21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2024 12:11 | Son Güncelleme: 21.09.2024 15:16

NYT yazarı Michelle Goldberg: Trump'ın parlamentoya yaptığını Musk Twitter'a yaptı

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alıp adını X yapmasının ardından platformda köklü değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler pek de iyi karşılanmadı. NYT yazarı Michelle Goldberg, Musk'ın Twitter'ı nasıl kötüye götürdüğünü yazdı
Fotoğraf illüstrasyonu: Rachel Stern/The New York Times
Fotoğraf illüstrasyonu: Rachel Stern/The New York Times

Michelle Goldberg / New York Times

Kate Conger ve Ryan Mac'in yeni kitabı 'Karakter Sınırı: Elon Musk Twitter'ı Nasıl Yok Etti?'de pek çok can sıkıcı anekdot var ama geçen yılın şubat ayında gerçekleşen bir durum dünyanın en zengin adamının şaşırtıcı vizyonsuzluğunu mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Rupert Murdoch'ın davetlisi olarak Super Bowl'a katılan Musk, evdeki en lüks koltuklardan birine sahipti, ancak maçı izlemek yerine dehşet içinde telefonuna yapışmıştı. Hem kendisi hem de Başkan Joe Biden Philadelphia Eagles'ı destekleyen tweetler atmışlardı, ancak Biden'ın platformda Musk'tan çok daha az takipçisi olmasına rağmen, başkanın tweeti Musk'ın 8,4 milyonuna karşılık 29 milyon görüntülenme aldı. Öfkelenen Musk, mühendislerinden tweet'inin neden Biden'ınkinden daha düşük performans gösterdiğini bulmalarını istedi. San Francisco'daki ofisine geri dönmek üzere maçtan erken ayrıldı ve pazar gecesi düzinelerce çalışanını toplantıya çağırdı.

Algoritmayı değiştirdiler

Sonunda mühendisler patronlarının gönlünü almak için Twitter'ın algoritmasını Musk'ın paylaşımlarını artıracak şekilde değiştirdiler ve Musk'ı takip etsinler ya da etmesinler kullanıcıların akışlarına yerleştirdiler. The New York Times'ın teknoloji muhabirleri Conger ve Mac, “Aslında Musk'ın tweetleri diğer tüm gönderilerden daha yüksek önceliğe sahip olacaktı” diye yazıyor. Kitabın sonuna doğru ifade ettikleri gibi, “Eleştiriye alerjisi olan bir adam kendisine dünyanın en büyük izleyici kitlesini satın almış ve övgü almayı ummuştu.” Trump'la iyi anlaşmalarına şaşmamalı.

Şimdi çok daha kötü

Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'ye yaptığını Musk, X adını verdiği Twitter'a yaptı. Her zaman kötüydü ama şimdi çok daha kötü. Musk kullanıcıları doğrulama sistemini mahvettiği ve içerik denetimini ortadan kaldırdığı için, Twitter yalan haberlerle dolup taşıyor; örneğin Donald Trump'ın New York Long Island'daki mitinginin yakınında içinde patlayıcı bulunan bir araç bulunduğuna dair Musk'ın kendisi tarafından güçlendirilen yalan iddialarla doluydu. Beyaz milliyetçiler platforma yeniden kabul edildi ve pek çok gazeteci platformdan kaçtı. Az önce oturum açtığımda, akışımdaki ilk üç gönderiden ikisi, takip etmediğim Musk'ın oy sahtekarlığı ile ilgili trolce karalamalarıydı.

Haberleri yönlendirme gücü kayboldu

Daha da önemlisi (ölçmesi daha zor olsa da) sitenin haber döngülerini yönlendirme gücünü kaybetmiş olması. Örneğin salı günü Washington Post, Kamala Harris'i bir vur-kaç kazasına karışmakla suçlayan ve X'te viral olduğu anlaşılan bir videonun arkasında Rus propagandacıların olduğunu bildirdi. Ancak bu iftira hiçbir zaman tutmadı. Birkaç küçük Twitter alternatifinden biri olan BlueSky'daki popüler bir poster, çok çevrimiçi insanların bile orijinal uydurmayı kaçırdığını belirtti ve ekledi, “Sürekli Twitter'da olmamak işe yaramaya devam ediyor.”

Görmezden gelemeyiz

Açıkçası, internetteki en kötü insanların yaptıklarını görmezden gelemeyiz. Ancak dikkatimizi tekellerine almamaları toplumsal sağlığımız için daha iyi olacaktır. Twitter/X'in düşüşünün bir başka avantajı daha var. Sitenin mimarisi her zaman öfke, kötü niyet ve acımasız yığılmaları ödüllendirmiş, bu da onu ideolojik uyumu zorlamak için güçlü bir araç haline getirmiştir. Twitter yıllarca Demokratlar arasında, partilerindeki siyasi konsensüsün neye benzediğine dair çarpık bir fikri teşvik etti ve polisin kaldırılması gibi radikal fikirlerin aslında geleneksel bilgelik olduğuna dair aldatıcı bir his yarattı.

Biden'ın 2020 ön seçimlerindeki güçlü yanlarından biri, adaylar arasında en az çevrimiçi olan olmasıydı; Harris ise sosyal medya aktivistlerine aşırı ilgi göstererek kendisine zarar verdi. Şimdi bu aktivistler birkaç farklı platforma dağılmış durumda ve hiçbiri Twitter'ın ulusal söylemi yönlendirme gücünü taklit edemiyor. En son ne zaman etkili bir sol hashtag kampanyası olduğunu bile hatırlamıyorum. Ve bu ortamda Harris, seçimleri belirleme eğiliminde olan ılımlı eyalet seçmenlerine oynadığı için nispeten daha az tepkiyle karşılaştı.

Sağ daha etkin kullanıyor

Buna karşın sağ, kendi çevrimiçi yankı odasına her zamankinden daha sıkı bir şekilde yerleşmiş durumda. Kendisi de sağcı internetin bir ürünü olan JD Vance'in Cumhuriyetçi adaylar arasında yer alması ve değerli kampanya zamanını paylaşım alışkanlığına ayırması kısmen Musk'ın sayesindedir. Ancak Vance'i Silikon Vadisi gericilerine sevdiren dar ideolojik saplantıları, onu pek çok sıradan insan için itici kılıyor; yakın tarihin en sevilmeyen başkan yardımcısı adaylarından biri.

Daha çok zarar veriyor

Cumhuriyetçi Parti gibi Musk'ın platformu da bozulmuş MAGA haliyle hala çok büyük zararlara yol açabiliyor. Springfield, Ohio'daki Haiti sakinlerini şeytanlaştırmak ve terörize etmek için kullanılıyor; Musk bazı çirkin paylaşımları bizzat destekledi. Trump kaybederse, X'in çalınmış bir seçimle ilgili yalanlarını güçlendirmede oynayacağı rolden korkuyorum. Yine de site zehirli bir kadeh gibi görünüyor. Musk bulabildiği en büyük megafona bir servet harcadı, ancak megafona ne kadar çok bağırırsa o kadar az insanın onu dinlediğini keşfetti.

© 2024 The New York Times Company