28 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.10.2024 12:55 | Son Güncelleme: 27.10.2024 13:05

NYT uzmanlara sordu: Kemik suyu gerçekten söylendiği kadar faydalı mı?

Sosyal medyada sıkça faydaları anlatılan kemik suyu gerçekten anlatıldığı kadar sağlıklı mı? New York Times, influencer'ların sık sık önerdiği kemik suyunu uzmanlara sordu
Fotoğraf: Eric Helgas/The New York Times
Fotoğraf: Eric Helgas/The New York Times

Alice Callahan / The New York Times

Kemik suyunun sağlığa birçok faydası olduğunu duydum. Bunda doğruluk payı var mı?

TikTok'ta, influencer'lar ve tıp uzmanları aynı fikirde görünüyor: Kemik suyu sağlığa iyi geliyor. Altın sarısı iksiri içmenin, diğer faydalarının yanı sıra eklem ağrılarını hafiflettiği, sindirim rahatsızlıklarını yatıştırdığı ve cildi pürüzsüzleştirdiği söyleniyor. Bu iddiaların arkasında biraz bilim var ancak önemli uyarılar da var. İşte bilmeniz gerekenler:

Kemik suyu nedir?

Brooklyn Bouillon adlı küçük ölçekli bir et suyu şirketinin eski sahibi ve Mastering Stocks and Broths adlı yemek kitabının yazarı Rachael Mamane, kemik suyunun etli kemiklerin saatlerce kaynatılmasıyla yapıldığını söylüyor. Aşçılar genellikle sığır ya da tavuk kemikleri kullanıyorlar. İçerik ve tat açısından diğer et suyu veya et suyu türlerine benziyor ve bunlardan herhangi biri çorbalar veya güveçler için kullanılabilir. Ancak kemik suyu tipik olarak etli eklem kemiklerinin kullanımı, daha uzun pişirme süresi ve ona atfedilen sağlık yararları ile farklı bir şekilde öne çıkıyor. Mamane, saatlerce kaynatmanın kemiklerden ve bağ dokusundan diğer et suyu ve stoklarda bulunandan daha fazla protein elde edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Örneğin Pacific Foods markası tarafından üretilen bir kutu tavuk kemik suyu, porsiyon başına 9 gram protein içerirken, tavuk suyunda 6 gram ve tavuk suyunda 1 gram bulunuyor. Davis'teki California Üniversitesi'nde moleküler egzersiz fizyolojisi profesörü olan Keith Baar, kemik suyundaki proteinin çoğunun hayvanların dokularını daha güçlü ve esnek hale getiren kolajenden geldiğini söylüyor. Baar, et suyu kaynadıkça kolajenin kemiklerden ve dokulardan çözündüğünü belirtti. Kolajenden gelen proteinler daha sonra soğutulduğunda jelatin oluşturarak et suyuna farklı bir doku veriyor. Mamane, “Eğer sallanıyorsa, bu iyidir” dedi.

Eklemleri güçlendirici etkisi var mı?

Yaygın iddialardan biri, kemik suyundaki amino asitlerin veya protein yapı taşlarının tendonlarımızın, bağlarımızın ve kıkırdaklarımızın kendi kolajenlerini üretmelerine yardımcı olarak eklem sağlığına fayda sağlayabildiği. Baar, teoride bunun mantıklı olduğunu söyledi. Kolajen takviyesi yapan şirketlerden araştırma fonu alan Baar, bazı küçük çalışmaların kolajen ve jelatin takviyelerinin kasları ve tendonları güçlendirebileceğini, sporcuların iyileşmesine yardımcı olabileceğini ve diz osteoartriti olan kişilerde ağrıyı azaltabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

Ancak bu durum kemik suyu ile test edilmedi. Bazı kanıtlar, evde pişirilen ve mağazadan satın alınan kemik sularındaki amino asit miktarlarının büyük ölçüde değişebileceğini ve kolajen takviyelerinde bulunandan çok daha düşük olabileceğini gösteriyor. Melbourne'deki Avustralya Katolik Üniversitesi'nde spor beslenmesi profesörü olan ve konuyu araştıran Louise Burke, kolajen takviyeleri eklemleriniz için iyi olsa bile "Kemik suyunun da iyi olacağını varsayamayız" dedi.

Bağırsak iltihabına iyi gelebilir mi?

Rochester, Minnesota'daki Mayo Clinic'te gastroenterolog olan Dr. Michael Camilleri, kemik suyunun glutamin amino asidinde nispeten yüksek olduğunu ve bazı hayvan ve küçük ölçekli insan çalışmalarının glutamin takviyelerinin bağırsak iltihabını ve bağırsak astarının “sızıntısını” azaltabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

2021'de yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, az sayıda farenin 10 gün boyunca kemik suyu içtiğinde, su içenlere göre bağırsak hasarına ve iltihaplanmaya daha az duyarlı olduklarını bildirdi. Ancak kemik suyunun insanlarda benzer bir etkiye sahip olup olamayacağı incelenmedi. Camilleri, kemik suyu içmenin bağırsaklarınız için iyi olabileceğinin makul olduğunu ancak gastrointestinal semptomlar için “mucizevi bir tedavi” olduğunu henüz söyleyemeyeceğimizi kaydetti.

Cildi sıkılaştırabilir mi?

Houston'daki Baylor College of Medicine'da dermatolog olan Dr. Rajani Katta, cildinizdeki kolajenin cildin sıkılığından ve elastikiyetinden kısmen sorumlu olduğunu söylüyor. Bazı çalışmalar kolajen takviyesi almanın cilt sağlığına faydalı olabileceğini öne sürse de, bunların çoğu takviye ürünler üretenler tarafından finanse edildi. Katta, kolajen takviyeleri için kanıtların ön ve ikna edici olmadığını düşünüyor ve kemik suyunun cildimiz üzerindeki etkisine dair herhangi bir çalışmadan haberdar olmadığını da vurguladı.

İçmeli miyim içmemeli miyim?

Grand Rapids, Michigan'da diyetisyen olan Amy Bragagnini, mağazadan satın alınan birçok et suyu ve çorbada olduğu gibi, kemik suyunun da sodyum oranının yüksek olabileceğini söylüyor. Bu nedenle besin etiketlerini dikkatlice okuyun veya daha az tuzla kendiniz yapmayı düşünün.  

Baar, kemikler pişirme sırasında kurşun sızdırabileceğinden, kendinizi haftada bir veya iki porsiyon kemik suyuyla sınırlamanızın özellikle hamileyseniz iyi olabileceğini belirtti. Bununla birlikte, kemik suyunun iyi bir protein kaynağı olduğunu aktaran Bragagnini, hafif ve mideyi yormadığını, bu nedenle hasta olduğunuzda veya iştahınız olmadığında beslenmenize ve susuz kalmamanıza yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi. Sadece bazı influencerların iddia ettiği gibi her derde deva olmayabileceğini bilin.

© 2024 The New York Times Company