05 Temmuz 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2024 13:53 | Son Güncelleme: 30.06.2024 14:00

NYT lüks meyveleri yazdı: 156 dolarlık kavun daha mı tatlı?

Asya'nın bazı bölgelerinde uzun bir geçmişe sahip olan, özellikle hediye olarak verilen lüks meyveler denizaşırı ülkelerde denedikleri kusursuz meyveleri arzulayan Amerikalılar tarafından ABD'de de ilgi görmeye başladı. New York Times ilginç lüks meyve pazarını yazdı
ABD'de tanesi 156 dolara kadar çıkabilen ve Japonya'nın Shizuoka kentinde yetiştirilen Crown kavunu (Fotoğraf: Maggie Shannon/The New York Times)
ABD'de tanesi 156 dolara kadar çıkabilen ve Japonya'nın Shizuoka kentinde yetiştirilen Crown kavunu (Fotoğraf: Maggie Shannon/The New York Times)

Livia Albeck-Ripka / The New York Times

396 dolarlık bir ananas, origami gibi katlanmış ve nefes alma delikleri bulunan süslü kırmızı bir kutunun içinde geliyor. Köpük ağlarla sarılmış 156 dolarlık bir kavun, ekstra tatlı olması amacıyla bir bostan tek başına yetiştiriliyor. Asya'nın bazı bölgelerinde uzun bir geçmişe sahip olan lüks meyveler, benzersiz görünümlü ve benzersiz tada sahip ürünleri pazarlamayı amaçlayan şirketler tarafından yetiştirilmesi ve ithal edilmesiyle Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerlik kazanıyor. Kırmızı kabuğu nedeniyle Rubyglow olarak adlandırılan ve son derece sınırlı sayıda üretilen 396 dolarlık ananas kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç hafta içinde tükendi.

Bazı meyveler, özellikle Japonya ve Kore'de uzun zamandır hediye olarak veriliyor. Ürün uzmanları, bu eğilimin Amerika Birleşik Devletleri'nde de yaygınlaşmaya başladığını ve gezginlerin denizaşırı ülkelerde denemiş olabilecekleri kusursuz meyveler ve kavunların tadına baktıklarını söylüyor. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde tüketici ve finansal davranış uzmanı olan Soyeon Shim, lüks mallar endüstrisi büyüdükçe lüks meyvelere olan ilginin de arttığını söyledi. Shim, "Pazar çok daha küresel hale geldi. İstediğiniz her şeyi satın alabilirsiniz" dedi. 

Los Angeles'taki Melissa's Produce'ta, Kosta Rika'da yetiştirilen ve boyutuna göre tanesi 16-28 dolara satılan düşük asitli bir ananas olan Del Monte Pinkglow için özel ambalaj, 22 Mayıs 2024 (Fotoğraf: Maggie Shannon/The New York Times)

Yazar ve küresel gıda trendleri uzmanı Eve Turow-Paul, lüks meyveleri, insanların değer beyanında bulunmaya çalıştıkları couture gıda deneyimleri arasında tanımlıyor. Turow-Paul, "Özellikle son 10 yılda küresel yemek kültürü homojenleşti. Bu tür bir gıda ortamında diğer insanlara fark atmaya nasıl devam edeceksiniz ki?" diye sordu. 

Kendisini ülkedeki en büyük özel meyve ve sebze dağıtıcısı olarak tanımlayan Melissa's Produce sözcüsü Robert Schueller, son yıllarda, aralarında Crown Kavunu olarak bilinen 156 dolarlık kavunun, Güney Kore'den gelen ve büyük boyutları ve gevrek dokularıyla dikkat çeken özel üzümlerin, Japonya'dan gelen beyaz çileklerin ve yumuşak beyaz etli tropikal bir meyve olan mangostenlerin de bulunduğu benzersiz ürünlerin Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edildiğini söyledi.

Hepsi sevilmedi

Ancak şirketin Amerikan damak tadına yabancı meyveleri tanıtma girişimlerinin her zaman başarılı olmadığını da sözlerine ekledi. Schueller, Karayipler ve Orta Amerika'ya özgü koyu mor bir meyve olan yıldız elma; Yeni Zelanda'da popüler bir yer elması olan oca ve kare karpuzun tutmadığını söyledi. (Melissa's şimdi hem kutu şeklinde hem de tatlı bir karpuz geliştirmek için Kosta Rika'daki bir yetiştiriciyle birlikte çalışıyor). 

İşte Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan en süslü meyvelerden bazıları:

Tasarım ananaslar

Güney Amerika'ya özgü tropikal bir meyve olan ananas, tarihsel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da emperyalizm, güç ve zenginliği simgeleyen lüks bir ürün oldu. Hawaii'deki bir plantasyonun meyveyi Kuzey Amerika'da daha yaygın bir şekilde erişilebilir hale getirmesi 20. yüzyılın başlarına kadar gerçekleşmedi. Son yıllarda, Gana'ya özgü, beyaz etli, yenilebilir çekirdekli, düşük asitli ve devrilmeye meyilli olduğu için bir kutu içinde gönderilen Elefante Green Gold ananas da dahil olmak üzere bir avuç benzersiz, daha yüksek fiyatlı ananas Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı. Kosta Rika'da yetiştirilen Pinkglow ananası, şeker pembesi meyvesi ve düşük asit oranıyla Fresh Del Monte tarafından genetik olarak geliştirildi. 2019'da yaklaşık 50 dolara piyasaya sürüldü ve şimdi boyutuna bağlı olarak 29 dolara kadar çıkıyor.

