27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 09:33 | Son Güncelleme: 13.05.2024 09:38

NYT Putin'in kabine kararlarını yazdı: Savaşı sürdürebileceğinin sinyalini veriyor

Rusya lideri Vladimir Putin savunma bakanını bir ekonomistle değiştirerek Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez ulusal güvenlik ekibinde değişiklik yapmış oldu. New York Times'a göre Putin, Rusya'nın savaş çabalarını ekonomik olarak sürdürülebilir bir temele oturtma kararlılığının sinyalini verdi
NYT Putin'in kabine kararlarını yazdı: Savaşı sürdürebileceğinin sinyalini veriyor

Paul Sonne ve Anton Troianovski / The New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin pazar günü savunma bakanını bir ekonomistle değiştirerek Ukrayna'yı işgalinden bu yana ilk kez ulusal güvenlik ekibini değiştirdi ve Rusya'nın savaş çabalarını ekonomik olarak sürdürülebilir bir temele oturtma kararlılığının sinyalini verdi. Putin, bakan Sergey Şoygu'yu yakın çevresinde tuttu ve onu ülkenin güvenlik konseyini yönetmesi için görevlendirdi. Bu pozisyonla Şoygu hala başkana yakın olacak ancak çok az doğrudan yetkisi olacak. Şoygu, Kremlin'in gelecek günlerde açıklanacağını söylediği, Putin'in eski bir KGB çalışanı olan Nikolay Patrushev'in yerini alacak. 

"Savunma bütçesi nedeniyle bir ekonomist gerekiyor"

2020'den bu yana başbakan yardımcısı olarak görev yapan ve uzun süredir Putin'in en güvenilir ekonomi danışmanlarından biri olarak görülen ekonomist Andrey Belousov, yeni savunma bakanı olmaya aday gösterildi. Kremlin, Rusya'nın balon gibi şişen savunma bütçesinin bir ekonomisti göreve getirmeyi gerektirdiğini ve Belousov'un Rus ordusunu yeniliğe daha açık hale getirmeye yardımcı olacağını söyledi.

Başarısızlıktan sorumlu tutuluyordu

Kabine değişiklikleri, ani değişikliklerden kaçınma eğiliminde olan Putin için nadir görülen bir revizyonu temsil ediyor ve Rusya'nın Ukrayna'da iki yılı aşkın süredir devam eden savaşında bir dönüm noktası olabilir. Putin, Rus savaş yanlısı yorumcuların ve Batılı analistlerin işgalin başlangıcında Moskova'nın pek çok başarısızlığından kısmen sorumlu tuttuğu bir ismi ordunun başından uzaklaştırdı. Bir ekonomisti göreve getirerek, herhangi bir askeri zafer için endüstriyel gücün önemini üstü kapalı bir şekilde kabul etti.

Rus ordusunun savaş alanında inisiyatifi ele geçirmesiyle birlikte Putin, değişiklik yapma ve Rusya'nın uzun bir savaşı yürütebilecek disiplin ve ekonomik kapasiteye sahip olduğunu gösterme konusunda daha istekli olduğunun sinyallerini veriyor. Şoygu'nun savaş üzerinde ne kadar yetkiye sahip olacağı belli değil. Yeni görevi ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışmanlığı ile paralellik gösterse de analistler Putin'in Rusya'sında bu rolün sınırlı bir etkiye sahip olduğunu çünkü orduyu ya da bir güvenlik kurumunu doğrudan kontrol etmediğini söylüyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Putin'in bu kararı, Rusya'nın jeopolitik koşulları yüzünden bir kez daha Sovyet dönemi askeri harcama seviyelerine yaklaşması nedeniyle aldığını söyledi. Peskov, "Bu son derece önemli ve özel dikkat gerektiriyor" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company