06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 15:33 | Son Güncelleme: 14.06.2024 15:44

NYT toplantı kayıtlarına ulaştı: X'in reklam gelirleri küçük işletmelere kaydı

X'in reklamverenlerinin %65'inin platforma geri döndü. NYT'nin ele geçirdiği toplantı kayıtlarına göre X yöneticileri, bu artışın küçük işletmelerden geldiğini kabul etti. Görünüşe göre şirket, büyük markalara olan bağımlılığı azaltmaya çalışıyor
NYT toplantı kayıtlarına ulaştı: X'in reklam gelirleri küçük işletmelere kaydı

Kate Conger, Ryan Mac / New York Times

The New York Times tarafından elde edilen toplantı kayıtlarına göre, Elon Musk'ın sosyal medya şirketi X'in liderleri bu hafta çalışanlara, ocak ayından bu yana reklamverenlerin %65'inin platforma geri döndüğünü ve artık gelirlerinin büyük kısmını küçük şirketlerin oluşturduğunu söyledi.

Bir yıl önce şirketi yönetmek üzere atanan Linda Yaccarino'nun da aralarında bulunduğu yöneticiler, şirketin kuşatılmış reklamcılık işini yeniden inşa ederken zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini kabul ettiler. Toplantılara katılan üç kişiye göre, yöneticiler güncel satış rakamları vermediler. Bu kişiler reklamverenlerin geri dönüşünün mutlaka gelirde bir artış yansıtmadığını belirtti.

Toplantılar X'i 2022'de 44 milyar dolara satın alan Musk'ın 45 milyar dolar değerindeki maaş paketini için Tesla hissedarlarının oylarına ihtiyaç duyduğu dönemde gerçekleşti. Musk'ın servetinin büyük bir kısmını oluşturan Tesla'daki bazı yatırımcılar, X tarafından dikkatinin dağıtıldığına dair endişelerini dile getirdiler. Günün ilerleyen saatlerinde şirket, hissedarların tazminatını onayladığını duyurdu.

Büyük reklamverenleri uzaklaştırdı

Musk sosyal medya şirketini devraldığından beri milyarder, personelin %75'ini işten çıkardı, yasaklanan yüzlerce hesabı geri getirdi ve platformu, sonuçları olmadan çoğu konuşmaya izin verecek şekilde yeniden düzenledi. Kasım ayında, Times'ın DealBook konferansındaki bir röportaj sırasında reklamverenlere X için harcama yapmamalarını söyleyerek onları küfürlü bir şekilde reddetti.

Buna rağmen Yaccarino bu hafta çalışanlarla yaptığı konuşmada daha olumlu bir tablo çizdi ve platformdaki küçük ve orta ölçekli işletmelerin reklamlarındaki artışı teşvik etti. Yaccarino ve Musk'ın, reklam endüstrisi zirvesi olan Cannes Lions festivaline gitmesi nedeniyle önümüzdeki hafta yapılacak toplantılarda markalara görüşlerini aktarmaya devam etmesi bekleniyor. Yaccarino "Yüzlerce müşteri toplantısı gerçekleşecek ve X'i sergileyeceğimiz pek çok an yaşanacak. Müşterilerimiz bizi alkışlıyor ve kaydettiğimiz ilerleme karşısında heyecan ve hayranlık duyuyorlar" dedi. Kayıtlar toplantılardaki çalışanlar tarafından doğrulandı.

"Elon Musk'ın misilleme yapma riski var"

X'in küçük ve orta ölçekli işletmeleri cezbetme kabiliyeti bir kazanç olsa da analist Jasmine Enberg, bu reklamverenlerin önemli reklam bütçelerine sahip Fortune 500 şirketlerinin yerini almasının pek olası olmadığını söyledi. Enberg "Daha riskten kaçınan büyük markalar arasında platformda reklam verme konusunda hala sağlıklı bir şüphecilik ve endişe var. Oradaki içeriğin ve Elon Musk'ın misilleme yapma riski var" dedi.

Video platformu hedefi

Emarketer tarafından yapılan tahminlere göre X, 2023 yılında ABD'deki reklam gelirlerinin yaklaşık %52'sini kaybetti ve toplam kazançları yaklaşık 1,13 milyar dolara düştü. Firma bu yıl da %2,5'lik bir düşüşle 1,1 milyar dolara gerileyeceğini öngörüyor. Geçtiğimiz haziran ayında X'e katılmadan önce NBCUniversal'da uzun süre televizyon yöneticiliği yapan Yaccarino, çalışanlara şirketi YouTube ve TikTok ile rekabet eden "video öncelikli" bir platforma dönüştürmeyi planladığını söyledi.

"Muazzam bir ilerleme kaydediyoruz"

X'in reklam yöneticilerinden Monique Pintarelli, toplantı sırasında "ABD'de işleri tersine çevirmenin önemini biliyoruz. Ocak ayından bu yana platforma geri dönen aktif reklamveren sayısında %65'lik bir artışla ABD genelinde yeniden aktivasyon sağlama konusunda muazzam bir ilerleme kaydediyoruz" dedi. Pintarelli, X'in mevcut reklamverenlerinin daha küçük işletmelere kaymasının, Twitter'ın geçmişte gelirlerinin çoğunu büyük markalara bağlamasından farklı bir değişiklik olduğunu belirtti.

Büyük markalardan uzaklaşma, X'i Musk'ın devralmasından bu yana karşılaştığı dalgalanmaların bir kısmından koruyabilir. Araştırmacılara göre platformda nefret söylemi ve şiddet içerikli paylaşımlar arttı. Apple ve Disney gibi tanınmış isimlerin pazarlamacıları, markalarının bu içeriklerin yanında görünme potansiyelinden çekiniyor. Pintarelli, "Gelecek için çok daha dirençli, yalnızca Fortune 500 şirketlerine daha az bağımlı bir işletme inşa ettiğimizden emin olmak için de çok çalışıyoruz" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company