26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2024 16:03 | Son Güncelleme: 16.06.2024 16:04

New York Times yazdı: Z kuşağının güneş kremi konusunda doğru bildiği yanlışlar

ABD'de yapılan iki ankete göre Z kuşağı güneşten korunma konusunda yeteri kadar bilgili değil. Hatta sosyal medyada yayılan yanlış bilgilere inanmaya da meyilli. New York Times'a konuşan uzmanlar genç kuşağa güneşten korunmak için tavsiyelerde bulundu
New York Times yazdı: Z kuşağının güneş kremi konusunda doğru bildiği yanlışlar

Caroline Hopkins / The New York Times

İki yeni anket rahatsız edici bir eğilime işaret ediyor: Genç yetişkinler güneş koruması konusunda gevşek davranıyor gibi görünüyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi tarafından bu ay yayınlanan ve binden fazla kişinin katıldığı online bir ankette, 18-26 yaş arası gençlerin yüzde 28'i güneş yanığının cilt kanserine yol açtığına inanmadıklarını söyledi. Yüzde 37'si ise güneş kremini sadece başkaları bu konuda başlarının etini yediğinde sürdüklerini belirtti.

Orlando Health Kanser Enstitüsü tarafından bu ay yayınlanan bir başka ankette, 35 yaşından genç yetişkinlerin yüzde 14'ü her gün güneş kremi sürmenin doğrudan güneşe maruz kalmaktan daha zararlı olduğu efsanesine inanıyor. Anketler tüm genç yetişkinlerin davranışlarını belirlemek için çok küçük olsa da, doktorlar bu bilgi eksikliklerini ve daha riskli davranışları genç hastaları arasında da fark ettiklerini söyledi. Uzmanlar, bir dereceye kadar, bu sorunun mevcut genç yetişkin nesline özgü olmadığını da ekledi.

California'daki UCI Health'te dermatolog olan Dr. Melissa Shive, “Gençlerin sadece genç olmalarının bir etkisi var” dedi. 1986-1996 yılları arasında yapılan bir araştırmaya göre, o dönemde 18-24 yaş aralığında olan (şu anda orta yaşlı olan) gençlerin solaryumları ziyaret etme ve güneş yanığı olma olasılığı daha yaşlı yetişkinlere göre daha yüksekti. 

Güneş hasarı olduğunu bilmiyorlar

Shive, genç yetişkinlerin genellikle güneş hasarının neye benzediğini ve en iyi şekilde nasıl önlenebileceğini bilmediklerini söyledi. Yakın zamanda bronz ten ve çillerin güneş hasarı belirtisi olduğunu bilmeyen genç bir hasta gördüğünü anlattı. Washington Üniversitesi'nde dermatoloji alanında klinik yardımcı doçent olan Dr. Heather Rogers, artık daha fazla genç hastasının solaryuma gittiğini bildirdiğini belirtti. Ultraviyole ışınları, ister solaryum ister doğrudan güneş ışığından kaynaklansın cilde zarar verebilir ve ölümcül olabilen cilt kanserine neden olabilir.

Y kuşağı da çok bilgili değil

Son anketlere katılan daha yaşlı yetişkinler de mükemmel güneş güvenliği bilgisine sahip değildi: Örneğin AAD tarafından yapılan ankete katılan Y kuşağının yüzde 17'si bronzlaşmanın cilt kanserine neden olduğunu bilmiyordu. Ancak genel olarak, çoğu Z kuşağına dahil olan, yani 1997'den sonra doğan genç yetişkinlerin güneş güvenliği mitlerine inanma olasılığı daha yüksekti. 

Uzmanlar, Z kuşağının TikTok gibi sosyal medya platformlarında yaygınlaşan güneş kremi ve cilt kanseri hakkındaki yanlış bilgilere karşı benzersiz bir şekilde duyarlı olduğunu söyledi. Yanlış bir şekilde güneş kreminin kansere neden olabileceğini iddia eden influencer'ların ya da D vitamini emilimini engellediği için güneş kremi kullanmadıklarını iddia eden ünlülerin paylaşımlarına dikkat çektiler. Shive, yıllarca süren bilimsel kanıtların güneş kreminin cilt kanserini önlemedeki faydalarını desteklediğini söyledi.

