19 Mayıs 2025, Pazartesi
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 08.12.2024 11:37 | Son Güncelleme: 08.12.2024 16:17

NYT açılış törenini yazdı: Notre Dame siyasi krizdeki Fransa'ya moral oldu

Paris'te bulunan Notre Dame Katedrali, yangından beş buçuk yıl sonra dün, yeniden açıldı. Açılış törenini aktaran NYT, hükümetin düştüğü, 2025 bütçesinin belirlenemediği Fransa'da tarihi görkemli katedralin yeniden açılışının moral olduğunu belirtti.
Dmitriy Kostyukov / The New York Times
Dmitriy Kostyukov / The New York Times
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Richard Fausset, Catherine Porter ve Thomas Fuller / The New York Times

Çatısını saran ve duvarlarının neredeyse çökmesine neden olan yangından beş yıl sonra, yenilenen Notre Dame Katedrali Cumartesi günü yeniden kapılarını açtı. Yüzyıllık çanları çalarken, 8000 borulu orgu önce inleyerek, ardından gürleyerek yeniden hayata döndü.
 
Notre Dame Katedrali’nin yeniden açılışı, dünyanın en tanınmış anıtlarından biri, Gotik Orta Çağ şaheseri ve Avrupa kültürü ile inancının köşe taşlarından biri için duygusal bir yeniden doğuş oldu.
 
Paris Başpiskoposu Laurent Ulrich, yangından kurtulan çatı kirişinden yapılmış asasının ucu ile katedral kapılarına üç kez vurduktan sonra, “Kardeşlerim, şimdi Notre Dame’a girelim” dedi.
 
Katedral’in kapısı açıldığında bakır nefesli çalgılar ve korodaki çocukların melodik sesleri, katedralin nefini doldurdu.

Fransa’ya moral

Açılış töreni, katedrali tüm görkemiyle Paris’in silüetine geri kazandırdı ve siyasi işlevsizlik, durgun bir ekonomi ve geçen hafta merkez sağ hükümetin düşmesiyle sonuçlanan bütçe anlaşmazlıkları arasında Fransa’ya çok ihtiyaç duyulan bir moral kaynağı sundu.
 
Notre Dame’ın yeniden açılışı, birçok kişinin çok iddialı bulduğu bir takvimle gerçekleşirken, Fransa büyük projeleri gerçekleştirme konusundaki yeteneğini ve sanat ile zanaatkarlık konusundaki uzmanlığını sergiledi.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron kısa konuşmasında “Bu katedralin büyüklüğü herkesten ayrılmaz bir parçadır” dedi. Beş yıl süren onarım, 1163’te başlayan ve tamamlanması 182 yıl süren bir katedral için tarihi açıdan kısa bir süreydi.
 
Macron konuşurken, parlak spot ışıkları soğuk bir Aralık gecesinde Paris’in yağmur ve sisini deliyordu.

Tören öncesi diplomasi

Tören aynı zamanda Macron ve Fransa için bir diplomasi anıydı. ABD’nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, etkinlik için Paris’e gitti. Macron, tören öncesinde Élysée Sarayı’nda iki lideri bir araya getirdi;  Zelenski’nin Ukrayna’ya daha fazla yardım sağlanması için kuşkucu Trump’a baskı yapma fırsatı oldu.
 
Törene ayrıca eski Fransa cumhurbaşkanları, Avrupa kraliyet ailesinden üyeler ve milyarder teknoloji girişimcisi Elon Musk gibi birçok tanınmış isim katıldı.
 
Trump, Macron ve eşi Brigitte’in arasında ön sırada oturdu. Brigitte’in diğer yanında ABD First Lady’si Jill Biden yer aldı.
 
Macron, konuşmasında katedralin yükselen kireçtaşı yapısını “eskisinden daha güzel” olarak tanımladı. Notre Dame’ın “Katoliklere, Parislilere, Fransa’ya ve tüm dünyaya” geri kazandırıldığını söyledi.

840 milyon euro bağış toplandı

Yeniden açılış, katedrali restore etmek için yürütülen devasa bir çabanın zirvesiydi. Fransız yetkililer, 340 bin bağışçıdan yaklaşık 840 milyon Euro (900 milyon dolara yakın) topladı. Hem kamu hem de özel ormanlardan bağışlanan 2.000’den fazla meşe ağacı kullanıldı.
 
Yangın hasarı neredeyse tamamen onarıldı, tonozlar sağlam, 19. yüzyıla ait kule ve ahşap çatı geri kazandırıldı, iç duvarlar ise parlak ve temiz hale getirildi.
 
Projede çalışan zanaatkarlar, restorasyon çalışmalarında anıldı. Geçen yıl katedralin yeni kulesi, azizlerin kalıntılarının yanı sıra restorasyona katılan kişilerin isimlerini içeren bir parşömenle tamamlandı. Kuledeki altın kaplama figür, bir horoz ve anka kuşu karışımı olup, katedralin yeniden doğuşunun bir sembolü.
 
Cumartesi günü düzenlenen törende, 15 Nisan 2019 akşamı yangının alevlerine doğrudan müdahale eden itfaiyeciler de onurlandırıldı. Alevler, katedralin ahşap ve kurşun kaplı çatısını yerle bir ederken, ünlü kuleyi yok etmiş ve yapının stabilitesini ciddi şekilde tehdit etmişti.
 
Törende, parlak itfaiye kıyafetleriyle katedralin önüne çıkan itfaiyeciler coşkulu alkışlarla karşılandı.
 
Katedral, bugün, azizlerin kalıntılarının yerleştirileceği sunağı kutsamak için ilk ayinini düzenleyecek. Macron ve Fransa’dan ve diğer ülkelerden yaklaşık 170 piskoposun katılması bekleniyor.
 
Pazar günü daha sonra halka açık bir ayin düzenlenecek ve ziyaretçiler yangından bu yana ilk kez Notre Dame’a girebilecek.
 
Katedraldeki çalışmalar henüz tamamlanmış değil. Bazı iskeleler yerinde kalacak. Kule tabanının kurşun kaplamasının bitirilmesi gerekiyor. Ayrıca yangınla ilgisi olmayan dış aşınma ve yıpranmanın onarılması yıllar sürecek. Katedralin çevresi de ısı dalgaları sırasında daha serin kalması ve ziyaretçi akışının iyileştirilmesi için yeniden tasarlanıyor.

© 2024 The New York Times Company