16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.03.2024 10:30 | Son Güncelleme: 13.03.2024 10:42

NYT savaştaki yeni krizi yazdı: Ukrayna destekli Rus gruplar kendi ülkelerine saldırıyor

Ukrayna destekli üç Rus grup, Rusya'nın sınır bölgelerine saldırılar düzenledi. Grup liderlerinin birinin sözlerine yer veren New York Times, Güney sınırındaki saldırılar ve drone saldırılarının Başkan Vladimir Putin'in Rusya üzerindeki kontrolüne karşı koymayı amaçladığını yazdı
Özgür Rus Lejyonu ve Rus Gönüllü Birlikleri 24 Mayıs 2023'te Ukrayna'nın Sumy bölgesinde düzenlenen bir medya etkinliğinde gazetecilere poz veriyor. (Finbarr O'Reilly/The New York Times)
Özgür Rus Lejyonu ve Rus Gönüllü Birlikleri 24 Mayıs 2023'te Ukrayna'nın Sumy bölgesinde düzenlenen bir medya etkinliğinde gazetecilere poz veriyor. (Finbarr O'Reilly/The New York Times)

Andrew E. Kramer, Maria Varenikova / New York Times

Ukrayna dün Rusya'ya tank ve diğer zırhlı araçlarla sınır ötesi kara saldırıları ve uzun menzilli İHA saldırıları düzenleyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşın Moskova'nın lehine döndüğü yönündeki seçim kampanyası mesajlarını bozmayı hedefledi. Ukrayna ordusuyla koordinasyon içinde hareket eden Rus sürgünlerden oluşan üç silahlı grup, gece boyunca sınırı geçerek güney Rusya'ya girdiklerini ve sınır bölgelerinde savaştıklarını söyledi. Sınırdan daha uzakta ise İHA'lar bir Rus petrol rafinerisini ve yakıt deposunu vurdu. Ukrayna savaş boyunca askeri lojistiği bozmak, pistlerdeki uçakları ve demiryolu köprülerini havaya uçurmak için Rusya içindeki hedefleri vurdu. Ukraynalı yetkililer sınır ötesi saldırıların aynı zamanda Rusları tedirgin etmeyi ve Putin'in savaş hakkındaki yanıltıcı çabalarını baltalamayı amaçladığını söyledi.

Kursk ve Belgorod çatışmaları teyit edilemedi

Putin iktidarda geçirdiği 25 yıl boyunca Rusya'ya düzen getiren bir imaj çizdi. Kremlin ayrıca bu ay yapılacak genel seçimlerde savaş karşıtı tek adayın yarışmasını da engelledi. Rusya'nın güneyinde Kursk ve Belgorod olmak üzere iki bölgede sınır bölgesinde çatışma yaşandığı haberleri bağımsız olarak teyit edilemedi.

Ukrayna ile koordineli Rus birlikler

Rusya'ya geçtiklerini söyleyen üç grup (Özgür Rus Lejyonu, Rus Gönüllü Birlikleri ve Sibirya Taburu) Ukrayna ordusu ile koordinasyon halinde. Rus Gönüllü Birliği'nin lideri de dahil olmak üzere grupların bazı üyeleri aşırı sağcı milliyetçi görüşlere sahip. Gönüllüler Birliği ve Lejyon adlı diğer iki grubun üyeleri geçen bahar Rusya'nın sınır devriyesi ve ordusuyla çatışmak üzere Rusya'ya geçmişti. Ancak o saldırının askeri bir amacı olduğu düşünülürken (başka bir yerde planlanan Ukrayna saldırısından önce Rus güçlerini sınıra yönlendirmek) dünkü saldırılar daha açık bir şekilde siyasi bir mesaj verdi.

Özgür Rusya Lejyonu'nun komutan yardımcısı Maksimillian Andronnikov sosyal medyada bir video yayınlayarak saldırının Putin'in görev süresini beşinci döneme uzatacak olan başkanlık seçimleri öncesine denk getirildiğini açıkladı. Andronnikov konuşmasında "Biz de sizinle aynı Ruslarız. Bizim de söz söylemeye hakkımız var" dedi.

Telegram'da bir açıklama yayınlayan grup, Ukrayna'nın sınır ötesi saldırısını 'topraklarını santim santim rejimin elinden alma çabası' olarak tanımladı. Açıklamada Rusların 'özgürce uyuyacakları, kapı zilinden korkmayacakları ve düşündüklerini korkusuzca söyleyecekleri' ve Rusların zorunda olduğu kişiye değil, istedikleri kişiye oy verecekleri belirtildi.