Dünya çapında ürün dağıtımı yapan Del Monte, 16 yıllık geliştirme sürecinin ardından bu yıl kırmızı dış kabuklu ve tatlı sarı meyveli Rubyglow ananasını Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıttı. Yüksek fiyat kısmen bu yıl sadece birkaç bin meyve yetiştirilmesinden kaynaklanıyor, ancak şirket üretim arttıkça fiyatın düşebileceğini söyledi. 

Kavun

Güzel kokulu ve tatlı Crown Kavunu, sıcak ve güneşli bir iklime sahip olan Japonya'nın Shizuoka vilayetine özgü bir kavun. Her bostan sadece tek bir meyve yetiştirecek şekilde budanarak kavunun lezzetini yoğunlaştırıyor. Japonya'da kabuklu, limon yeşili meyveli ve satılmadan önce şeker içeriği analiz edilen kavun geleneksel olarak hediye ediliyor. Her biri, yetiştirme sürecinin bir hatırlatıcısı olarak T şeklindeki sapıyla birlikte bir kutu içinde gelir. Kavunun Amerika Birleşik Devletleri'ne ithalatı kısa bir süre önce onaylandı ve meyve başına 156 dolara kadar çıkabiliyor.

Bu meyveyi ve diğer lüks Japon ürünlerini ABD'ye ithal eden Ikigai Fruits'in sözcüsü Ayako Yuki, birçok ABD'li alıcının kavuna zaten aşina olmasına rağmen, kavunun giderek daha fazla popülerlik kazandığını söyledi. Yuki, sosyal medya fenomenlerinin de lüks ürünlerin küresel bir pazara tanıtılmasına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi. Yuki, "İlk ısırığı denemek için gerçekten meraklılar" dedi.

Şımartılmış çilekler

Organik olmayan çileklerin bir kilosu genellikle sadece birkaç dolara mal olur. Tek bir lüks meyvenin fiyatı da bu kadar ya da tanesi yaklaşık 29 dolara kadar çıkabilir. Lüks meyve ithalatçısı Ikigai, Japonya'dan ithal ettiği çeşitli kırmızı, pembe ve beyaz çilekleri 89 ila 780 dolar arasında değişen kutularda satıyor. Şirket, tipik bir paketin yaklaşık 128 dolar olduğunu ve 30 büyük çilek içerdiğini söyledi. Seralarda yetiştirilen ve tamamen olgun ve tatlı olduklarında toplanan çilekler, çarpma ve çürüklerden korunmaları için bazen tek tek sarılıyor.

Asya'ya özgü tropikal bir meyve olan mango 1800'lerde Florida'ya getirildi. Ancak günümüzde yetiştirme, hasat ve ithalat uygulamaları, Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın olan mangoların genellikle çok sert, lifli veya ekşi olabileceği anlamına geliyor. Ancak son yıllarda ABD Tarım Bakanlığı, Hindistan ve Kolombiya da dahil olmak üzere diğer ülkelerden ithalatı onayladı. Bazı birinci sınıf mangolar Florida ve Kaliforniya'da da yetiştiriliyor, ancak bunlar her zaman diğer eyaletlerde bulunmuyor. Melissa's Produce'dan Schueller, "Bazı insanlar mango işte diye düşünüyor. Ama hepsinin tadı aynı değil" dedi. Schueller, Vietnam'dan gelen ve Melissa's tarafından satılan Pink Elephant mangosunun ithal edilen en yeni çeşitlerden biri olduğunu belirtti. Tek bir meyvenin ağırlığı 2 kiloya kadar çıkabiliyor ve yaklaşık 25 dolara mal oluyor. Güneşin Yumurtası olarak da bilinen ve başka bir perakendeci tarafından Japonya'dan ithal edilen bir diğer çeşit olan Miyazaki Mango'nun tanesi 95 dolardan satılıyor.

Gıda trendi uzmanı Turow-Paul, lüks meyvelerin Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edilmesiyle ilgili olarak, "Görünüşte sürdürülemez görünüyor" dedi ve bazı meyveleri bu kadar pahalı yapan şeyin kat ettikleri mesafe olduğunu belirtti. Ancak ABD'de yetişen meyvelerin de aynı heyecanı yaratabileceğini umduğunu söyledi. Turow-Paul, "Bizim yeterince övmediğimiz her türlü tuhaf, lezzetli, güzel şey yetişiyor. İnsanlar yeni ve değişik şeyler yemeye açıklar" dedi.

© 2024 The New York Times Company