19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2024 14:12 | Son Güncelleme: 02.09.2024 14:18

NYT yazdı: Trump ve Harris'in en büyük bağışçıları kimler?

ABD başkanlık seçimlerinde adayların kampanyaları milyarderler tarafından destekleniyor. New York Times, seçimlerin iki kilit rakibi Kamala Harris ve Donald Trump'ın en büyük bağışçılarını listeledi
NYT yazdı: Trump ve Harris'in en büyük bağışçıları kimler?

Theodore Schleifer / New York Times

Bügünlerde başkanlık yarışında en önemli faktör küçük ya da büyük bağışçılar. Çok küçük bağışçılar kampanyaların can damarıdır, e-posta yoluyla geliştirilir ve yinelenen bağışlar için peşlerine düşülür. Ancak çok çok büyükler, 1 milyon dolarlık küçük bağışçıyı gölgede bırakan katkılarda bulunabilirler.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski başkan Donald Trump'ın kampanyaları, süper siyasi eylem komiteleriyle birlikte 1.3 milyar dolar topladı. Bu rakama başkanlık yarışında aktif olan ve bağışçılarını açıklamayan karanlık para örgütleri tarafından toplanan para dahil değil. Seçimin son iki ayında bağışçılar genellikle kampanya sezonunun en büyük çeklerinden bazılarını yazarlar. Yani daha yeni başlıyoruz. İşte kampanyalara güç veren milyarderlere bir bakış.

Trump'ın en önemli bağışçıları

Trump 2020 kampanyasından bu yana bünyesine çok fazla yeni mega-bağışçı katmadı. Ülke çapında pek çok bağış toplama etkinliğine katılmadı. Bu da adaya erişmek için bazen Trump'ın kendi mülklerine seyahat etmek zorunda kalan bazı bağışçıları için bir hayal kırıklığı oldıu. Trump'tan rahatsız olan bazı geleneksel Cumhuriyetçi bağışçılar enerjilerini seçim kampanyalarına odaklıyor. Ancak Trump 2016'dan bu yana Cumhuriyetçi bağışçı sınıfını dönüştürdü ve kendisine sadık büyük bağışçılardan oluşan kendine özgü bir ağ geliştirdi.

Tim Mellon

Bu seçim döneminde Trump için Timothy Mellon'dan daha fazla harcama yapan başka bir bağışçı yok. Trump'ın kampanyasına 125 milyon dolardan fazla bağışta bulundu ve daha eylül ayındayız. Münzevi bir iş adamı olan Mellon, siyasi bağışçı sahnesine bir anda girdi. Trump ile neredeyse hiçbir ilişkisi olmamasına rağmen, bir süper PAC olan MAGA Inc'in büyük bir kısmını finanse etti ve bu döngüde toplanan paranın neredeyse yarısını sağladı. Mellon aynı zamanda Robert F. Kennedy Jr'ın da arkadaşı ve Kennedy yanlısı bir süper PAC'a 25 milyon dolar yatırarak bu dönemin açıklanan en büyük bağışçısı oldu.

Elon Musk

Elon Musk'ın siyasi bir bağışçı olarak yükselişi, 2024 kampanyasının en sıra dışı hikayelerinden biri oldu. Sosyal medya platformu X'in sahibi ve Tesla'nın CEO'su olan Musk, siyasete hiçbir zaman fazla ilgi göstermemişti ve kendi eğilimleri de liberaldi. Ancak bu yıl Cumhuriyetçi Parti'nin saha örgütlenme programını dönüştürmek için 180 milyon dolara kadar harcama yapmak gibi büyük hedefleri olan bir süper PAC kurmaya karar verdi. Başlangıcı sarsıntılı oldu. Ancak zaman var. Musk, siyasi kararlar almasına yardımcı olacak yeni bir kişisel yardımcı da dahil olmak üzere yeni bir liderlik geliştirdi. Musk, en azından Trump'ın konuştuğu ve dinlediği biri: Başkan yardımcısı adayı olarak JD Vance'i seçerken Musk'ın tavsiyesini dinledi. Musk ayrıca Trump'ın elektrikli araçlara yönelik düşmanlığını yumuşatmasını sağlamış gibi görünüyor.

Miriam Adelson

İsrail'in ateşli bir destekçisi olan Miriam Adelson, bu yılın başlarında Trump dünyasının geri kalanından ayrılmaya ve kendi süper PAC'ını kurmaya karar verdi. Gruba 100 milyon dolardan fazla para yatırmayı planlıyor. Adelson, temmuz ayındaki Cumhuriyetçi Ulusal Kongresi'nde Trump'la görüştükten birkaç gün sonra Trump'tan bazı eleştiriler aldı ve daha geleneksel Cumhuriyetçi operatörlerle çalıştığı için Trump'ın öfkesini çekti. Ancak Trump daha sonra Adelson'ın da konuşma yaptığı antisemitizm odaklı bir etkinlikte onu övgü yağmuruna tuttu.

