27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 16:05 | Son Güncelleme: 10.06.2024 16:13

NYT uzmanlara sordu: Sprey güneş kremleri işe yarıyor mu?

Pratik olmaları ve kolay bir şekilde cilde uygulanmaları sayesinde sprey güneş kremleri gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Peki losyon güneş kremleri kadar etkililer mi? New York Times uzmanlara sordu
(Joyce Lee/New York Times)
(Joyce Lee/New York Times)

Erica Sweeney / New York Times

Sprey güneş kremlerinin sevilecek pek çok yönü var: Genellikle ciltte daha hafif bir his bırakırlar ve losyonlu muadillerine göre daha kolay uygulanırlar. Ancak dermatologlar, gelişigüzel birkaç pürkürtmenin güneşin zararlı ışınlarına karşı yeterli korumayı sağlayacağını zannediyorsanız bir kez daha düşünmenizi öneriyor. Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji klinik doçenti olan Dr. Maral Kibarian Skelsey, günlük güneş kremi kullanımının hayati önem taşıdığını söyledi. Güneş kremleri güneş yanıklarını önlüyor, cildi kırışıklıklardan, güneş lekelerinden ve en önemlisi cilt kanseri riskini artıran uzun süreli güneş hasarından koruyor.

Birçok kişi güneş kremini yeterince sık uygulamıyor. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından 2020 yılında yapılan bir ankette, erkeklerin sadece %12'si ve kadınların %29'u güneşli bir günde bir saatten fazla dışarıda kaldıklarında her zaman güneş kremi kullandıklarını söyledi.

Sprey güneş kreminin faydaları ve dezavantajları

Dermatolog Dr. Jean Charles, sprey güneş kremlerinin kullanımı çok kolay olduğu için popüler olduğunu söylüyor. Püskürtme yeteneği, sırt gibi ulaşılması zor noktalar da dahil olmak üzere vücudun geniş alanlarını hedeflemenizi sağlar. New York'taki Idriss Dermatology'de kozmetik dermatolog olan Dr. David Kim, spreylerin daha hafif, daha az “yapışkan, yağlı ve ağır” olma eğiliminde olduğunu ve losyonlara göre beyaz kalıntı bırakma olasılığının daha düşük olduğunu söyledi.

Sprey güneş kremleri bazı zorluklara yol açabilir. Skelsey, bazen güneş kreminin eşit olarak dağılıp dağılmadığını anlamanın zor olduğunu söyledi. Rüzgarlı bir günde uyguladığınızda, vücudunuzdan daha fazlası havaya gidebilir. Charles, “Noktaları gözden kaçırma riskiniz her zaman vardır” dedi. Losyonları ise nereye sürdüğünüzü görebilirsiniz. Birçok popüler ürün ayrıca propan, bütan veya izobütan gibi yanıcı gazlar içerir, bu da güneş kremini cildinize yayar ve sigara içerken veya açık alevin yakınında uygulandığında veya sürerken yanık tehlikesi oluşturabilir. Charles, bazı sprey güneş kremlerinin cildi tahriş edebilen ve kurutabilen alkol de içerdiğini söyledi.

Sprey güneş kreminde neye dikkat edilmeli?

Skelsey, sprey güneş kremlerinin losyonlarla aynı aktif bileşenlere sahip olduğunu, bu nedenle doğru kullanıldıkları takdirde losyonlar kadar koruyucu olmaları gerektiğini söyledi. Charles, losyonlarda olduğu gibi, yetişkinlerin ve 6 aylıktan büyük çocukların SPF'si 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu sprey güneş kremleri kullanmaları gerektiğini söyledi. Skelsey, hassas cildi olanlara aktif bileşenleri çinko oksit veya titanyum dioksit olan mineral bazlı sprey veya losyon güneş kremlerini öneriyor. Bu kremlerin tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşük.

Skelsey, daha pahalı, yüksek kaliteli veya lüks bir ürünün daha ucuz bir üründen daha iyi olması gerekmediğini belirterek "Bir eczaneden çok iyi bir güneş kremi alabilirsiniz" dedi. Charles, kullandığınız güneş kreminin türünün size bağlı olduğunu söyledi.

Sprey güneş kremini etkili kullanmanın yolları

Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, tüm vücudunuz için yaklaşık 30 gramlık güneş kremine ihtiyacınız var. Bu miktarı (yaklaşık bir shot bardağı kadar) sprey ile ölçmek zor olabilir. Bu nedenle sprey başlığını vücudunuzdan birkaç santim uzakta tutmanızı ve cildiniz parlayana kadar pürkürtmenizi öneriyor. Skelsey, ayaklar, kulaklar, boyun, eller ve kafa derisi gibi bölgeleri unutmamanızı öneriyor.

En önemli adım, güneş kremini sürdükten sonra elle yaymak. Kim, bunu yapmazsanız cildin eşit şekilde kaplanmayabileceğini söyleyerek "Plajda sadece sprey sıkan insanlar gördüm ve hepsi bu kadar" dedi.
Charles'a göre başka bir seçenek de spreyi ellerinize sıkıp ardından tüm vücudunuza yaymanız. Skelsey, daha sonra her iki saatte bir (ya da yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık) herhangi bir güneş kremi gibi tekrar uygulamanızı öneriyor ve ekliyor: Bir zamanlayıcı ayarlamanızı gerektirecek kadar önemli bir durum.

Solumayın

Sprey güneş kremini solumamaya dikkat edin. Amerikan Dermatoloji Akademisi spreyi önce ellerinize ve ardından yüzünüze sürmenizi öneriyor. Gıda ve İlaç İdaresi, güneş kremini doğrudan güneş ışığı altında bırakmamanızı öneriyor zira bu durum güneş kreminin etkinliğini azaltabilir. Bunu yerine krem kutularını gölgede veya havluya sarılı halde bırakın. Charles, güneş kremlerinin son kullanma tarihini iki kez kontrol etmenizi ve eğer geçmişse çöpe atmanızı öneriyor.

Dermatologlar ne öneriyor?

“En iyi güneş kremi gerçekten kullanacağınız güneş kremidir” diyen Kim, beğendiğiniz herhangi bir ürünü tercih etmenizi öneriyor. Eğer bu bir sprey güneş koruyucuysa o zaman onu tercih etmelisiniz. Bununla birlikte, tüm uzmanlar genellikle sprey yerine losyon güneş koruyucuları önerdiklerini, çünkü çoğu insanın sprey güneş kremlerini yanlış uygulama eğiliminde olduğunu söylüyor. Ancak bunun spreylerin etkili olmadığı anlamına gelmiyor. Charles "Eşit uygulandığı sürece birinin diğerinden daha iyi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company