21 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 13:52 | Son Güncelleme: 18.10.2024 16:05

NYT Elon Musk'ın Trump için düzenlediği mitingi yazdı: Medyanın ilgisini çekmek için kullanıyor

Milyarder Elon Musk, eski başkan Donald Trump'ı desteklemek için bir servet harcıyor. Ancak Pensilvanya'daki belediye binasında düzenlediği etkinlikte kendisi de bir politikacı gibiydi. NYT, Musk'ın Trump için medyanın ilgisini çekmeye çalıştığını yazdı
NYT Elon Musk'ın Trump için düzenlediği mitingi yazdı: Medyanın ilgisini çekmek için kullanıyor

Theodore Schleifer / New York Times

Elon Musk başkanlık için mi yarışıyor? Tabii ki hayır. Güney Afrika doğumlu bir milyarder olan Musk yasal olarak aday olamıyor ve zaten Donald Trump'ın seçilmesi için 75 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Her nasılsa bu misyon, dünyanın en zengin insanı Musk'ı bir perşembe akşamı Philadelphia'nın banliyösündeki bir lisenin konferans salonuna getirdi; gözünüzü kırpsanız aday olmadığını bir an için unutabilirsiniz.

Her hareketini koruyan askeri düzeyde bir güvenlik aygıtı vardı. Kalabalık bir basın kürsüsü, berbat bir Wi-Fi (en azından gizli Starlink şifresini temin edemeyenler için) ve kulaklıklı iyi organize edilmiş bir ön personel ve profesyonel video kameralar kullanan prodüksiyon yardımcıları vardı. Sahnenin ortasında dev bir Amerikan bayrağı ve Cumhuriyetçi aday belirleme sezonunda Iowa ya da New Hampshire'daki bir belediye binasından fırlamış bir country ve rock çalma listesi vardı. Musk sahneye Trump'ın kampanya mitinglerinin vazgeçilmezi olan Brooks & Dunn'ın 'Only in America' şarkısıyla çıktı. Coşkulu ve zaman zaman gürültülü bir kalabalığa "Daha önce politik olarak aktif değildim. Şimdi politik olarak aktifim çünkü Amerika'nın geleceğinin, medeniyetin geleceğinin tehlikede olduğunu düşünüyorum" dedi.

Trump'ın 'temel taşı'

Musk, Pensilvanya'daki seçmen kaydı konusunda “çılgınca davranmaya” teşvik etmek ve arkadaşlarını eyaletin son başvuru tarihinden önce kaydolmaya ikna etmek için oradaydı. Ancak yine de etkinliğin büyük bir kısmı kendisi hakkında oldu. Asla alçakgönüllülüğüyle tanınmayan Musk, tıpkı sosyal platform X, SpaceX ve Tesla gibi şirketlerindeki varoluşsal krizler sırasında kendine güvendiği gibi, Trump'ın kazanmasına yardımcı olmak için kendi ikna edici gücüne güveniyor. Musk, Pennsylvania'yı Trump'ın Beyaz Saray'a dönme umutlarının “temel taşı” olarak tanımladı. Kendisi alışılagelmiş bir vekil değil - garip bir konuşmacı, Vivek Ramaswamy ya da Donald Trump Jr. gibi cilası olmayan bir vekil... Öyleyse neden belediye binasında ağırlama yapıyor Musk bir şirket kurucusu olarak müşterileri dinlemek için mi buradaydı? Trump yanlısı organizasyonu America PAC için gönüllü olabilecek sıkı destekçilerin kimliklerini toplamak için mi buradaydı? Yoksa sadece siyasi bir turist olarak biraz eğleniyor muydu?

