19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2024 13:00 | Son Güncelleme: 07.05.2024 13:10

NYT Rusya'nın taktik nükleer silahlarla tatbikat kararını yazdı: Batı ile yaşanan yeni gerginlik

Rusya, Batılı liderlerin son açıklamalarının ardından taktik nükleer silahları kullanıma hazır hale getirmek için tatbikat gerçekleştireceğini açıkladı. Ancak bu hamle karar gerilimi daha da artıracak
Arşiv
Arşiv

Anton Troianovski / The New York Times

Rusya pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batı'yı Ukrayna'ya verdiği desteği derinleştirmekten vazgeçirmeyi amaçlayan kışkırtıcı bir uyarı olarak, Ukrayna yakınlarında konuşlu birlikleriyle olası savaş alanı nükleer silah kullanımına yönelik askeri tatbikatlar düzenleyeceğini duyurdu. Genellikle taktik olarak adlandırılan bu silahlar savaş alanında kullanılmak üzere tasarlandı ve şehirleri hedef alan stratejik nükleer silahlardan daha küçük savaş başlıklarına sahip. Rusya Savunma Bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "stratejik olmayan nükleer güçlerin muharebe görevlerini yerine getirmeye hazır olma durumlarını arttırmak" amacıyla füze, havacılık ve deniz kuvvetleri personeline yönelik bir tatbikat emri verdiğini açıkladı.

Tatbikat Batı'ya yanıt

Tatbikatın duyurulması, Rusya'nın iki yılı aşkın süredir devam eden Ukrayna işgalinde taktik nükleer silahlar kullanabileceği yönündeki en açık uyarısı oldu. Kremlin tatbikatın iki Avrupalı liderin Batı'nın savaşa daha doğrudan müdahalesi ihtimalini gündeme getiren yorumlarına yanıt olarak yapıldığını söyledi. Batılı yetkililer uzun zamandır Rusya'nın, özellikle de savaş alanında ciddi başarısızlıklarla karşılaşması halinde, taktik nükleer silahlar kullanabileceğinden endişe ediyor. Ancak Putin, Batı'nın Ukrayna'ya verdiği askeri desteği kontrol altında tutmanın bir yolu olarak Rusya'nın geniş nükleer cephaneliğini dünyaya düzenli olarak hatırlatsa da, Mart ayı gibi yakın bir tarihte bunu düşündüğünü reddetti.

Ancak pazartesi günü Rus yetkililer, Batı'nın savaşa daha doğrudan müdahil olma olasılığına ilişkin uyarıların durumu değiştirdiğini iddia etti. Savunma Bakanlığı tatbikatın "Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu'na yönelik kışkırtıcı açıklamalarına ve tehditlerine karşılık olarak Rus devletinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kayıtsız şartsız sağlamak için" yapılacağını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Batı'nın söz konusu tehditlerinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un The Economist tarafından yayınlanan ve Fransız liderin Ukrayna'ya kara birlikleri göndermeyi reddettiğini tekrarladığı son röportajında olduğunu söyledi. Peskov ayrıca İngiltere'nin en üst düzey diplomatı David Cameron'ın geçen hafta yaptığı ve Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için İngiliz silahlarını kullanmakta özgür olduğunu söylediği bir yoruma da atıfta bulundu. 

©️ 2024 The New York Times Company