08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.07.2024 11:30 | Son Güncelleme: 31.07.2024 14:41

NYT yazarı Vanessa Friedman yazdı: Olimpiyatların gelmiş geçmiş en şık açılış töreni

2024 Paris Olimpiyatları pek çok açıdan ilklere sahne oldu. New York Times'ın moda yazarı Vanessa Friedman, 'olimpiyatların gelmiş geçmiş en şık açılış töreni olarak' nitelediği ilklerin olimpiyatını değerlendirdi
James Hill / New York Times
James Hill / New York Times

Vanessa Friedman / New York Times

2024 Paris Olimpiyatları resmi olarak başlamadan önce bile muazzam bir ilkler listesi vardı. Yüzyıl sonra Paris'te düzenlenen ilk olimpiyattı. Katılımcılarının eşit cinsiyet sayısına sahip olduğu ilk olimpiyattı. Açık havada yapılan ilk açılış töreniydi. Sponsoru küresel bir lüks devi olan ilk olimpiyattı. Modanın ev sahibi olan bir ülkenin merkezinde yapılan ilk olimpiyatlardı.

Açılış töreninde sadece girişte kırmızı bir halı değil, aynı zamanda ülkenin tarihine ve ruhuna adanmış vinyetlerin (Fransız Devrimi ve Notre Dame'ın yeniden inşası da dahil olmak üzere) ortasında tam teşekküllü gösterisi sunuldu. Paris'in anıtları etkinliğin arka planını oluştururken, stil de etkinliğin merkezinde yer aldı.

Fransız zevki

LVMH'nin premium sponsor olacağı açıklanır açıklanmaz çıta da belirlenmiş oldu. Oyunların sanat yönetmeni Thomas Jolly'ye göre amaç, geniş tanımıyla “Fransız zevkine ışık tutmaktı”. Bunu kabare ve heavy metal, dans, akrobatlar ve hem yeni hem de eski markalardan 1.800 kıyafetle yaptılar. Başından beri, diğer tüm milli takımlar için moda rekabetinin çıtasının yükseleceği açıktı.

Olimpiyatlar sırasında takımların ulusal renklerde blazer ceket ve chino pantolondan oluşan alışılagelmiş üniformaya başvurması (ABD ve Ralph Lauren), temel athleisure ısınma kıyafetine (Emporio Armani giyen İtalya ve Lululemon giyen Kanada) ya da ulusal klişe tuzağına düşmesi (Bermuda şort giyen Bermudalılar) ideal bir karar. Ancak Olimpiyat kazanı bir sıcak hava balonuyla yükseldiğinde ve Celine Dion Eyfel Kulesi'nin altında şarkı söylemeye başladığında, yağmura rağmen en unutulmaz görünümlerin sporculara ait olduğu apaçık ortadaydı. Ayrıca, etkinliğe katılanların şık kıyafetlerini giydiği ve ünlü sanatçıların gizli terzisi olduğu ortaya çıkan markayı da unutmamak gerek. Modanın olimpiyatlarını kazananlara kısa bir bakış...

Haiti

Milano Moda Haftası'nın parlak ışıklarından biri olan Haitili İtalyan tasarımcı Stella Jean, Team Haiti'nin tasarımı üzerinde çalışmak üzere görevlendirildi. Sonuç olarak, Haitili yerel sanatçı Philippe Dodard'ın eserleri uzun etek ve pantolonlar üzerine basıldı ve geleneksel şambray gömleklerle birleştirildi, hepsi stok malzemelerden yapıldı ve hiçbiri sıradan vatanseverliği yansıtmıyor.

Güney Sudan

Coco Chanel, küçük siyah elbisenin Paris şıklığının özü olarak taçlandırılmasına yardımcı olmuştu; Güney Sudan da altın düğmeli ve grafik detaylı küçük siyah kruvaze takımlarıyla bu fikre saygı duruşunda bulundu. Ayrıca Liberya Takımı, Telfar Clemens tarafından yaratılan sokak giyimiyle spor giyimin buluştuğu görünümleriyle bir kez daha geleneksel Liberya siluetlerini havalı bir şekilde bir araya getirdi.

