16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 13:34 | Son Güncelleme: 18.06.2024 13:40

NYT dağılan savaş kabinesinin ardından yazdı: Netanyahu'nun yanında kim kaldı?

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş kabinesini feshetmesinin ardından operasyonlara dair kararlarda kimlerle işbirliği yapacağı merak ediliyor. New York Times, Netanyahu'nun yakınında kalan ve danışabileceği isimleri yazdı
NYT dağılan savaş kabinesinin ardından yazdı: Netanyahu'nun yanında kim kaldı?

Shashank Bengali / The New York Times

Analistler, savaş kabinesini fesheden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki savaşla ilgili önemli kararları alırken en yakın danışmanlarından oluşan gayrı resmi bir gruba güveneceğini söylüyor. Netanyahu, beş kişilik etkili bir organ olan kabineyi ekim ayında Hamas öncülüğündeki saldırıların İsrail'i Gazze'ye savaş açmaya sevk etmesinden kısa bir süre sonra kurdu. Sağcı hükümete karşı merkezci muhalefetin üyeleri olan iki eski genelkurmay başkanı Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un gruba katılması, İsrailliler arasında bir uzlaşı ve güvenilirlik havası yarattı.

Ancak iki eski general geçen hafta istifa etti ve Netanyahu savaş kabinesini yeniden kurup kurmayacağını açıklamadı. Yakın danışmanlar grubu şu anda savaş kabinesinin sahip olduğu siyasi çeşitlilik ile askeri deneyimden ve Netanyahu'nun başlıca siyasi rakiplerinden biri olan Gantz'ın itibarından yoksun. 

Peki Netanyahu destek için kimlere yönelebilir?

Yoav Gallant: Savunma bakanı ve eski bir general olan Gallant, savaş kabinesinde yer almıştı. Netanyahu'nun Likud partisinin bir üyesi ancak zaman zaman başbakanla ters düşüyor. Geçen yıl, hükümetin yargıyı elden geçirme planına karşı kitlesel protestoların ortasında Gallant, planın ulusal güvenliği tehdit ettiğini söyledi ve birçok yedek asker, planın yasalaşması halinde hizmet vermeyi reddetme sözü verdi. Netanyahu onu kovdu ancak iki hafta sonra görevine iade etti. Gallant bu yıl, savaş sonrası Gazze'nin yönetimi içeren özel bir plan hazırlanması için bastırdı ve İsrail lideri buna direndi.

Ron Dermer: Netanyahu'nun en yakın danışmanlarından biri olan Dermer, İsrail'in eski Washington Büyükelçisi ve savaş kabinesinin oy hakkı olmayan gözlemci üyesiydi. Halen İsrail'in stratejik işlerden sorumlu bakanı olarak görev yapan Dermer, İsrail'in Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirme ve İran'ın nükleer programını engelleme girişimlerinde çalıştı.

Tzachi Hanegbi: Hanegbi Netanyahu'nun ulusal güvenlik danışmanı ve İsrail basınında çıkan haberlere göre savaşla ilgili hassas kararlar alan sınırlı bir yetkili grubunun parçası olması muhtemel. Hanegbi geçen ay yaptığı açıklamada Gazze'deki askeri operasyonların en azından yıl sonuna kadar devam etmesini beklediğini söylemişti.

Aryeh Deri: İsrail medyası, ultra Ortodoks Sefarad partisinin lideri ve başbakanın yakın müttefiki Deri'nin de bu sınırlı grubun bir parçası olacağını yazdı. Deri tartışmalı bir figür: Geçen yıl, savaş başlamadan aylar önce, İsrail Yüksek Mahkemesi, vergi dolandırıcılığından hüküm giydiği için Netanyahu hükümetinde üst düzey bir bakan olarak görev yapmaya uygun olmadığına karar verdi.

Savaş konusunda şahin görüşlere sahip iki önde gelen sağcı siyasetçi Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich, Netanyahu'ya danışmanlık yapan daha küçük grubun bir parçası olmayacak. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir savaş kabinesine dahil edilmeyi talep etmişti ve analistler Netanyahu'nun kısmen bunu engellemek için kabineyi feshettiğini söyledi. Ancak hem Ben-Gvir hem de Smotrich savaşla ilgili bazı kararları alan daha geniş güvenlik kabinesinin bir parçası olmaya devam ediyor.

© 2024 The New York Times Company