21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2024 15:02 | Son Güncelleme: 18.06.2024 15:10

NYT Ukrayna'daki Euro 2024 heyecanını yazdı: Savaşa kısa bir mola

Ukrayna'da savaş sürerken, askerler stres atmak ve Euro 2024'te ülkelerini desteklemek için bir sığınakta toplanarak Ukrayna-Romanya maçını izledi. New York Times'a konuşan Ukraynalılar, "Sahada bir, cephede bir milyon takımımız var" dedi
Fotoğraf: Daniel Berehulak/The New York Times
Fotoğraf: Daniel Berehulak/The New York Times

Maria Varenikova ve Oleksandra Mykolyshyn / The New York Times

Bir savaşı kazanmışlardı ve sonra başka türden bir savaşı izlemek için oturdular. Ukrayna'nın kuzeyindeki Kharkiv bölgesinde Rus saldırısının durdurulmasına yardımcı olan sekiz Ukrayna askeri, pazartesi günü öğleden sonra izin alarak erkek milli futbol takımının Avrupa Şampiyonası'ndaki ilk maçını izledi. "Futbol birleştirir, adrenalin verir ve motive eder" 34 yaşındaki 13. Ulusal Muhafız Tugayı askeri Evhen, askeri protokol uyarınca kimliğinin sadece ilk ismiyle açıklanmasını istedi. Ukrayna'nın Münih'te Romanya ile oynadığı maçı izlemek için cipslerle bir sığınakta toplanan askerler, takımları 3-0 kaybedince büyük üzüntü yaşadı. Ancak çoğu Ukraynalı gibi onlar da savaş sırasında takımlarıyla özel bir gurur duyuyorlar.

"Futbolcular da savaşı kontrol ediyor"

Ukrayna'nın en ünlü oyuncusu olan ve şu anda ulusal futbol federasyonunun başında bulunan eski futbol yıldızı Andriy Shevchenko, "Sahada bir, cephede bir milyon takımımız var" dedi. Tüm Ukraynalılar gibi "futbolcular da güne telefonlarını açıp savaş alanındaki durumu kontrol ederek başlıyor" diye konuştu. Bir yıldan uzun bir süredir birlikte savaşan ulusal muhafız askerleri için futbol, bir bodrum katının güvenliğinde kaynaşmak ve milli takımlarına tezahürat yapmak için bir şans oldu. Yeraltında toplanarak Ukrayna'nın Romanya karşısında hızla geriye düşmesini izlediler.

Jackson takma adını kullanan bir komutan, "Savaşta her şeye farklı bakıyoruz. Şu anda bile, maçı izlerken, her an oradan ayrılmak ve savaşmak için siperlere gitmek zorunda kalabileceğimizi biliyoruz. Her zaman hazırız" ifadelerini kullandı. Futbolun Ukraynalılar için savaş sırasında bile önemli olduğunu ekledi. Savaş zamanında ordu ile birlikte futbolcuları destekleyen insanlar için "Bunu sorgulamıyorum. Ülkemiz için savaşıyor ve oynuyoruz" dedi. 

Turnuvaya zar zor katıldı

Rusya geçen ay Kharkiv'in kuzeyinde sınır ötesi bir saldırı başlatarak savaşta yeni bir cephe açtığında Ukraynalı askerler yaklaşık 10 gün içinde ilerleyişi durdurdu. Şehir çatışmalarının yaşandığı bir bölgede, Vovchansk kasabasında, Rus güçlerini önde gelen mevzilerinden de geri püskürttüler. Futbol ligleri savaş ve işgal nedeniyle umutsuzca sekteye uğrayan Ukrayna, bu turnuvaya zar zor katılabildi ve turnuvaya katılabilmek için 26 Mart'ta İzlanda'yı play-off'ta yenmesi gerekti. Bu maç Wroclaw, Polonya'da oynandı çünkü Ukrayna Rus füzeleri tehdidi nedeniyle kendi topraklarında maçlara ev sahipliği yapamıyor. 

Orduya katılan futbolcular hayatlarını kaybetti

Ukrayna da Şubat 2022'de Rusya'nın geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana iç sahada maç yapmadı. O tarihten bu yana orduya katılan profesyonel futbolcular ve sayısız futbolsever öldürüldü. Çok sayıda futbol sahası ve diğer spor eğitim alanları da savaş nedeniyle tahrip edildi. Mayıs 2022'de bombalanan Sonyachny futbol stadyumu ağır hasar gördü. Savaşın başında bir ay süreyle işgal altında kalan başkent Kiev'in kuzeyindeki Borodianka'da bulunan futbol sahası, Rus askerleri tarafından tahrip edildi ve tüm saha boyunca devasa bir V şeklinde hendek kazıldı. Rus askerleri tanklarının üzerine V ve Z harfleri çiziyor.

Pazartesi günü oynanan maç Ukrayna'nın Avrupa Şampiyonası'na dördüncü katılımı oldu. İlk kez 2012 yılında Polonya ile birlikte turnuvaya ev sahipliği yapan Ukrayna, Rusya'nın şehri işgal etmesinden iki yıl önce Donetsk şehrinde birkaç maç düzenlemişti. Ancak bu yıl, Ukrayna ordusu, ulusal muhafızlar, paramiliter polis ve diğer birimlerdeki yaklaşık 1 milyon erkeğin çoğu turnuvayı izleyemedi. Cephe hattındaki bazı askerler, bataryalara bağlı ekranlardan ve topçu koordinatlarını ve diğer askeri verileri iletmek için kullanılan uydu internet bağlantılarından izledi.

Oyunun sivil hayranlarının aksine, askerlerin içki içmesi yasak. Evhen, "Burada bira gerçekten eksik" dedi. Evdeki futbol hayranı arkadaş çevresini özlediğini anlatan Evhen, "Ama burada da gerçekten iyi bir arkadaş grubum var. Bunlar harika çocuklar" diye ekledi. Ukrayna bir sonraki maçını cuma günü Slovakya'ya karşı oynayacak. Takımlar, eleme turlarına kimin yükseleceğini belirlemek için grup aşamasında üç maç oynuyor. Bu da Ukrayna'nın hala galibiyet şansı olduğu anlamına geliyor. Askerler takımın Romanya karşısında aldığı mağlubiyetten yakındı.  13. Ulusal Muhafız Tugayı'nda asker olan Evhen, "Hepimiz üzgünüz. Ama kimsenin hayatının bu maça bağlı olmaması iyi bir şey" ifadelerini kullandı. 

Yine de, şaka yapıyorlardı, hayal kırıklıklarını gidermek için pek çok fırsatları vardı. Komutan Jackson, "Çocuklarla biraz dinleneceğiz, sonra zafere kadar havan topu atacağız, bu şekilde biraz stres atacağız," dedi.

© 2024 The New York Times Company