27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2024 10:45 | Son Güncelleme: 15.05.2024 11:09

NYT Kral 3. Charles'ın ilk resmi portresi yazdı: Omzundaki kelebek dikkat çekiyor

Taç giymesinin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçen Kral 3. Charles, kamu görevlerine döneceğini açıklamasından kısa bir süre sonra geleneksel olan yağlı boya portesinin açılışını yaptı. NYT, omzunda kelebekle resmedilen Charles'ın tablosunun detaylarını yazdı
Jonathan Yeo (solda) ve Kral 3. Charles (sağda) yağlı boya portresinin açılış etkinliğinde (Aaron Chown-WPA Pool/Getty Images)
Jonathan Yeo (solda) ve Kral 3. Charles (sağda) yağlı boya portresinin açılış etkinliğinde (Aaron Chown-WPA Pool/Getty Images)

Livia Albeck-Ripka / New York Times

Bir yıl önce taç giyen Kral 3. Charles, kendisinin resmedildiği ilk resmi portresini tanıttı. Portre kırmızı, pembe ve fuşya tonlarından oluşan bir fonda Kral'ın ayakta durduğu yağlı boya bir tabloydu. Kraliyet ailesi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ünlü portre sanatçısı Jonathan Yeo tarafından yapılan tablonun Buckingham Sarayı'nda açıldığını duyurdu. Videoda Kral'ın eseri örten bir kumaşa bağlanmış kurdeleyi çektiği ve kurdelenin düşerken kendisine küçük bir sürpriz yaptığı görülüyor.

David Attenborough, Idris Elba ve aktivist Malala Yousufzai gibi isimlerin resimlerini de yapan Yeo, portreye Haziran 2021'de, Kral henüz Galler Prensi iken başladı. Tabloda Kral, albay rütbesiyle bağlı olduğu Galler Muhafızları'nın üniformasını giymiş halde ve omzunun üzerinde bir kelebek gezinirken resmedildi.

Kelebek gibi değişiti

Kraliyet ailesi tarafından yayınlanan açıklamada Yeo, tıpkı kelebek gibi Charles'ın da “kamusal yaşamımızdaki rolünün değiştiğini” söyledi. "Çizdiğim her kişinin yüzüne kazınmış yaşam deneyimlerini ve insanlığı yakalamak için elimden geleni yapıyorum ve umarım bu portrede de bunu başarmışımdır” diyen Yeo, Kralı çizmenin “hem muazzam bir profesyonel meydan okuma hem de son derece keyif aldığı ve minnettar olduğum bir iş” olduğunu belirtti.

7,5 metreye 5,5 metrelik portre, ortaçağdan kalma bir yün ve kumaş tüccarları loncası olan ve şu anda bir hayır kurumu olan Worshipful Company of Drapers tarafından yaptırıldı. Portre, grubun Londra'nın finans bölgesindeki baronluk merkezi olan ve Kral 3. George'tan Kraliçe Victoria'ya kadar hükümdarların yer aldığı bir galeriye sahip Drapers' Hall'da asılı olacak.

Portrenin açılışı Kralın kanser olduğunu açıklamasından yaklaşık üç ay sonra geldi. Kral, sadece haftalar önce kamu görevlerine döneceğini açıklamıştı. Bu açılış İngiliz monarşisinde bir başka sarsıcı değişiklik konusunda endişeli olan ülkeye hissedilir bir rahatlama getirdi.

Kral'ın hasta olduğunu bilmiyordu

Yeo daha önce The New York Times'a yaptığı açıklamada Kral'ın hastalığını, benliğini canlı renklerle ve düşünceli ama hükmedici bir bakışla tasvir eden tabloyu tamamlayana kadar öğrenmediğini söylemişti. Yeo ayrıca Charles'ın eşi Kraliçe Camilla ve babası Prens Philip'in de resimlerini yaptı. Diğer çizimleri arasında eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, oyuncular Dennis Hopper ve Nicole Kidman ile medya patronu Rupert Murdoch da bulunuyor. Yeo en iyi portrelerin, kişi yaşlandıkça bile geçerliliğini koruyan görsel özellikleri yakaladığını söyledi.

Kral söz konusu olduğunda Yeo, Times'a yaptığı açıklamada, birlikte yaptıkları dört çekim sırasında fiziksel değişiklikler fark ettiğini ve bu süre zarfında Kral'ın bir metamorfoz geçirdiğini söyledi. Yeo Times'a “Yaş ve deneyim ona yakışıyordu. Kral olduktan sonra tavırları kesinlikle değişti" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company