Petrol rafinerisi bombalandı

Sınır bölgesindeki çatışma haberleri, Moskova'nın doğusundaki Nizhny Novgorod yakınlarındaki petrol rafinerisine yapılan saldırı da dâhil olmak üzere, Rusya'nın orta kesimlerinde Ukrayna'ya ait İHA'larla yapılan saldırılarla aynı zamana denk geldi. Rafineri işletmecisi Lukoil, tesisin faaliyetlerini durdurduğunu söyledi ancak nedenini açıklamadı. Bir başka İHA saldırısı da Moskova'nın güneyindeki Oryol kenti yakınlarındaki yakıt deposunda meydana geldi.

Belediye binası saldırısında iki sivil yaralandı

Bölge valisi Vyacheslav Gladkov, Telegram'da yaptığı bir paylaşımda, Ukrayna sınırına daha yakın bir yerde patlayan bir insansız hava aracının Rusya'nın güneyindeki Belgorod'da belediye binasını vurduğunu söyledi. Saldırıda iki sivil yaralandı. Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı sözcüsü Andriy Yusov, Ukrayna'nın uzun menzilli saldırı dalgasını başlattığını doğruladı, ancak niyetlerini veya belirli hedeflerin ne olduğunu doğrulamadı. Radio Liberty'ye konuşan Yusov, "Askeri amaçlarla kullanılan her şeyde öyle ya da böyle bu tür olaylar meydana gelecektir. Bu çalışma devam edecek" dedi.

"Oy pusulasıyla değil kalibreyle oy kullanalım"

Putin karşıtı Rus gruplar, Rusya içinde çekildiğini söyledikleri bir ormanda karanlıkta ilerleyen paletli, zırhlı araçları ve çatışma sırasında siper alan askerleri gösteren videolar yayınladı. Sibirya Taburu'ndan bir asker, ormanda yatarken çektiği selfie videosunda, Kalaşnikof tüfekler için yaygın bir mermi kalibresine atıfta bulunarak, "Çocuklar, seçimlerde oy pusulalarıyla oy kullanmaya gerek yok, 7.62 kalibre ile oy kullanalım. Sibirya Taburuna katılın. Korkmayın" dedi.

Kursk'taki köyü ele geçirdiklerini iddia ettiler

Gruplar Kursk bölgesindeki Tetkino adlı bir sınır köyünü ele geçirdiklerini iddia etti. Lejyon Telegram'da yaptığı paylaşımda "Putin'in ordusu köyü hızla terk ediyor" dedi. İddia bağımsız olarak doğrulanamadı. Devlet haber ajanslarının bildirdiğine göre, salı günü Rus ordusu için bir başka geri çekilme yaşandı. Sekiz mürettebat ve yedi yolcu taşıyan bir Il-76 askeri kargo uçağı, Rusya'nın merkezindeki Ivanovo bölgesinde kalkıştan kısa bir süre sonra düştü ve uçaktaki herkes öldü. Haber ajansları uçağın bir motorunun alev almasının ardından düştüğünü bildirdi.

"Kiev'in ilerleme girişimini bozduk"

Rus yetkililer saldırının sınır ihlali olduğunu yalanladı. Devlet haber ajansı RIA'nın bildirdiğine göre Rusya Savunma Bakanlığı, ordu askerlerinin ve sınır muhafızlarının "Kiev'in Belgorod ve Kursk bölgeleri topraklarında bir ilerleme sağlama girişimini bozduğunu" söyledi. Tass'ın haberine göre, KGB'nin halefi olan ve sınır koruma servisini de içeren Federal Güvenlik Servisi, Rus güçlerinin 100 askeri öldürdüğünü ve altı tank, 20 zırhlı araç ve bir motorlu topçu silahını imha ettiğini söyledi. Ajans saldırganların Rusya içindeki köylere girdiğini yalanladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik neredeyse her gün gerçekleştirdiği füze saldırıları salı günü de devam etti. Yerel yetkililer, Kryvyi Rih şehri üzerinde düşürülen seyir füzesinin enkazının bir apartmanın üzerine düştüğünü, üç kişinin öldüğünü ve yangın çıktığını söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company