28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.02.2024 08:19 | Son Güncelleme: 07.02.2024 15:48

NYT, Charles'ın kanserini sordu: Uzmanlar 2 türden şüpheleniyor

Kral Charles'ın prostat tedavisi görmeye başladığını açıklamasının ardından muayeneler sırasında kanser olduğu duyuruldu. Resmi açıklamalar prostat kanseri olmadığını söylerken kanserin nasıl teşhis edildiği ve ne olduğu hakkında bilgi verilmedi. NYT, Charles'ın teşhisini uzmanlara sordu
NYT, Charles'ın kanserini sordu: Uzmanlar 2 türden şüpheleniyor

Gina Kolata / New York Times

Bir hasta, prostat büyümesinin tedavisine yönelik rutin bir prosedür için hastaneye başvurur. O sırada beklenmedik bir şekilde hastanede yapılan testlerden birinde (kan testi, röntgen röntgen veya üretra ve mesane muayenesi) kanser olduğu tespit edilir. Görünüşe göre Kral Charles’ın da başına benzer bir durum geldi. İngiliz hükümdarı, prostat büyümesi nedeniyle tedavi gördüğü sırada doktoru prostat kanseri olmayan bir kanser türü bulduğunu söyledi. Kral tedaviye başlarken Buckingham Sarayı, kanser teşhisinin nasıl gerçekleştiğini, ciddiyetini ya da ne tür bir tedavi gördüğünü açıklamadı.

Kimine göre nadir, kimine göre sıradan

Connecticut Üniversitesi'nden Dr. Peter Albertsen gibi bazı prostat uzmanları bu tür durumları oldukça nadir olarak nitelendirirken, diğer doktorlar bu gibi teşhislerin duyulmamış bir şey olmadığını söyledi. Baltimore'daki Johns Hopkins Tıp Merkezi'nden onkolog Dr. Otis Brawley, bir hastanın düşük riskli bir kanseri kontrol ettirmek için rutin prostat muayenesine geldiğini söyledi. Brawley, asistanlarından birinin sebepsiz yere göğüs röntgeni çekilmesini istediğini söyledi. Ancak Brawley'i şaşırtacak şekilde röntgende akciğer kanseri tespit edildi.

Agresif kanser türünden şüpheleniyor

Onkologlara göre bazı kanser türleri acil tedavi gerektiriyor, bazılarının ise tedavileri bekleyebiliyor. Brawley, bazı kan kanserlerinin acil tedaviye ihtiyaç duyanlar arasında olduğunu söyleyerek “Hatta birkaç lösemi ve lenfoma vakamız var. 24 saatten daha kısa sürede tedaviye başlamak istiyoruz" dedi. Brawley, Charles'ın en agresif kan kanserlerinden birine, akut miyeloid lösemiye veya Burkett lenfomasına sahip olduğundan şüphelendiğini söyledi. Eğer bu tür bir kanseri varsa tedavisi ertelenmeyecek. Brawley, bu gibi kanser türlerine derhal müdahale ettiklerini söyleyerek “Gerekirse gece yarısı tedavi etmeye başlıyoruz” dedi.

Charles’ın kanser tanısının ameliyat hazırlığında yapılan kan testi, tomografi veya MRI taramalarında mı belirlendiği kesin olarak bilinmiyor. Doktorlar ayrıca prostat büyümesinin tedavisi sırasında başka bir kanser türünü de tespit edebilir.

San Francisco'daki California Üniversitesi'nden ürolog Dr. Benjamin Bryer, bir erkeğin prostatında tesadüfen bir kanser bulunursa ve oradan kaynaklanmadığı ortaya çıkarsa, bunun vahim bir durum olabileceğini belirtti. "Tanımı gereği bu bir metastazdır" diyen Bryer, prostata yayılabilen kanserlerin melanomları da içerdiğini söyledi. Ürotelyal karsinom olarak bilinen bir tür mesane kanseri de prostatta ortaya çıkabilir.

Prostat dışı kanser şüphesi

Chicago Üniversitesi'nden ürolojik onkolog Dr. Scott Eggener, bu tür mesane kanserinin prostat büyümesi tedavisinin bir parçası olarak bulunması en muhtemel prostat dışı kanser olduğunu söyledi. Mesanenin iç katmanının kanserli hale geldiğini ve idrar tüpüne yayıldığını açıkladı. Kanser, prostat tedavisi sırasında tespit edilebilir.

Ürolojik onkolog Dr. Judd Moul mesane kanserinin iki türü olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinde kanser cerrahi olarak alınır ve kalan hücreleri tedavi etmek için mesaneye periyodik olarak ilaç konur. Kas invaziv olarak adlandırılan diğer tip ise ciddi. Tedavi mesanenin tamamen alınmasıyla gerçekleşiyor. Moul, Charles’ın hastalığı için "Bunun böyle olmamasını umalım ve dua edelim" dedi.

Prostat büyümesi tedavisi sırasında en sık rastlanılan kanser türü prostat kanseridir. Bryer’e göre yaklaşık %5 ila %10 oranında gerçekleşiyor. Ancak bir çalışmada, prostat büyümesi nedeniyle tedavi gören erkeklerde %26 oranında prostat kanserine rastlandığı rapor edildi. Bryer ve diğerleri, Kral Charles'ın ne tür bir kansere sahip olduğunu veya nasıl keşfedildiğini tahmin etmek için çok az bilgi bulunduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company