10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2023 17:50 | Son Güncelleme: 08.10.2023 17:54

Wall Street Journal yazdı: FTX yöneticileri müşterilerin 8 milyar dolarını işte böyle harcadı

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ın dolandırıcılık davası sürerken 8 milyar dolarlık müşteri fonunun nasıl kullanıldığı sorusunun da cevabı tartışılıyor. Wall Street Journal, kripto borsası iflas etmeden önceki şirket açıklamaları ve mahkeme dosyalarına bakarak yöneticilerin harcamalarını yazdı
Wall Street Journal yazdı: FTX yöneticileri müşterilerin 8 milyar dolarını işte böyle harcadı

FTX kripto borsası, yöneticilerin korumaya söz verdikleri milyarlarca müşteri fonunu harcamasının ardından geçen yıl iflas etti. Wall Street Journal'ın şirket açıklamaları ve yasal dosyalar üzerinde yaptığı analize göre hesap 7,7 milyar dolardı. FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried ve üst düzey personel, müşteri fonlarını teknoloji yatırımları, lüks gayrimenkuller ve siyasi bağışlar için harcadı. Kayıp fonlar, Bankman-Fried'in bu hafta Manhattan federal mahkemesinde başlayan ceza davasının merkezinde yer alıyor. FTX ve kardeş şirketi Alameda Research'ün üst düzey yöneticileri dolandırıcılık ve müşteri fonlarını yağmalama suçlarını kabul ettiler. 

5 milyar dolarlık yatırımlar

Üst düzey yöneticiler aleyhine açılan davalara göre FTX'in teknoloji şirketlerine yatırdığı 5 milyar dolardan fazla paranın büyük bir kısmı zimmete geçirilen müşteri fonlarıyla finanse edildi. Birçok anlaşmanın karşılığını alamadı. FTX, Eylül 2022'de ticaret platformu Embed'i 236,8 milyon dolara satın aldı ve yasal dosyalara göre FTX müşterileri için hisse senedi ticaretini yaygınlaştırmak için kullanmayı planladı. Şu anda hiçbir alıcı şirket için 1 milyon dolardan fazla ödemeye yanaşmıyor. FTX, Embed'in aralarında Y Combinator ve Bain Capital'in de bulunduğu eski hissedarlarına parayı geri almak için dava açtı. 

Bankman-Fried, 2022 yılında girişim sermayesi şirketi K5 Global'e 700 milyon dolarlık FTX yatırımı yaptı. Mahkeme dosyalarına göre, K5'in kurucu ortakları Bryan Baum ve Michael Kives'in her biri anlaşmanın bir parçası olarak 125 milyon dolar ödeme aldı. FTX'in yeni yöneticileri bu fonları geri almaya çalışıyor ve yatırımların büyük ölçüde aşırı değerli olduğunu söylüyorlar.

Şirket içi ödemeler: 2,2 milyar dolar

FTX yöneticileri şüpheli müşteri fonlarıyla kendilerine 2 milyar dolardan fazla ödeme yaptı. Yöneticiler ayrıca müşterilerin parasıyla kişisel yatırımlar da yaptı. Bankman-Fried ve FTX'in baş teknoloji sorumlusu Gary Wang, Mayıs 2022'de ticaret platformu Robinhood Markets'ın neredeyse yüzde 8'ini satın almak için Alameda hedge fonu aracılığıyla kişisel kredi aldı. Bankman-Fried aleyhine açılan davalara göre, Robinhood hisselerinden 546 milyon dolar satın aldılar. FTX yöneticisi Nishad Singh, Kasım 2021'de kendisine o sırada 477 milyon dolar değerinde 44 milyon FTX hissesi satın almak için Alameda'dan kişisel bir kredi kullandı.

Buna ek olarak Bankman-Fried, Alameda'daki bir hesaptan yaklaşık 10 milyon dolar alarak babası Joseph Bankman'a ait bir hesaba yönlendirdi. FTX avukatları mahkeme belgelerinde Bankman'ın bu hediyeyi "Bankman-Fried'ın cezai savunmasını finanse etmek için kullandığını" söyledi. FTX'in yeni yönetimi Bankman-Fried, Wang ve Singh'in bu kredilerin bir kuruşunu bile geri ödemediklerini ve hiçbir zaman da ödemeyi düşünmediklerini söyledi.

Bahamalar gayrimenkulleri: 243 milyon dolar

FTX'in kurucuları, Karayip yargı yetkisinin kriptoya elverişli yasaları için merkezlerini Hong Kong'dan Bahamalar'a taşıdı. Mahkeme belgelerine göre şirket, Albany adlı lüks bir Bahamalar tatil beldesinde daire satın almak için müşteri fonlarını kullandı. 30 milyon dolarlık bir satın alma, Bankman-Fried'in FTX'in çöküşünden önce diğer bazı çalışanlarla birlikte yaşadığı Orchid Penthouse olarak bilinen beş yatak odalı bir mülktü. Burası aynı zamanda Bankman-Fried'in ABD'ye iade edilmeden önce gözaltına alındığı yerdi.

Politikacılara ve hayır kurumlarına 80 milyon dolar

FTX müşterilerinin parası Bankman-Fried pek tanınmıyorken ABD siyasetindeki en büyük bağışçılardan biri haline gelmesine yardımcı oldu. Bankman-Fried parasının 28 milyon dolardan fazlasını Protect Our Future adlı bir siyasi eylem komitesine bağışladı. Kripto girişimcisi Carrick Flynn'e 10 milyon dolar verdi. Ancak Flynn, Mayıs 2022'de Oregon'daki ABD Temsilciler Meclisi Demokratik ön seçim yarışını kaybetti.

Alameda, bir şirket olarak New York Senatörü Kirsten Gillibrand ve Kaliforniya Temsilcisi Jim Costa gibi Demokrat politikacılara katkıda bulundu. Her ikisi de Bankman-Fried tarafından bağışlanan fonları iade edeceklerini ya da bağışlayacaklarını söyledi. Federal savcılara göre FTX'in kurucusu ayrıca bazı bağışlarını kişisel olarak yaptı ve bunların bir kısmı müşteri fonlarıyla yapıldı.

FTX'in bağışlarından birkaç hayır kurumu da yararlandı. Alameda, yapay et gibi hayvansal ürünlere karşı alternatifleri destekleyen kar amacı gütmeyen bir düşünce kuruluşu olan Good Food Institute'a 500 bin dolar hibe verdi. Şirket, aldığı FTX fonlarını harcadığını söyledi. Bankman-Fried'ın kardeşi Gabe, Guarding Against Pandemics adlı hayır kurumu için FTX hesaplarından 35 milyon dolar aldı. FTX, şirketin müşterilerine geri ödemek üzere geri alabileceği yaklaşık 80 milyon dolarlık hayırsever ve siyasi bağış olduğunu tahmin ediyor.