20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 10:00 | Son Güncelleme: 10.09.2024 10:04

NYT inceledi: Trump tartışmalarda kadınları nasıl hedef alıyor?

Donald Trump, siyasette geçirdiği dokuz yıl boyunca kadın adaylar ve gazetecilerle girdiği çatışmalarda açıkça cinsiyetçi saldırılardan oluşan bir oyun kitabı geliştirdi. NYT Trump'ın tartışmalarda kadınları nasıl hedef aldığını inceledi
Foto: Doug Mills/The New York Times
Foto: Doug Mills/The New York Times

Jess Bidgood / New York Times

İki başkanlık seçiminde de iki kadın adaya karşı yarışan tek erkeğin, kadınları aşağılamak konusunda uzun ve açık bir sicile sahip olması Amerikan tarihinin garip bir cilvesi gibi görünüyor. Donald Trump, 2015'teki başkan adaylığının ilk günlerinden bu hafta Trump Tower'da düzenlediği basın toplantısına kadar, özellikle de tartışma sahnesinde, yoluna çıkan kadınlara defalarca saldırmaya, onları utandırmaya ve tehdit etmeye çalıştı.,

Trump, 2020'deki ilk münazaralarında Başkan Joe Biden'ın sözünü keserek ve 2016'daki önseçimlerde Senatör Marco Rubio ve Ted Cruz gibi isimlere kişisel hakaretler yağdırarak erkeklere yoğun bir saldırganlıkla yaklaştı. Marco Rubio ve Ted Cruz'a 2016'daki ön seçimlerde kişisel hakaretlerde bulunmuştu. Ancak sahnede kadınlarla yaşadığı çatışmalara bakıldığında, siyasette geçirdiği dokuz yıl boyunca hem kadın adaylara hem de gazetecilere karşı açıkça cinsiyetçi saldırılardan oluşan bir oyun kitabı geliştirdiği. Bu hafta Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yapacağı münazarada da bu kitaptan yararlanacağı görülüyor.

Trump, fiziksel varlığını ve beden dilini kadınları korkutmak için kullandı, üstü kapalı tehditlerde bulundu, benzersiz bir şekilde kaba olduklarından şikayet etti ve birçok kadının açık cinsiyetçilik olarak gördüğü bir şekilde niteliklerini küçümsedi. Hatta, bir tartışma sahnesinde bir kadın başkan adayı hakkında ilk kez konuştuğunda, bu onun üzerinde sahip olduğu kontrol hakkında övünmek içindi. Trump, 2015'teki ilk Cumhuriyetçi önseçim tartışmasında Hillary Clinton'a daha önce yaptığı bağışlarla ilgili bir soruyu yanıtlarken "Ben 'Düğünümde gel' dedim, o da düğünüme geldi. Neden biliyor musunuz? Başka seçeneği yoktu, çünkü ben verdim" dedi.

Kampanya Trump'ın davranışlarını destekliyor

Trump'ın kampanyası, tartışmalar sırasında kadınlara ve kadın gazetecilere yönelik davranışlarını savundu.Trump kampanyasının ulusal basın sekreteri Karoline Leavitt, “Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için yarışan herkes, cinsiyetine bakılmaksızın mümkün olan en yüksek standartlara tabi tutulmalıdır. Başkan Trump 2016'dan bu yana karşılaştığı tüm rakiplerine karşı -erkek ve kadın- sert bir tartışmacı olmuştur" dedi. Kamusal açıklamalarda kadınlara karşı fiziksel ve retorik olarak düşmanca davranma geçmişi onu siyasi riske maruz bırakıyor ve ulusal anketlerde kadın seçmenler arasındaki desteğinin zayıf olduğu bir dönemde tartışmanın riskini arttırıyor.

Tartışma sahnesinde tehdit

Trump'ın tartışma sahnesinde kadınlarla doğrudan karşı karşıya gelmesi 2015'teki aynı tartışmada, sahnedeki tek kadın olan moderatör Megyn Kelly'nin Trump'ın hoşlanmadığı kadınlara “şişko domuzlar, köpekler, tembeller ve iğrenç hayvanlar” demesini gündeme getirmesiyle başladı. Trump “Sadece Rosie O'Donnell” şeklinde bir şakayla karşılık verince Kelly devam etti. Trump üstü kapalı bir tehditle karşılık verdi ve "Sana çok iyi davrandım. Gerçi bana davranış şekline bakılırsa belki de davranmayabilirim ama bunu yapmam" dedi. Ertesi gün CNN'e verdiği bir röportajda Kelly'nin o sırada “her yerinden kan geldiğini” öne sürdüğünde çatışma yeniden başladı.

'Adaletsiz' iddialarına sığındı

Trump'ın münazaralar sırasında kadınlarla uğraşırken tekrar tekrar başvuracağı bir taktiği ortaya çıkardı: kendisine adaletsiz davrandıklarından şikayet etmek. Bu tür şikâyetlerini doğrudan Clinton'a yönelttiği gibi kendisine soru soran diğer kadın gazetecilere de yöneltti. Ekim 2016'da Clinton ile yaptığı ikinci münazara sırasında, ABC News'ten Martha Raddatz'ın (bu üç münazaradan herhangi birini yöneten tek kadın) kendisine adil davranmadığından defalarca şikayet etti. Trump “Neden onun sözünü kesmiyorsun? Her zaman sözümü kesiyorsun" diye tersledi.