Sosyal medyada yayılanlar kontrol edilemiyor

Houston'daki Baylor College of Medicine'da dermatoloji bölümü başkanı olan Dr. Ida Orengo, “Sosyal medyadaki sorun, kimsenin orada ne olduğunu kontrol etmemesi. Cilt kanserini önlemeye yönelik bilgilerin yayılmasına yardımcı olabileceği gibi, tam tersini yapıp işleri daha da kötüleştirebilir” dedi. Orlando Health anketi, 35 yaşından genç katılımcıların yaklaşık dörtte birinin ıslak kalmanın güneş yanığını önlediğine inandığını ortaya koydu. Rogers, AAD anketinde 18-26 yaş arası kişilerin dörtte birinden fazlasının bronzlaşmanın cilt kanserini önleyebileceğine inandığını ancak bronzlaşmanın cilt hücrelerine zarar verdiğini söyledi.

Gençler ciltlerini nasıl korumalı?

Shive, çoğu güneş güvenliği tavsiyesinin her yaştan insan için aynı olduğunu söyledi. Yale Tıp Fakültesi'nde ergen tıbbı alanında uzmanlaşmış pediatri yardımcı doçenti Dr. Meredithe McNamara, herkesin güneş yanığı ve cilt kanserine yakalanabileceğini, bu nedenle tavsiyelerin cilt renginden bağımsız olarak geçerli olduğunu söyledi. 

Gölge bir yer tercih edin: Eğer uzun süre güneş altında kalacaksanız Rogers şemsiye kullanmanızı tavsiye ediyor. Orengo, gölgenin en çok güneşin en yoğun olduğu yaklaşık sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında önemli olduğunu söyledi.

Güneşten koruyacak giysiler giyin: Shive, özellikle ultraviyole koruma faktörü veya UPF derecesine sahip malzemelerden yapılmışlarsa, uzun kollu ve pantolonların cildinizi korumaya yardımcı olduğunu söyledi. Geniş kenarlı şapkalar da iyi bir fikir.

Güneş kremini bolca ve tekrar tekrar uygulayın: UV ışınları hava bulutlu veya soğuk olduğunda bile cilde zarar verebilir, bu nedenle uzmanlar her gün güneş kremi sürülmesini öneriyor. Rogers, ideal güneş kreminin en az SPF 30 olduğunu ve geniş spektrumlu olarak etiketlendiğini söyledi. Bu, UVA ve UVB olmak üzere her iki tür ultraviyole ışını da engellediği anlamına gelir. Her sabah evden çıkmadan önce güneş kremi sürün. Shive, dışarıdaysanız her iki saatte bir veya terliyorsanız ya da yüzüyorsanız daha sık tekrar uygulamanız gerektiğini söyledi.

Cildinizi kontrol edin: McNamara, doktorların veya dermatologların yıllık kontroller sırasında hastanın cildini inceleyebileceğini söyledi. Ancak asimetrik, düzensiz bir sınıra veya alışılmadık bir renge sahip, alışılmışın dışında büyük veya hızla değişen olağandışı bir ben tespit ederseniz, Orengo hemen bir dermatoloğa görünmenizi öneriyor.

Cildinizi korumayı bir emeklilik fonu gibi düşünün: Arizona Üniversitesi Kanser Merkezi'nde dermatolog olan Dr. Clara Curiel-Lewandrowski, Z kuşağına özgü bir ipucu verdi: Güneşten korunmaya gelecekteki sağlığınıza bir yatırım gibi yaklaşın. Gençken cildinizi ne kadar çok korursanız, cilt kanserine ve yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan kırışıklıklara ve lekelere karşı o kadar iyi korunursunuz.

© 2024 The New York Times Company