06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2024 15:14 | Son Güncelleme: 10.03.2024 15:23

NYT Avdiivka sonrası ilerlemenin durduğunu yazdı: 3 köy Rusya’ya direniyor

Rusya Avdiivka’yı ele geçirdiğinde hızla Ukrayna’nın içlerine ilerleyeceğinden korkuluyordu. Ancak beklenen olmadı. NYT, Ukrayna bölgeyi savunmak için önemli kuvvetler görevlendirdiğini ve Rus birliklerinin direnin 3 köyün çevresinde durakladığını yazdı
Savaşın son günlerinde Avdiivka'da savaşan 25. Tabur'a bağlı Ukraynalı askerler Ukrayna'nın doğusunda eğitim görürken -23 Şubat 2024 (Lynsey Addario/The New York Times)
Savaşın son günlerinde Avdiivka'da savaşan 25. Tabur'a bağlı Ukraynalı askerler Ukrayna'nın doğusunda eğitim görürken -23 Şubat 2024 (Lynsey Addario/The New York Times)

Constant Méheut / New York Times

Ukrayna'nın doğudaki kalesi Avdiivka kenti üç hafta önce Rus güçlerinin eline geçtiğinde Kiev ve müttefikleri Moskova birliklerinin kazandıkları ivmeyi kullanarak stratejik askeri merkezlere ve şehirlere doğru hızla ilerleyebileceğinden korkmuştu. Ancak sonraki günlerde hızlı şekilde ilerleyen Ruslar, kentin yakınlarındaki üç köyün çevresinde durakladı. Askeri uzmanlar, saldırıya elverişli olmayan arazi yapısı, aylarca süren çatışmalar nedeniyle yorgun düşen Rus birlikleri ve bölgeyi savunmak için önemli miktarda askeri kuvvet ayıran Ukrayna ordusu gibi çeşitli faktörlere dikkat çekiyor.

Rusya savaş alanında inisiyatifi elinde tutuyor gibi görünüyor ve askeri analistler, ABD’nin askeri yardım göndermemesi nedeniyle azalan Kiev savunması nedeniyle Rusların gelecekte Ukrayna hatlarını aşabileceğini söylüyor. Uzmanlar şimdilik çatışmaların savaşın ilk dönemlerinde olduğu gibi saldırmalı ve geri çekilmeli bir şekle döndüğünü söylüyor.

"Belirleyici bir eylem ya da atılım yok"

Fransız araştırma merkezi Stratejik ve Savunma Çalışmaları Enstitüsü'nden Thibault Fouillet, "Avdiivka'nın ele geçirilmesi Ukrayna hatlarının çökmesine, Rusların açık araziye geçmesine ve hatta büyük kazanımlar elde etmesine yol açmadı. Belirleyici bir eylem ya da atılım yok” dedi.

Bu durum şubat ortasında Avdiivka'nın düşmesiyle ortaya çıkan durumla tezat oluşturuyor. O dönemde Ukrayna güçleri geri çekilirken Rusya, kısmen Ukrayna'nın güçlü savunma mevzilerinin olmamasının da yardımıyla hızla ilerledi. Savaş alanının açık kaynaklı haritalarına göre Rus birlikleri üç yerleşim yerini ele geçirdi ve 23 kilometre karelik bir alanı kontrol altına aldı. Ancak açık kaynaklı haritalara göre Moskova son 10 gün içinde sadece 2.5 kilometre kareden biraz fazla bir alanı ele geçirdi. Rus askerleri Berdychi, Orlivka ve Tonenke köyleri ve çevresindeki çatışmalarda yakalandı.

Açık arazide birlikleri yok edildi

Savaş alanından uydu görüntülerini ve sosyal medya içeriğini değerlendiren Finlandiya merkezli açık kaynak topluluğu Black Bird Group analisti Pasi Paroinen, Rus güçlerinin küçük piyade saldırı grupları kullanarak ilerlemeye çalıştıklarını ancak Avdiivka'nın batısındaki nispeten açık arazide yok edildiklerini söyledi.

ABD’nin en gelişmiş tankı Ukrayna’da

Son çatışmalar Ukrayna ordusuna da pahalıya mal oldu. Zira Kiev, en iyi birlik ve silahlarından bazılarını Avdiivka'nın batısındaki bölgede savaşmaya adamıştı. ABD'nin geçen yıl eğitip donattığı 47’nci Tugay, Berdychi'yi savunuyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoda tugayın ABD'nin en gelişmiş tanklarından biri olan Amerikan yapımı Abrams tankını kullandığı iddia edildi.

Bir sivil toplum araştırma grubu olan Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhii Kuzan, Ukrayna ordusunun Avdiivka dışındaki savaşa mümkün olan tüm silahları tahsis ettiğini söyledi. Ancak görsel kanıtlara dayanarak kayıpları sayan bir askeri analiz sitesi olan Oryx'e göre, Ukrayna'nın Abrams tanklarından üçü son iki hafta içinde imha edildi ya da hasar gördü ve orada terk edildi.

Birliklerine zaman kazandırmaya çalışıyor

Ukrayna güçleri de aylardır Avdiivka'ya yönelik Rus saldırılarına karşı koyarken ağır kayıplar verdi. Askeri uzmanlar, Ukrayna'nın bölgede savunmaya devam etmesinin, birliklerine daha batıdaki yeni savunma hatlarını hazırlamak ve güçlendirmek için zaman kazandırmayı amaçladığını söylüyor. Ukrayna ordusu kısa bir süre önce Avdiivka savaş bölgesi yakınlarında inşa ettiğini söylediği, 6,5 metre derinliğinde siperler ve tanksavar hendekleri de dahil olmak üzere tahkimatların fotoğraflarını yayınladı. Fouillet, Avdiivka'yı kastederek "Düşmüş bir kaleniz var. Bu yüzden savunma hattını tekrar yerine koymak için zamana ihtiyacınız var” dedi.

Rusların kayıpları en yüksek seviyeye ulaştı

Rusya'nın Avdiivka'ya yönelik saldırısı, güçlerinin ağır insan ve maddi kayıplar vermesine neden oldu. İngiliz askeri istihbaratı, Moskova'nın Avdiivka savaşına çok sayıda kuvvet ayırdığı şubat ayında günlük ortalama ölen Rus askeri sayısının 983’e ulaştığını ve bunun savaşın başlangıcından bu yana en yüksek oran olduğunu söyledi.

Arazi yapısından faydalanıyorlar

Paroinen ve Kuzan, Ukrayna güçlerinin bölgenin arazi yapısından faydalandığını belirtti. Rus birlikleri Berdychi, Orlivka ve Tonenke'ye çok az siperin bulunduğu açık arazilerden saldırırken, Ukrayna birlikleri köylerin yüksek yerlerini tutarak yaklaşan Rus askerlerini hedef almayı kolaylaştırıyor. Rus birliklerinin bu üç köyü ele geçirmesi halinde, arazinin engebeli olması ve akarsu ile baraj gölleriyle dolu olması nedeniyle ilerlemesi zorlaşacağından bir sonraki adımının ne olacağı belirsizliğini koruyor. Kuzan, Rus ordusunun şu anda Ukrayna'nın savunmasını araştırmak için 1500 kilometreden uzun cephe hattı boyunca birden fazla yere saldırdığını söyleyerek “Bunlardan hangisine öncelik verileceği savunmayı aşma konusunda ne kadar başarılı olacaklarına bağlı olacak. Başarılı oldukları yerlerde, daha fazlasını elde etmek için ilave rezervler konuşlandıracaklar. Onların stratejisi bu” dedi.

© 2024 The New York Times Company