'Kim buna oy verir ki?'

Trump'ın kadınlara hakaret etme tutkusu, tartışma sahnesinde karşılaştığı ilk kadın başkan adayı ile gündeme geldi: Eski Hewlett-Packard CEO'su Carly Fiorina. Eylül 2015'te ilk kez karşı karşıya geldikleri önseçimden bir hafta önce Rolling Stone dergisi Trump'ın Fiorina'nın görünüşünü eleştirdiği bir makale yayınladı. Makaleye göre Trump, "Şu yüze bakın. Kim buna oy verir ki?" demişti. Fiorina'nın kampanyasındaki yardımcılarından Sarah Isgur'a göre Fiorina (her ne kadar bir sorunla birlikte gelse de) o sırada memnundu, çünkü bunun adaylığına ışık tutacağını düşünüyorlardı. Isgur "Trump'ın yaptığı onu (Fiona) güçlendirdi ama bu aynı zamanda onun kadın aday olarak görülme ihtimalini de artırdı" dedi. Moderatörlerden biri olan Jake Tapper, ilk reklam arasından önce Fiorina'ya yorumları sordu ve Fiorina, Isgur'un hiç prova etmediklerini söylediği bir yanıtla karşılık verdi. Fiorina, “Bence bu ülkenin dört bir yanındaki kadınlar Bay Trump'ın söylediklerini çok net bir şekilde duydular” derken Trump tüm yüzüyle omuz silkiyor gibiydi. Ardından söze girerek Fiorina'nın gerçekten de “güzel bir kadın” olduğunu düşündüğünü söyledi.

Clinton'a cinsiyetçi tavır

Trump'ın 2016'da Clinton ile yaptığı tartışmalar, Clinton'ın Trump'ı ne kadar derinden etkileyebileceğini gösterdi. Tartışmaların çoğunda yüzünü buruşturdu, sözünü kesti ve bazen de tersledi. Ancak, mücadele ederken bile, ilk tartışmaları, o zamanlar kampanyanın önde giden ismi olan Clinton'ı daha az başkan gibi göstermek için cinsiyete dayalı varsayımlardan yararlanma biçiminde bir çalışmaydı ve birçok kadının cinsiyetçi olarak kabul ettiği türden bir davranış sergiledi. Clinton, Trump'a Donald diye hitap ederek onu kışkırttığında, Trump da eski dışişleri bakanının resmi unvanıyla dalga geçer gibi karşılık vererek "Adil olmak gerekirse... Bakan Clinton? Evet, tamam mı? Güzel. Çok mutlu olmanızı istiyorum. Bu benim için çok önemli" dedi. Daha sonra Clinton, senatörlük ve dışişleri bakanlığı deneyimlerini dile getirdiğinde sözünü kesmeye başladı ve bunun yerine kocası eski başkan Bill Clinton'ı gündeme getirdi. Bu, Trump'ın zaman zaman Harris'e saldırmaktan Biden'a saldırmaya geçişini yansıtan bir taktikti (sanki başkanlığa karşı yarışmasa bile dikkatini daha çok hak eden oymuş gibi). Bu münazaranın ilerleyen bölümlerinde Trump Clinton'ı zayıf göstermeye çalıştı. Münazaraya hazırlanmak için kampanya çalışmalarına ara verdiği için ona saldırdı.

Yakıp yıkma saldırıları

Bu münazaradan birkaç hafta sonra Trump, adaylığının en düşük noktasında Clinton ile ikinci münazara için bir araya geldi. Trump'ın kadınlara cinsel tacizde bulunmakla övündüğü “Access Hollywood” kaseti sadece birkaç gün önce sızdırılmıştı. Clinton, Trump'ın sahnede elini sıkarak onu meşrulaştırmayacağına önceden karar vermişti. Trump bu toplantıyı ona en sert saldırılarını yöneltmek için kullandı. Clinton bir yıl sonra yayınlanan bir kitabında "Kadınları aşağılamayı seviyor, ne kadar iğrenç olduğumuzdan bahsetmeyi seviyor. Beni sinirlendirmeyi umuyordu" dedi. Clinton'ın bazı yardımcılarını şoke eden bir karşı atakla Trump, Bill Clinton'ı istenmeyen cinsel girişimlerde bulunmakla suçlayan kadınları münazara izleyicileri arasına davet etti ve kendi saldırısını Hillary Clinton'a yönelterek “Access Hollywood” kaseti üzerindeki dikkatleri dağıtmaya çalıştı. Trump "Bill Clinton kadınlara kötü davranıyordu. Hillary Clinton aynı kadınlara acımasızca saldırdı" dedi. Hillary Clinton'a başka bir şekilde de sahneyi dar etmeye çalıştı. Trump konuşurken sahnede sinsice dolaştı, önemli anlarda arkasında belirdi. Clinton ise Trump konuşurken genellikle oturduğu yerde kaldı, bazen de Trump ona yaklaştı, üzerine çıktı ve ona doğru işaret etti.

© 2024 The New York Times Company