23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2023 20:48 | Son Güncelleme: 25.10.2023 23:04

NYT İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de açlık ve susuzluğu yazdı

Günlerdir İsrail'in katı ablukası altındaki Gazze'de durum her geçen gün kötüye gidiyor. The New York Times bölgede şiddetlenen açlık ve susuzluğa tanık oldu ve dünyaya duyurdu
Samat Abu Elout / The New York Times
Samat Abu Elout / The New York Times

Raja Abdulrahim ve Samar Abu Elouf / The New York Times

27 yaşındaki Mohammed Aborjela, savaştan önce Instagram hesabında Gazze Şeridi'ndeki günlük yaşamı, deniz kenarında hazırlanan bir yengeç yemeğini ya da kıyı bölgesinde yapılan güvercin yarışlarını belgeliyordu. Şimdi ise İsrail bombardımanı altındaki günlük yaşamı belgelemeye yöneldi. Pazar günü, içme suyu bulmak için verilen günlük mücadeleyi anlatan bir hikâye yayınladı.

Parlak sarı bir sürahi taşıyarak güneydeki Han Yunus kentinde hâlâ faaliyette olan birkaç su istasyonundan birine doğru yürürken kesitler kaydediyor. İstasyonda, çoğu dolu testileri eve taşımakta zorlanan çocuklardan oluşan insanlar, kuyu suyunu doldurmak için kaotik bir sırada yer kapma mücadelesi veriyor.

İsrail su, gıda, elektrik ve yakıtı kesti

Sınır Tanımayan Gençlik adlı kalkınma kuruluşunda proje koordinatörü olan Aborjela, The New York Times'a verdiği demeçte, "Musluklarda su kalmadı, bu yüzden gidip bu şekilde su almak zorundayız. Su doldurmak için koşullar sağlıklı değil. İnsanlar üst üste biniyor ve hastalanıyorlar” dedi.

İsrail ve Mısır tarafından 16 yıldır abluka altında tutulan Gazze'de uzun süredir su sıkıntısı yaşanıyor. Bölge sakinleri su istasyonlarında filtrelenen yeraltı suyuna, tuzdan arındırma tesislerine, İsrail'den gelen bir boru hattına ve şişelenmiş ithal suya güveniyordu.

Şimdi musluklar kurudu, kamyonlar artık evlerdeki su depolarını doldurmuyor ve tuzdan arındırma tesisleri elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle büyük ölçüde durdu. İsrail, Gazze Şeridi'ni yöneten silahlı Filistinli grup Hamas'ın iki gün önce İsrail'e düzenlediği saldırıya yanıt olarak 9 Ekim'de Gazze'ye su, gıda, elektrik ve yakıtı kesen bir kuşatma uyguluyor.

Bombalardan kaçmak yetmiyor

Gazze'de hayatta kalmak artık sadece son iki haftadır yağan binlerce İsrail hava saldırısı karşısında ölümden kaçmak değil, aynı zamanda yeterince yiyecek ve içecek bulmak anlamına da geliyor. Birleşmiş Milletler durumu insani bir felaket olarak nitelendirdi ve İsrail kuşatması nedeniyle Gazze'nin tamamında suyun tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Gazze'deki bazı Filistinliler sadece çocuklarının yemek yiyebilmesini sağlamak için birden fazla öğünü atlıyor. Diğerleri ise kuyu suyu içmek ya da içme suyunu kirli suyla karıştırmak gibi yollara başvuruyor.

Sokaklar, fırsat buldukça doldurmak için testi ya da şişe taşıyan insanlarla dolu. Şanslı olanların eşeklerin çektiği arabaları var. Bugünlerde sokaklarda çok az araç var çünkü Gazze'de kalan az miktardaki yakıt çoğunlukla ölü ve yaralıları taşımak ve hastane jeneratörlerini çalıştırmak için ambulanslara ayrılmış durumda.

Ekmek fırınını bile vurdular

İsrail insansız hava araçları gökyüzünde vızıldıyor ve hava saldırıları 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı kalabalık ve yoksul bölgeyi düzenli olarak vuruyor. İsrail ordusu 1 milyondan fazla Filistinliye Gazze'nin kuzey yarısını boşaltmalarını ve beklenen kara harekâtı öncesinde güneye yönelmelerini emrettikten sonra bile güney ölümcül bombardımanlardan kurtulamadı.

Her sabah, 19 yaşındaki Alee Dababish, ailesiyle birlikte Gazze'nin güneyinde sığındığı evden su ve ekmek almak için çıkıyor. Dört küçük çocuklu ailesinin, hava saldırıları etraflarındaki binaları vurunca, Gazze’nin kuzeyindeki evlerinden kaçtığını ve 11 gündür Han Yunus'ta olduğunu söyledi.

"Fırına saldıracaklarından korktuğumuz halde buraya geliyoruz ama başka çaremiz yok. Çocukları doyurmak için buraya gelmek zorundayız" dedi Dababiş salı günü kız kardeşiyle birlikte sırada beklerken ve ekledi: “Her an fırına ya da fırının çevresine saldırabileceklerini biliyoruz."

Hamas hükümetinin medya ofisi başkanı Salama Maarouf çarşamba günü yaptığı açıklamada, Filistinli mültecilere yardım eden BM ajansı UNRWA'nın 10 binlerce yerinden edilmiş insan için ekmek yapmak üzere un çuvalları tedarik etmesinden saatler sonra, İsrail hava saldırılarının Gazze Şeridi'nin merkezindeki Al Maghazi Mülteci Kampı’ndaki bir fırını yok ettiğini söyledi.

İsrail iddiaları yalanlıyor ama...

Son günlerde komşu Mısır'dan Gazze'ye ulaşan dört yardım konvoyu su ve gıda getirdi.

Maarouf, İsrail'i çarşamba günü itibarıyla Gazze Şeridi'nde 10 fırını bombalamakla suçladı.

Bu iddialar sorulduğunda İsrail ordusu "sadece ve özellikle askeri hedefleri vurduğunu" söyledi ve ekledi: “Aksine iddialar iğrençtir ve sivilleri riske atan dezenformasyon yaymaktadır."

Dababish ekmek almak için bazen saatlerce sıra beklediğini ve kavgalar çıktığını gördüğünü söyledi. Bazen sadece bir somun almak için fırından fırına yürüyor. Bazılarında fırınları çalıştıracak gaz yok, bazılarında ise sıra çok uzun. Bir de satın alacak ekmek bulamadığı günler var. Evde o ve diğer yetişkinler, çocukların yemek yiyebilmesini sağlamak için sık sık öğün atlıyor ve aç yatıyorlar.

Su durumu da bir o kadar vahim. Dababish "Tuzlu su içiyoruz. Herkes tuzlu su içiyor. Her gün bu mücadeleyi yaşıyoruz" dedi ve şöyle devam etti: "Önemli olan bu savaşın sona ermesi ve Gazze'deki evlerimize dönüp kimin hayatta kaldığını, kimin şehit olduğunu ve kimin yaralandığını görebilmemiz."

© 2023 The New York Times Company