13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2023 16:30 | Son Güncelleme: 13.10.2023 15:03

NYT Bankman-Fried'ın eski sevgilisinin ifadesini yazdı: Beni suç işlemeye yönlendirdi

İflas eden kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık davasında kilit isim ifade vermeye başladı. Bankman-Fried'ın eski sevgilisi olan Caroline Ellison, 4 saat boyunca eski kripto kralının suçlu olduğunu anlattı
Suçunu kabul eden ve yetkililerle işbirliği yapan Alameda Research'ün CEO'su Caroline Ellison, Sam Bankman-Fried'in Manhattan'da görülen dolandırıcılık davasından ayrılırken, 10 Ekim (Fotoğraf: Jeenah Moon/The New York Times)
Suçunu kabul eden ve yetkililerle işbirliği yapan Alameda Research'ün CEO'su Caroline Ellison, Sam Bankman-Fried'in Manhattan'da görülen dolandırıcılık davasından ayrılırken, 10 Ekim (Fotoğraf: Jeenah Moon/The New York Times)

David Yaffe-Bellany, Matthew Goldstein ve J. Edward Moreno / The New York Times

Önce New York'ta iş arkadaşıydılar. Sonra Hong Kong'da birlikte bir startup işleten arkadaşlar oldular. Sonunda, dünya çapında magazin manşetlerinde yer alan çalkantılı bir ofis aşkının ortakları oldular. Salı günü, Manhattan'da tıklım tıklım dolu bir mahkeme salonunda, Sam Bankman-Fried ve Caroline Ellison arasındaki ilişki başka bir hal aldı. İkili, birlikte kurdukları kripto para ticaret şirketleri FTX ve Alameda Research'ün Kasım ayında iflas etmesinden bu yana ilk kez karşı karşıya geldi.

4 saat süren ifade

28 yaşındaki Ellison, Bankman-Fried'in federal mahkemedeki dolandırıcılık davasının beşinci gününde yaklaşık dört saat boyunca kürsüde kaldı. Savcının Bankman-Fried'ı göstermesini istemesi üzerine Ellison'ın Bankman-Fried'ı teşhis etmesi 10 saniyeden fazla sürdü. Ardından, ifadesinin ilk 15 dakikası içinde Ellison, FTX'in çöküşüne yol açan suçlar için 31 yaşındaki Bankman-Fried'ı defalarca suçladı. Ellison, Bankman-Fried'ın FTX müşteri mevduatlarını, kendisi için denetlediği bir kripto para hedge fonu olan Alameda Research'ün girişim yatırımlarını ve kredi geri ödemelerini finanse etmek için kullanması talimatını verdiğini ifade etti. Alameda'nın yaklaşık 14 milyar dolar aldığını ve bunun sadece bir kısmını geri ödeyebildiğini söyledi.

Ellison, Bankman-Fried avukatlarıyla birlikte odanın diğer ucunda otururken, "Beni bu suçları işlemeye o yönlendirdi" dedi. Hükümetin yıldız tanığı ve Bankman-Fried'ın en çok tartışılan ortağı olan Ellison, davanın kilit isimlerinden biri ve ifadesi merakla beklenen bir andı. Geçen yıl FTX'in müşterilerinden milyarlarca dolar mevduat çalmak için kapsamlı bir komployu yönetmekle suçlandıktan sonra kripto para sektöründe kibrin sembolü haline gelen Bankman-Fried'ın baş suç ortağı olarak görülüyor. Bankman-Fried ile ara sıra olan romantik ilişkisi, FTX'in kurucusunun kripto imparatorluğunu inşa ederken ona benzersiz bir erişim sağladı.

Savcılarla işbirliği yaptı

Aralık ayında Ellison dolandırıcılık ve komplo suçlarını kabul etti. Bankman-Fried'in peşindeki savcılarla işbirliği yapmayı kabul eden diğer iki eski FTX yöneticisi Gary Wang ve Nishad Singh'a katıldı. Dördüncü bir eski üst düzey yönetici olan Ryan Salame de suçunu kabul etti ancak yetkililerle işbirliği yapmıyor. Bankman-Fried ise suçsuz olduğunu savundu. Suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir.