Trump'ı anmadan dakikalarca konuştu

Etkinliği tam bir gösteriydi. Musk kalabalıktan etkilenmiş görünüyordu ve bir saat süren etkinlik boyunca açıkça eğlendi. Musk sahneye çıktıktan sonra 700'ün biraz altındaki seyirci dakikalarca ayakta durdu, esprilerine güldü ve onu övgü yağmuruna tuttu. Bir kişi ona “kahraman” dedi, ikincisi SpaceX'in fırlatılışı için onu tebrik etti ve üçüncüsü sessizce başka bir sosyal medya platformu satın alması için ona yalvardı. Kendisine soru sormak için bekleyenlerin sayısı 50'yi buluyordu. Hardal sarısı bir MAGA şapkası takan Musk, pek de kampanya konuşması yapmıyordu. Yapay zekadan İsrail-Hamas çatışmasına kadar her konuda görüşlerini dile getirdi ve Dominion Oylama Sistemleri tarafından üretilen seçim teknolojisi, Gıda ve İlaç İdaresi ve İkinci Dünya Savaşı'nın artçı sarsıntıları hakkında konuşmak için çok uzaklara gitti. Musk, Trump ya da Pennsylvania'nın adını bile anmadan 10 dakikadan fazla konuştu.

Medyanın ilgisini çekmek için kullanıyor

Zaten Musk'ın yaptığı da bu ve uzun zamandır bu kadar takipçisi olmasının nedeni de bu. Böyle bir sahne yaratabilecek başka bir iş lideri neredeyse yok ve Musk bunu Trump için medyanın ilgisini çekmek üzere kullanabiliyor. Önümüzdeki günlerde birkaç Pensilvanya belediye toplantısı daha planlıyor. Anketler Musk'ın genç erkekler arasında son derece popüler olduğunu gösteriyor ve birçok katılımcı etkinliğe Trump'ın sıkı destekçileri oldukları için değil, Musk'ın sıkı destekçileri oldukları için geldiklerini söyledi. SpaceX, kripto ve 'Occupy Mars' tişörtleri, birkaç siber kamyon ve Walter Isaacson tarafından yazılan biyografi 'Elon Musk'ın imzalamasını umdukları kopyaları vardı.

Katılımcıların birçoğu gösteri için (biri “komedi” dedi) ya da mezun oldukları Ridley Lisesi'nde bir milyarderi görmek için geldiklerini söyledi. Birkaçı ise arkadaşlarını Birinci ve İkinci Değişiklikleri destekleyen bir dilekçeyi imzalamaları için yönlendirmeye çalışıyordu, böylece Musk'tan 47 dolar alabileceklerdi. Musk bu ay olası Trump seçmenlerini tespit etmeye yardımcı olmak için bir öneri açıklamıştı. Diğerleri ise uzaya ya da mühendisliğe ilgi duyan ve onu idol olarak gören çocukları aracılığıyla Musk'a ilgi duymaya başlamıştı.

Musk, durak turu yapan her aday gibi yerel renkleri vurgulamayı biliyordu: Philadelphia'da üç üniversite yılı geçirdiğini vurguladı, kişiselleştirilmiş bir lise futbol formasıyla poz verdi ve Pensilvanya su haklarıyla ilgili bir soruyu ele almaya çalıştı. Hatta Musk bir çocuğun Phillies şapkasını imzalamak için belediye binasına ara verdi ve ardından çocuğu bir fotoğraf için sahneye davet etti. Ve hoşnutsuz bir yerel aktivist dikkatini çekmeye çalıştığında, politikacıların belediye toplantılarının ne kadar asi olabileceği konusunda iyi bildikleri şeyi öğrendi.

Durumu 'politikacı' gibi ele aldı

Musk, Delaware County, Pensilvanya'dan bir aktivist olan Greg Stenstrom tarafından, seçimlerde hile yapıldığına dair iddia edilen örneklerin yer aldığı kitabının bir kopyasını alması için sıkıştırıldı. Musk daha fazla bilgi edinmekle gerçekten ilgileniyor gibi görünüyordu ama aynı zamanda kitabı kabul etmesinin yaratabileceği sorunların da yavaş yavaş farkına varmaya başladı. Kalabalık alay ederken “Tartışmaya girmeyelim” dedi. Stenstrom Musk'ın kitabı kabul etmesini sağlayamadı. Etkinlikten sonra New York Times'a Musk'ın durumu “bir politikacı gibi” ele aldığını söyledi.

© 2024 The New York Times Company