10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 11:54 | Son Güncelleme: 24.01.2024 11:59

NYT İsrailli askerlerin ölümüne neden olan patlamayı yazdı: Tampon bölge oluşturmaya hazırlanıyorlardı

İsrail bu haftanın başında, savaş başladığından beri bir günde ilk defa 24 askerini kaybetti. Hepsi yedek asker olan yaklaşık 20 askerin Gazze Şeridi'nde tampon bölge oluştururken ölmesi ülkede de tartışmalara neden oldu
NYT İsrailli askerlerin ölümüne neden olan patlamayı yazdı: Tampon bölge oluşturmaya hazırlanıyorlardı

Patrick Kingsley, Ronen Bergman ve Ameera Harouda / The New York Times

İsrailli yetkililer, İsrail ordusunun pazartesi günü Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekâtının en ölümcül gününü yaşadığını ve Filistin bölgesiyle tampon bölge oluşturmak için binaları yerle bir etmeye hazırlanırken meydana gelen bir patlamada yaklaşık 20'si patlamada olmak üzere 24 askerini öldüğünü açıkladı. 

Ölümler İsrail'i yasa boğarken, Başbakan Binyamin Netanyahu savaşta nasıl ilerleneceği konusunda ülke içindeki bölünmelerin yanı sıra Gazze'deki sivil ölümleri ve kötüleşen insani koşullar nedeniyle artan uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı. İsrailli liderler ölümlerden duydukları üzüntüyü dile getirirken Hamas yenilgiye uğratılana kadar savaşın devam edeceğini açıkladılar.

Hepsi yedek askerdi

Başbakan, ordunun Gazze'nin İsrail sınırı yakınlarında hepsi yedek asker olan askerlerin ölümüne neden olan patlamaya yol açan olayları araştırdığını söyledi. Savaşın sonu yakın gibi görünmezken ve Birleşmiş Milletler Gazze'de 500 binden fazla insanın feci bir açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirirken, İsrail ordusu saldırılarına devam etti. Ordu salı günü, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir olan Han Yunus'u, sivillerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgede yoğun silahlı çatışmalar ve bombardımanların damgasını vurduğu büyük bir harekatla kuşattığını açıkladı.

BM Filistin yardım kuruluşunun başkanı Philippe Lazzarini salı günü yaptığı açıklamada Han Yunus'taki en büyük barınaklardan birinin vurulduğunu söyledi. Lazzarini, sığınak çevresindeki şiddetli çatışmalar sırasında en az altı kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti. İsrail ordusu çatışmaların yaşandığı bölgeyi Hamas'ın Han Yunus tugayının önemli bir kalesi olarak tanımladı ve son 24 saat içinde onlarca Hamas savaşçısını öldürdüğünü söyledi. Ordunun iddiaları bağımsız olarak doğrulanamadı.

Tanka ateş açtılar, patlayıcılar infilak etti

İsrail ordusu, pazartesi günü meydana gelen patlamada ölen İsrailli askerlerin, Gazze'deki savaşçıların, yıkmak amacıyla binaların içine patlayıcı yerleştiren bir İsrail birliğini koruyan bir tanka ateş açması sonucu öldüğünü söyledi. Ordu, çatışma sırasında patlayıcıların infilak ettiğini ve iki binanın çökerek içindeki askerlerin çoğunun öldüğünü söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı pazartesi günü Gazze'nin merkezinde bir binaya saldırı düzenlediğini ve patlamanın binanın yerle bir olmasına yol açtığını açıkladı. Ayrıca binayı koruyan bir tankın da vurulduğunu ve bölgede mayın patlatıldığını ekledi. 

© 2024 The New York Times Company