Meksika

Meksika, prepster bir siluet yerine sokak giyimine yöneldi ve Men's Fashion markasının beyaz jean tarzı ceketlerini parlak pembe yakalar ve kollarında Oaxaca, San Miguel de Allende ve Michoacán şehirlerine atıfta bulunan kalem ve mürekkep karalamalarla tamamladı.

Jeremy White/The New York Times

 

Çek Cumhuriyeti

Ulusların geçit töreninde yağmur yağmış ve birçok ulusal delegasyonun kıyafetlerini şeffaf pançolarla örtmesine neden olmuş olabilir, ancak hiç kimse Çek Cumhuriyeti kadar koşullara uygun giyinmedi. Jan Societe ve Alpine Pro'dan tasarımcı Jan Černý tarafından tasarlanan beyaz plastik siperleri (geleneksel Çek “baloňák” ceketinden esinlenilmiştir), sanki olacakların habercisi gibi sanatsal su lekelerine benzeyen şeylerle kaplıydı.

Moğolistan

Moğolistan'ın Michel ve Amazonka Choigaalaa tarafından tasarlanan ve klasik sembolizmle dolu üniformaları geleneksel ve çağdaş arasında muzaffer bir köprü oluşturuyordu; ancak Lovi Ceylon'un işlemeli beyaz ipek kıyafetleriyle Sri Lanka ve Francis Libiran'ın stilize güneş ışınlarına sahip çıkarılabilir ipek askılı Sinag barong gömlekleriyle Filipinler gerçek bir rekabet içindeydi.

Ariana Grande ve Cynthia Erivo

Açılış töreni başlamadan önce bile Erivo ve Grande, “Wicked” karakteri temalı saten elbiseleriyle gelerek uygun bir şıklık yakaladı. Erivo zümrüt yeşili straplez bir Louis Vuitton giymiş ve buna uygun bir şapka ve tırnak takmıştı; Grande ise pudra pembesi kolsuz bir Thom Browne giymiş, saçında ve belinde küçük bir fiyonk takmıştı.

Dior

Oyunlarda yer alan altıncı LVMH markası olan Dior (Vuitton erkek giyim tasarımcısı Pharrell Williams da meşaleyi taşıdı), açılış töreninin Lady Gaga, Aya Nakamura ve Celine Dion gibi süper yıldızlarının sürpriz giydiricisi oldu. Kostüm ve couture arasında modanın prova alanı olan bölgede gezinen marka, Gaga'yı karlı bir ak balıkçılın burlesk versiyonuna dönüştürmeyi başardı; Nakamura'yı altın bir anka kuşuna dönüştürdü; ve Dion'un final numarası için giydiği elbiseye “binlerce inci ve 500 metreden fazla” boncuklu saçak işledi.

Genç Fransız tasarımcılar

Aralarında Paris Moda Haftası'nın çıkış yapan isimleri Charles de Vilmorin, Victor Weinsanto ve The Frankie Shop'un da bulunduğu on beş genç Fransız moda tasarımcısı açılış töreninde sanatçıları giydirmek üzere görevlendirildi. Miras markaların hakim olduğu bir ülke için bu, sektörlerinin geleceğine ve girişimciliğe verilen değerlere olan inancın büyük bir ifadesi.

Dört yıl önce cinsiyetsiz markasını kuran ve Olimpiyat bayrağını teslim etmek üzere Seine Nehri boyunca dörtnala koşan Joan of Arc tarzı zırhlı görünümü (eklemli uyluk yüksekliğinde vegan deri botlarla tamamlanmış) yaratmakla görevlendirilen 29 yaşındaki tasarımcı Jeanne Friot, bunun etkisinin “sadece bildiğimiz büyük evlere değil, genç Parisli tasarımcılara da çok fazla yer vermek” olduğunu söyledi. Sonuç olarak, “Umarım insanlar bundan sonra modada neler olup bittiğini gerçekten kontrol edecekler” dedi. Açılış töreni onların başlangıç çizgisiydi. Moda oyunları başlasın.

©️ 2024 The New York Times Company