07 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2024 13:30 | Son Güncelleme: 07.10.2024 14:35

NYT uzmanlara sordu: Yüz usturası kullanmak zararlı mı?

Yüz usturası kullanımı son yıllarda sıkça gündemde. Dermaplane işlemi profesyonel yerlerde yüzdeki şeftali tüylerinden kurtulmak için yapılıyor. Uzmanlar ölü derileri temizlemek için de oldukça faydalı olduğunu belirttikleri işleme dair merak edilenleri New York Times'a anlattı
NYT uzmanlara sordu: Yüz usturası kullanmak zararlı mı?

Erica Sweeney / The New York Times

S: Şeftali tüylerinden kurtulmak için yüzüme dermaplane yapmak istiyorum. Ama bunu kendim yapmam güvenli mi? 

Şeftali tüyleri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak bu küçük tüyler yüzde belirdiğinde, bazı insanların utanmasına neden olabilir. Uzmanlar iyi haberin, dermaplaning işleminin bu tüylerden kurtulmanın harika bir yolu olduğunu söylüyor. Yale Medicine'da estetik dermatolog olan Dr. Kathleen Cook Suozzi, ister evde ister bir muayenehane ya da spa'da deneyin, dermaplaning'in “tıraşın süslü bir şekli” olduğunu söylüyor. Suozzi, keskin bir bıçağın ölü derilerle birlikte küçük tüyleri nazikçe kazımak için kullanıldığını ve bunun da cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirebileceğini belirtti.

Peki bunu evde denemek güvenli mi? İşte bilmeniz gerekenler:

Dermaplaning cildinizi nasıl etkiler?

Suozzi, bir tıp veya kozmetik uzmanının prosedürü gerçekleştirmek için tipik olarak steril bir cerrahi bıçak kullanacağını, oysa evde kullanılan aletlerin genellikle o kadar hassas olmadığını ifade etti. Dartmouth Health'te dermatolog olan Dr. Roberta Lucas, hangi yolu seçerseniz seçin, dermaplaning'in cildinizi daha yumuşak hissettireceğini ve daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlayacağını söyledi. 

Lucas, kesme işleminin ciltte biriken ölü derileri temizlediğini ve onların cilde donuk bir görünüm verdiğini belirtti. Bakteri ve kirle birlikte bu deri hücreleri gözeneklerinizi tıkayabilir ve akneye çıkmasına neden olabilir. Lucas, dermaplaning işleminin aynı zamanda ölü deri hücrelerinin dökülüp yerine yenilerinin geldiği hücre döngüsünü tetikleyerek cildin sağlıklı kalmasını sağladığını da sözlerine ekledi. 

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi'nde kozmetik dermatolog olan Dr. Desmond Shipp, ölü deri hücreleri şeftali tüylerinin üzerinde katmanlaştığında, makyaj için pürüzlü bir yüzey oluşturarak "pütürlü" görünmesine neden olabileceğini anlattı. Dermaplaning daha pürüzsüz bir yüzey sağlıyor. Lucas, ayrıca cilt bakım ürünlerinin daha iyi emilmesine de yardımcı olduğunu da belirtti. Dermaplaning işleminin tüylerinizin daha hızlı, daha koyu veya daha kalın çıkmasına neden olacağından endişeleniyorsanız, endişelenmeyin. Shipp, “Bu eski bir masal” dedi ancak tüyler farklı görünebilir ve farklı hissettirebilir.

Evde dermaplane yapmak güvenli mi?

Suozzi, küçük kesiklerin profesyonel bir yerde de olabileceğini ama evde gerçekleşme riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Bunun nedeni, reçetesiz satılan bıçakların genellikle profesyoneller tarafından kullanılan cerrahi bıçaklar kadar keskin olmamasıdır, bu nedenle daha sıkı bastırmanız gerekebilir, bu da kesik veya tahriş riskini artırabilir. Evde kullanılan bıçakların çoğu da birden fazla kullanım içindir. Yani ne kadar çok kullanırsanız o kadar körelirler. 

Shipp, Amerikan Dermatoloji Akademisi'nin evde dermaplaning konusunda bir tutumu olmamasına rağmen, konuştuğumuz uzmanlar ideal olarak bunu bir profesyonele bırakmanız gerektiğini söylediğini belirtti: Tercihen bir dermatolog veya prosedür konusunda deneyimli bir estetisyen. Suozzi, manuel eksfoliasyon genellikle cilt üzerinde sert bir etki yarattığından, ölü deri hücrelerini temizlemek için alfa hidroksi asit içeren ürünlerin kullanılmasını içeren kimyasal eksfoliasyonu tercih ettiğini söyledi. Bu ürünler cildinizi kesilme ihtimali olmadan aydınlatacaktır ancak tüyleri ortadan kaldırmaz.

Lucas, hassas cilde sahip kişilerin dermaplaning işleminden kaçınması gerektiğini söyledi. Shipp, tedavinin egzama veya akne gibi durumları da kötüleştirebileceğini sözlerine ekledi.

Riskleri nasıl en aza indirebilirim?

Shipp, dermaplaning işleminden önce cildinizin temiz olması gerektiğini belirtti. Lucas, tahrişi en aza indirmeye yardımcı olmak için işlemden önce cilde yağ gibi bir bariyer uygulamanın yararlı olabileceğini de sözlerine ekledi. Suozzi, işlemden en az birkaç gün önce diğer "Manuel veya kimyasal eksfoliasyon türlerinden kaçınmaya çalışın" dedi. 

Lucas, evde dermaplaning yaparken "Cildi gergin tutun ve tahrişi önlemek için bıçağı yüzeyinde en fazla üç kez nazikçe gezdirin" diye uyardı. İşiniz bittiğinde Suozzi, tahrişi en aza indirmek için kokusuz bir nemlendirici kullanmanızı öneriyor. Shipp ise güneş kremi sürülmesini ve 24 saat boyunca makyaj yapılmamasını öneriyor. Ayrıca birkaç gün boyunca retinol veya asit bazlı ürünlerden kaçınılmasını gerektiğini de belirtti. Suozzi, "Şeftali tüyleriniz yeniden büyümeye başlayana kadar tekrar dermaplane yapmayın, bu birkaç haftadan yaklaşık bir aya kadar sürebilir" dedi.

© 2024 The New York Times Company