Emiliano Rodríguez Mega / The New York Times
ABD göçmenlik yetkilileri tarafından sınır dışı edilen ve ardından El Salvador’daki yüksek güvenlikli bir hapishaneye gönderilen göçmenlerin aileleri, yaklaşık iki aydır haber alamadıkları yakınlarının yasa dışı şekilde alıkonduğu gerekçesiyle El Salvador hükümetine dava açtı.
Robert F. Kennedy Human Rights dahil olmak üzere göçmen haklarını savunan hukukçulardan oluşan bir koalisyon tarafından hazırlanan ve Cuma günü Amerika İnsan Hakları Komisyonu’na sunulan dava dilekçesi, aralarında kardeş, oğul, eş ve yeğenlerin bulunduğu 18 Venezuelalı tutuklunun serbest bırakılmasını talep ediyor. Bu kişiler, Trump yönetimiyle yapılan sınır dışı anlaşmasının merkezinde yer alan ve sertliğiyle bilinen CECOT (Terörizmle Mücadele Merkezi) adlı mega cezaevinde tutuluyor.
Mart ayından beri haber alamıyorlar
Aileler, Mart ayından bu yana tutuklularla herhangi bir iletişim kuramadıklarını söylüyor. Davaya göre bu kişilerin çoğunun ABD'de sığınma veya insani koruma başvuruları onaylanmış ya da işleme alınmıştı. Ancak sınır dışı edilmeden önce yasal süreçlerden geçirilmediler ve hukuki korumadan tamamen yoksun bırakıldılar.
El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Beyaz Saray’ın sınır dışı politikalarını uygulamakta önemli bir müttefik olarak öne çıkıyor. Şu anda çoğu Venezuelalı ve bir kısmı da Salvadorlu ABD'den sınır dışı edilen ABD'den sınır dışı edilen 288 civarında kişi CECOT’ta tutuluyor. Ancak bu kişilerin tam sayısı ve kimlikleri açıklanmış değil.
Davada, tutukluların hemen serbest bırakılması ve ABD’ye ya da güvenli başka bir ülkeye dönmelerinin sağlanması talep ediliyor. Times’ın haberine göre, Bukele sınır dışı edilenlerin Tren de Aragua adlı çeteye üye olduklarına dair kanıt istemiş. Bu, Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine gerekçe gösterdiği bir iddia. Ancak Times’ın yaptığı araştırma, bu kişilerin çoğunun ciddi bir suç kaydının olmadığını, bazılarının ise yalnızca küçük suçlardan sabıkalı olduğunu ortaya koydu.
"Yüzeysel özelliklere" dayanarak karar verildi
Davada adı geçen kişilerin dokuzunun, sadece dövmeleri nedeniyle çete üyeliğiyle suçlandığı belirtiliyor. Mosselmans’a göre, sınır dışı kararları "yüzeysel özelliklere" dayanarak verildi.
El Salvador’da 2022'de çetelerle mücadele gerekçesiyle ilan edilen olağanüstü hal hâlâ yürürlükte. Bu süreçte on binlerce kişi, hukuki süreç işletilmeden tutuklandı. İnsan hakları gruplarının açtığı davaların çoğu sonuçsuz kaldı.
Amerika İnsan Hakları Komisyonu’nun davacılar lehine karar vermesi durumunda bile El Salvador hükümetinin bu karara uyup uymayacağı belirsiz. Salvadorlu anayasa hukukçusu Enrique Anaya'ya göre, bu kişilerin serbest bırakılması ancak ABD’nin doğrudan talebiyle mümkün olabilir.
© 2025 The New York Times Company