sürebiliyor ve çok sayıda patlayıcı hareket gerektiriyor. Oyuncular birbirlerine çarparak bazen rakiplerini tamamen durdurabilirler. Ağırlığı 40 kilodan fazla olabilen bir sandalyeyi tekrar en yüksek hızda hareket ettirmek muazzam bir güç ve dayanıklılık gerektiriyor.  Chuck Aoki düzenli olarak iki kahvaltı yapıyor. Geçenlerde bir sabah, ilk öğünü sabah 7 civarında meyve ve yoğurttu. İkinci ve daha doyurucu kahvaltısı hindi sosisi, patates kızartması ve acı soslu çırpılmış yumurtaydı. Aoki gün boyunca daha az acıkıyor, bu nedenle erken saatlerde daha fazla kalori tüketmesi onun için önemli.

Hızlı şeker: Aoki, şekere ihtiyaç duyduğunda, Skittles'a uzanıyor.

©️ 2024 The New York Times Company