18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 09:13 | Son Güncelleme: 10.07.2024 09:15

NYT uzmanlara sordu: Her gün güneş kremi sürülmeli mi?

Güneş ışığının birçok faydası olabilir ancak güneş kremi aynı zamanda ölümcül olabilen cilt kanserine karşı en iyi silah. Bu nedenle uzmanlar günlük güneş kremi kullanımının önemi konusunda uyarıyor. New York Times güneş kremi ve sağlığınız hakkında bilmeniz gerekenleri yazdı
NYT uzmanlara sordu: Her gün güneş kremi sürülmeli mi?

Caroline Hopkins / The New York Times

Açık bir günde dışarı çıktığımızda, güneşin ultraviyole ışığı vücudumuzun stresi azaltan ve ruh halini iyileştiren endorfin üretmesini tetikler. UV ışınları ayrıca cildimize D vitamini üretmesini söyler. Ve sabah güneşine baktığımızda, vücudumuz gündüz olduğunu anlar ve uyku-uyanıklık döngümüzü buna göre ayarlar. Bu, bazı insanları güneş kremini atlamaya teşvik etmek için yeterli olabilir, gerçekten de dermatologlar, hastalarının genellikle bu faydaları kaçıracaklarından endişe ettiklerini söylüyor.

D vitamini endişesi

Newport Beach, California'daki Hoag Memorial Hospital Presbyterian'da dermatolojik onkoloji ve dermatoloji direktörü olan Dr. Steven Q. Wang, "Bu, insanların zihnindeki en büyük engellerden biri: D vitamini alamayacaklarından korktukları için güneş kremi kullanmamaları gerektiği fikri" dedi. Son zamanlarda yapılan anketler bu korkuyu yansıtıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde binden fazla yetişkinle yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 11'i güneş kremi sürmenin doğrudan güneşe maruz kalmaktan daha zararlı olduğunu düşündüklerini söyledi. Başka bir ankette ise katılımcıların yüzde 15'i D vitamini almanın tek yolunun güneşe maruz kalmak olduğunu düşündüklerini belirtti.

Ancak güneş kremi aynı zamanda ölümcül olabilen cilt kanserine karşı da en iyi silahımız. Güneşin UV ışınları cilt hücrelerinizdeki DNA'ya zarar verir ve bu hasar zamanla artabilir. DNA kendini her onardığında, kansere dönüşen bir mutasyon geliştirme ihtimali var. Dokuz uzmana gerçekten her gün güneş kremi kullanmanız gerekip gerekmediğini ve güneş ışığının potansiyel faydalarının risklerinden daha ağır basıp basmadığını sorduk. Hepsi de korunmasız güneşe maruz kalmanın güvenli bir miktarı olmadığını ve her gün 30 veya daha fazla SPF değerine sahip geniş spektrumlu güneş kremi kullanmanız gerektiğini söyledi. İşte güneş ışığı, güneş kremi ve sağlığınız hakkında bilmenizi istedikleri şeyler:

Güneş kremi güneşin ruh halini iyileştirici faydalarını engeller mi?

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji doçenti olan Dr. Elisabeth Richard, bunun şart olmadığını söylüyor. Günlük güneş kremiyle bile, güneş ışığından ruh halinizi yükseltmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Görünür ışık UV ışınları gibi DNA hasarına neden olmaz ancak beyinde ruh halini düzenlemeye yardımcı olan bir kimyasal olan serotonini artırabilir. New York Üniversitesi'nde dermatoloji profesörü olan Dr. Deborah Sarnoff, bu nedenle bir ışık kutusu kullanmanın mevsimsel duygusal bozukluk semptomlarını hafifletebileceğini söyledi.

Richard, güneşe maruz kaldığınızda endorfin salgılayamadığınızdan endişe ediyorsanız, aktif kalmanın bunu telafi edebileceğini belirtti. İster tek başına bir yürüyüş, ister bahçeyle uğraşılan bir gün ya da arkadaşlarla yapılan bir piknik olsun, genel olarak dışarıda olmak, bol güneş kreminin altında bile ruh halinizi yükseltebilir. Wang, "İnsanlar güneş ışığı altındayken daha mutlu oluyorlar. Aktif bir yaşam tarzı sürdürme ve sosyal toplantılardan keyif alma olasılıkları daha yüksek" dedi.

Güneş kremi uyku düzenimi bozar mı?

Vücudunuzun saati güneş ışığına bağlıdır. Güneş battığında, vücudunuz uykuyu teşvik eden melatonin hormonunu salgılar. Güneş doğduğunda, sizi uyandırmak için tam tersini yapar.  Ancak Richard, sadece güneş ışığını görmenin bile bunu sağlayabileceğini söyledi. "Bu faydayı cildimizden değil gözlerimizden alıyoruz" diyen Richard, gözlerinizi UV ışınlarından koruyan güneş gözlükleri taktığınızda bile, güneş ışığının sirkadiyen ritmi destekleyici faydalarını elde etmek için yeterince ışık gördüğünüzü de ekledi.

Günlük güneş kremi ile yeterli D vitamini alabilir miyim?

UCLA Health'te iç hastalıkları doktoru olan Dr. Robert Ashley, vücudumuzun kalsiyumu emmesi ve osteoporoz gibi durumları engellemesi için D vitaminine ihtiyacı olduğunu söylüyor. UV ışınlarına maruz kaldığımızda, cilt hücrelerimiz D vitamini üretir. Ancak Ashley, D vitaminini beslenmeniz yoluyla da alabileceğinizi belirtti. D vitamini içeren gıdalar arasında somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar ve sütler ve kahvaltılık gevrekler gibi zenginleştirilmiş gıdalar bulunuyor. Sarnoff, günlük güneş kremi kullanımında bile çoğu insanın ihtiyaç duydukları tüm D vitaminini üretmek için yeterli UV'ye maruz kaldıklarını aktardı. Bunun nedeni, çoğu insanın cildi gerektiği sıklıkta tam olarak koruyacak kadar güneş kremi uygulamamasından kaynaklanıyor.

Aynı zamanda Cilt Kanseri Vakfı'nın da başkanı olan Sarnoff, "Hayal edilebilecek en iyi güneş kremi kullanıcısı olsanız ve kalın bir tabaka sürüp her iki saatte bir tekrar uygulasanız bile, yine de bir miktar oraya ulaşıyor" dedi.  Wang, "Cilt kanseri riski, D vitamini eksikliği riskinden çok daha gerçektir" diyerek uyardı. O ve diğer uzmanlar, cildinizi UV hasarına maruz bırakmanın bu riske değmeyeceğini söyledi.  Sarnoff, "İnsanlar, belki beş dakika ila yarım saat gibi kısa bir süre doğrudan güneşe maruz kalabileceklerini ve bunun faydaları elde etmek için yeterli olduğunu duymak istiyorlar. Ama gerçek şu ki böyle bir şeyi neden söyleyelim?" ifadelerini kullandı. 

© 2024 The New York Times Company