07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2024 09:56 | Son Güncelleme: 17.04.2024 10:00

NYT İsrail'in seçeneklerini yazdı: Her tercih bir risk

İran'ın hava saldırısının ardından İsrail'de savaş kabinesinin bir karar vermesi bekleniyor. Ancak her karara dair çeşitli riskler mevcut. New York Times'a konuşan yetkililer İsrail'in olası seçeneklerini ve bunların olumsuz yanlarını sıraladı
NYT İsrail'in seçeneklerini yazdı: Her tercih bir risk

Ronen Bergman, Isabel Kershner, Julian E. Barnes ve Russell Goldman / The New York Times

Yetkililer, salı günü İsrailli liderlerin İran'ın hafta sonu gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş hava saldırısına en iyi nasıl karşılık verileceğini tartıştıklarını ve farklı stratejik sonuçlar elde etmek için dizi seçeneği değerlendirdiklerini söyledi. Bunların arasında gelecekte olabilecek benzer bir saldırıyı caydırmak, Amerikalı müttefiklerini yatıştırmak ve topyekûn savaştan kaçınmak gibi dikkat edilmesi gereken maddeler de yer alıyor. İran'ın İsrail'e yönelik yüzlerce balistik füze ve insansız hava araçlarını içeren muazzam saldırısı, ezeli rakiplerin uzun süredir devam eden gölge savaşında konuşulmayan kuralları değiştirdi. Bu çatışmada, bir ülkenin topraklarından doğrudan diğerine yönelik büyük hava saldırılarından kaçınıldı.

Misilleme yapmak zorunda hissetti

İsrail Savaş Kabinesi askeri bir karşılık vermeyi değerlendirmek üzere toplanırken, diğer ülkeler de çatışmayı yatıştırma umuduyla hem İsrail'e hem de İran'a diplomatik baskı uyguluyordu. İran'ın pazar günü erken saatlerde gerçekleştirdiği saldırıda ateşlenen füze ve insansız hava araçlarının neredeyse tamamı İsrail ve aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu müttefikleri tarafından önlendi. Analistlere göre, saldırıyı İsrail'in gölge savaş normlarını bozması olarak gördüğünün sinyalini veren İran, caydırıcılık sağlamak ve vekilleri ve sertlik yanlıları nezdinde güvenilirliğini korumak için güçlü bir misilleme yapmak zorunda hissetti.

Bazı yetkililere göre İsrail, İran'ın üçüncü bir ülkedeki çıkarlarına yönelik bir İsrail saldırısına karşılık olarak İran'ın da İsrail topraklarına saldırabileceği sonucuna varmasını istemiyor. Yetkililer, İsrailli liderlerin bir verebileceği olası kararlara dair aşağıdaki seçenekleri ve bunların olumsuz yanlarını tanımladılar:

  • İran dışında Suriye gibi bir ülkede Devrim Muhafızları üssü gibi bir İran hedefine saldırı düzenlemek: Bunun dezavantajı, İsrail'e yönelik doğrudan bir saldırıya İran'a yönelik doğrudan bir saldırıyla karşılık verme simetrisinden yoksun olması.
  • İran içinde sembolik bir hedefi vurmak: Böyle bir hamle muhtemelen ABD'nin istişaresini gerektirecek ve bu tarz bir saldırıya karşı tavsiyelerde bulunan Amerikalıları kızdırma riski taşıyor.
  • İran'ın altyapısına siber saldırı düzenlemek: Bunu yapmak İsrail'in siber yeteneklerini vaktinden önce gözler önüne serebilir ve büyük bir hava saldırısına aynı şekilde karşılık vermek anlamına da gelmez.
  • Mossad tarafından gerçekleştirilen hedefli suikastlar da dahil olmak üzere İran içindeki küçük saldırıları hızlandırmak: İsrail bu tür saldırıların sorumluluğunu üstlenmez, dolayısıyla İran'ın saldırısının aleni niteliğiyle örtüşmez.

Diğer yetkililer, İsrail'in diğer seçenekleri arasında hiçbir şey yapmamak ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ı boykot etmesi de dahil olmak üzere daha diplomatik bir yaklaşım benimsemek olduğunu söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company