05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2024 08:52 | Son Güncelleme: 01.07.2024 15:12

NYT Fransa seçimlerini yazdı: Sağ ilk kez iktidarın eşiğine geldi

Fransa'da aşırı sağ oylamanın ilk turunda büyük bir galibiyet elde etti. New York Times ülkede ilk kez sağın iktidara bu kadar yaklaştığını ve olası sonuçları yazdı
NYT Fransa seçimlerini yazdı: Sağ ilk kez iktidarın eşiğine geldi

Roger Cohen / The New York Times

Pazar günü Ulusal Birlik partisi, ilk tahminlere göre Fransa Ulusal Meclisi için yapılan oylamanın ilk turunda ezici bir zafer kazanarak, uzun süredir tabu olan milliyetçi ve göçmen karşıtı siyasetini ilk kez iktidarın eşiğine getirdi. Genellikle güvenilir olan ve ön sonuçlara dayanan anketör tahminleri, partinin Emmanuel Macron'un merkezci Rönesans partisi ve müttefiklerinin çok önünde, oyların yaklaşık yüzde 34'ünü aldığını, Cumhurbaşkanı'nın partisinin ise yüzde 22 ile üçüncü sırada yer aldığını gösteriyor. 

Erken seçime verilen önem

Yeni Halk Cephesi olarak adlandırılan ve ılımlı sosyalistlerden aşırı solcu France Unbowed'a kadar uzanan sol partilerden oluşan bir koalisyon, gençler arasındaki güçlü destekle oyların yaklaşık yüzde 29'unu kazandı. Seçime katılım oranı, 2022'deki son parlamento seçiminin ilk turundaki yüzde 47,5'e kıyasla yaklaşık yüzde 67 gibi yüksek bir oranda gerçekleşerek seçmenlerin erken seçime verdiği önemi yansıttı. Birçokları için, aşırı görüşleri nedeniyle uzun süredir yüksek makamlara seçilemeyeceği düşünülen aşırı sağcı bir partinin yükselişiyle Fransa'nın geleceğinden daha azı söz konusu değilmiş gibi görünüyordu.

Seçimler, her bölgede önde gelen partiler arasında 7 Temmuz'da yapılacak ikinci turla tamamlanacak.  Pazar günü yapılan oylamanın sonucu, her bir partinin elde edeceği parlamento sandalye sayısına ilişkin güvenilir bir öngörü sağlamıyor. Ancak Ulusal Birlik, mutlak çoğunluğa sahip olmasa da en büyük gücün bulunduğu parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te rahat bir şekilde en büyük güç olması muhtemel görünüyor. İçişleri Bakanlığı'nın kesin sonuçları bugün açıklaması bekleniyor.

Macron'un kumarı

Cumhurbaşkanı olarak yedinci yılına giren Macron için oylamanın sonucu, Ulusal Birlik'in son Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki zaferini tekrarlayamayacağı kumarını oynadıktan sonra ciddi bir gerileme oldu. Fransa'yı aceleye getirilmiş bir oylamayla yaz kargaşasına sürüklemek gibi bir zorunluluk yoktu ancak Macron, ulusal bir seçimde Fransızların isteklerini test etmenin görevi olduğuna inanıyordu.

İlk tur oylama, en olası sonuçların ya Ulusal Birlik için mutlak çoğunluk ya da yönetilemez bir Ulusal Meclis olduğunu gösterdi. İkinci senaryoda, Macron'a karşı sağda ve solda iki büyük blok oluşacak ve merkezdeki partisi aşırı uçlar arasında sıkışarak görece güçsüz kalacaktır.

© 2024 The New York Times Company