Dick ve Liz Uihlein

Nakliye şirketi ULine'in kurucuları Dick ve Liz Uihlein sadık muhafazakârlar arasında yer alıyor. Uzun süredir vergi karşıtı Club for Growth örgütüne önemli bağışlarda bulunuyorlar. Bu nedenle Cumhuriyetçi önseçimler sırasında Florida Valisi Ron DeSantis'in başkanlık kampanyasına ilgi duydular. Ancak Trump'ın saflarına geri döndüler. Görüşmeleri hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, Adelson gibi bu ikili de Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de Trump ile bir araya geldi.

Linda McMahon

Linda McMahon, Trump'ın uzun süredir arkadaşı ve aynı zamanda önemli bir bağışçısı. Trump, başkan olduğu dönemde onu Küçük İşletmeler İdaresi'nin başına getirmiş ve Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de ona konuşma yaptırmıştı. Başka bir gece de Trump'a kurultaydaki locasında eşlik etti. Onun gücü sadece parasından değil rolünden de geliyor: Trump'ın bir diğer büyük bağışçısı Cantor Fitzgerald'ın CEO'su Howard Lutnick ile birlikte Trump'ın geçiş sürecinin eş başkanlarından biri.

Harris'in en önemli bağışçıları

2020'den bu yana Demokrat mega bağışçılar dünyasında önemli bir konsolidasyon yaşandı. Zira 2022'de Demokrat siyasete giren ve 2023'te dolandırıcılık ve ilgili suçlardan mahkum edilen Sam Bankman-Fried gibi birkaç yeni büyük oyuncu var. Ancak Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilme kararı ve Demokratların Harris'i hızlı bir şekilde desteklemesi, Biden kampanyasında özellikle aktif olmayan ancak Harris kampanyasında olabilecek bazı kadın bağışçılara enerji verdi. İşte en önemli kişiler.

Reid Hoffman

LinkedIn'in kurucu ortağı Reid Hoffman, 2016'da Trump'ın seçilmesinden bu yana kendisini amansız bir siyasi yaratığa dönüştürdü ve bir noktada 2020 kampanyası sırasında diğer bağışçılara ABD siyaseti gerektirirse bir yönetim kurulu toplantısından çıkacağını söyledi. Hoffman, ülkenin en büyük Demokrat bağışçılarından biri olmanın yanı sıra, Silikon Vadisi'nde siyasi bağış yapmak isteyen diğer zengin Demokratlar için de bir sırdaş olarak ortaya çıktı.

George ve Alex Soros

George Soros uzun zamandır Demokratları desteklemek için bağışlar yapıyor. Yeni olan şu ki, bağış yapan farklı bir Soros daha var: Soros'un oğlu Alex. Alex Soros, ABD siyasetiyle babasıyla eşit derecede ilgileniyor. Alex Soros, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın uzun süredir danışmanlığını yapan Huma Abedin ile nişanlı. Soros ailesi Demokrat büyük para siyasetinin eski muhafızları arasında yer alma eğiliminde: Soros, daha yerleşik görüşlü grupların destekçisi ve uzun vadede değişim yaratmaya çalışan örgütleri finanse etmeyi seviyor.

Michael Bloomberg

“Mike nerede?” Demokratların yılın bu zamanlarında rutin olarak sordukları bir soru. Girişimci ve New York'un eski belediye başkanı Bloomberg'in Biden ile soğuk bir ilişkisi var. Henüz 2024 başkanlık seçimlerine genellikle yaptığı kadar yatırım yapmadı. Ancak çok geç bağışçı olma eğiliminde ve genellikle yaza kadar belli olmayan son bir çabayı finanse eder.

Dustin Moskovitz

Dustin Moskovitz bu listede Harris'i desteklemek için henüz önemli bir bağışta bulunmamış tek kişi olabilir. Ancak hayırseverlik hareketinin en büyük bağışçısı olan Moskovitz'in, 2020'de on milyonlarca dolar bağışladığı Demokrat grup Future Forward'a bu yarışın son aylarında büyük bir çek vermesi bekleniyor. Facebook'un kurucularından biri olan Moskovitz, Silikon Vadisi dışında pek tanınmasa da bağışçı çevrelerinde önemli etkiye sahip bir siyasi danışmanlar ekibine sahip. Moskovitz son aylarda Silikon Vadisi'nin önde gelen Musk karşıtı seslerinden biri haline geldi ve teknoloji camiasındaki bazı kişilerin sağa kaymasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Jeffrey Katzenberg

Walt Disney Studios'un eski başkanı Jeffrey Katzenberg, bu listedeki diğer kişiler kadar varlıklı değil, ancak etkisi Harris'in kampanyasına erişiminden geliyor. Hollywood'da onlarca yıldır olağanüstü bir siyasi bağış toplayıcısı olan Katzenberg, Biden'ın ulusal kampanya eş başkanlarından biri oldu ve Harris'in şu anda kampanyanın başında olmasıyla bu görevde kaldı.

© 2024 The New York Times Company