Cezai soruşturma geçtiğimiz yıl boyunca devam ederken, Bankman-Fried Ellison'ı savunmasının önemli bir unsuru haline getirdi. Ellison'ın talimatlarını göz ardı ettiğini ve Alameda'yı yönetirken FTX'in başarısızlığına katkıda bulunan hatalar yaptığını savundu. Duruşmadan birkaç hafta önce Bankman-Fried'ın kefaleti iptal edildi ve bir yargıcın Ellison'ın özel yazılarını The New York Times'a sızdırarak gözünü korkutmaya çalıştığına karar vermesinin ardından hapse gönderildi.

Ellison salı günü verdiği ifadede Bankman-Fried ile olan geçmişini anlattı. Ellison ilişkilerinin ayrıntılarına da girdi ve genellikle son derece kişisel terimler kullandı. Ellison ve Bankman-Fried beş yıldan uzun bir süre önce, Bankman-Fried'ın üniversiteden sonra çalıştığı New York'taki ticaret şirketi Jane Street'te tanıştı. Teknoloji çevrelerinde popüler olan bir hayırseverlik hareketine ortak bağlılıkları nedeniyle birbirlerine bağlandılar ve sonunda sevgili oldular. Ellison 2018 yılında Alameda'da Bankman-Fried'a katıldı ve burada borsacı olarak çalıştıktan sonra CEO'luğa terfi etti. İfadesine göre o sonbaharda "ara sıra birlikte yatmaya" başlamışlar.

"Çok daha kötü durumdaydı"

Alameda'da çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra Ellison, şirketin Bankman-Fried'ın kendisine aktardığından çok daha kötü durumda olduğunu fark ettiğini söyledi. Firmanın büyük kayıplar yaşadığını ve yeni sermaye kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ellison sonunda Bankman-Fried ile birlikte Alameda'nın San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki orijinal merkezinden Hong Kong'a ve daha sonra da FTX ve Alameda'nın iflas ettiklerinde merkezlerinin bulunduğu Bahamalar'a taşındı.

Bankman-Fried ve Ellison, aralarında Wang ve Singh'in de bulunduğu diğer sekiz arkadaş ve yöneticiyle birlikte Bahama adası New Providence'da lüks bir çatı katında birlikte yaşıyorlardı. Savcılar Ellison'ı Bankman-Fried ile olan ilişkisi hakkında sorguladıklarında Ellison'ın sesi yumuşadı. İlişkide çok az gücü olduğunu ve Bankman-Fried'ın başkalarının çıktıklarını bilmesini istemediğini söyledi. 

"Bunun doğru olduğu konusunda güvence verdi"

Ellison ayrıca birkaç kez FTX müşteri fonlarının borç verenlere ödeme yapmak veya yatırım yapmak için kullanılmasını sorguladığını ancak Bankman-Fried'ın bunun doğru hareket olduğu konusunda kendisine güvence verdiğini anlattı. Ellison, "Bir borsa simsarı olarak borsalarda müşteriydim ve bunun başka bir borsada olduğunu bilseydim oraya para bırakmaktan rahatsız olurdum" dedi. Savcılar Ellison'a hazırladığı ve Bankman-Fried ile paylaştığı, piyasanın çökmesi halinde Alameda'nın kredi verenlere geri ödeme yapmakta zorlanacağını tahmin ettiği birkaç hesap tablosunu gösterdiler. Ellison ayrıca FTX ve Alameda'nın Bankman-Fried tarafından yaratılan bir dijital para olan FTT'ye karşı bazı davranışlarından rahatsız olduğunu ifade etti.

Ellison, Bankman-Fried'ın FTT'nin Alameda'nın işindeki rolü nedeniyle piyasada belirli bir değeri korumasını sağlamaya niyetli olduğunu söyledi. Hedge fonu FTT'yi krediler için teminat olarak sunarak firmanın icat edilmiş bir para birimini diğer varlıklarla takas etmesini sağlıyordu. Ellison, FTT'nin değerinin düşmesini engellemek için Bankman-Fried'ın Alameda'yı periyodik olarak büyük miktarlarda alım yapmaya yönlendirdiğini söyledi.

Ellison, Bankman-Fried'ın bu çabaları gizli tutmak istediğini ve Alameda'nın FTT stratejisini ofiste açıkça tartıştığında onu azarladığını söyledi. Ellison, FTT'yi kredi almak için kullanmaktan rahatsız olduğunu çünkü değerinin büyük ölçüde hayali olduğunu söyledi, büyük miktarlarda satılırsa, hızla değersiz hale gelebilirdi. Ancak, "Sam beni bunu yapmam için yönlendirdi" diye açıkladı. Ellison ifadesi diğer duruşmada da devam edecek.

© 2023 The New York Times Company