27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2024 12:58 | Son Güncelleme: 13.02.2024 13:03

NYT yazarı French, Trump'ın NATO sözlerini eleştirdi: 3. Dünya Savaşı için gerekli koşulları yaratıyor

Siyasi yorumcu ve New York Times köşe yazarı David French, Donald Trump'ın tartışma yaratan NATO açıklamasını eleştirdi: Trump 3. Dünya Savaşı için gerekli koşulları yaratıyor. Amerikalılar NATO'nun Amerika Birleşik Devletleri için ne anlama geldiğini bilmiyorlar
NYT yazarı French, Trump'ın NATO sözlerini eleştirdi: 3. Dünya Savaşı için gerekli koşulları yaratıyor

David French / The New York Times

Donald Trump cumartesi günü düzenlenen bir mitingde, Amerika'da büyük bir siyasi partinin muhtemel adayı tarafından şimdiye kadar dile getirilmiş en tehlikeli açıklamalardan birini yaptı. MAGA kalabalığı onu alkışlarken, Rusya'yı NATO savunma harcamaları hedeflerini tutturmakta geciken NATO ülkelerine ne isterlerse yapmaları için cesaretlendireceğini söyledi.

Açıklama şok ediciydi. Sıradan siyasi zamanlarda bu açıklama adaylığı için bir felaket olurdu, hatta belki de Nikki Haley'in kampanyasını canlandıracak kadar felaket olurdu. Ancak bunlar sıradan zamanlar değil. Trump, partizan ve ideolojik nefret ile kitlesel ölçekte toplumsal cehaletin son derece rahatsız edici bir bileşimini kullanarak 3. Dünya Savaşı için gerekli koşulları yaratıyor. Eğer Charles Lindbergh ve Neville Chamberlain'in bir kombinasyonu olsaydı, bu Donald Trump olurdu.

Bazıları Putin'e hayranlık duyuyor

MAGA ile motivasyonlarını anlayacak kadar etkileşimim oldu. Sağın bazı kesimleri Batı demokrasilerini küçümsüyor. Aynı kişilerin birçoğu Vladimir Putin'e modern bir Hıristiyan milliyetçisi, sekülerleşen Batı'ya karşı inancı korumak için devletin gücünü kullanabilen bir adam olarak hayranlık duyuyor. 

NATO'nun anlamını bilmiyorlar

Amerikalıların sadece küçük bir azınlığı bu görüşlere sahip, ancak orantısız bir güce sahipler çünkü şaşırtıcı miktarda sivil cehaletten yararlanabiliyorlar. Amerikalılar NATO'nun Amerika Birleşik Devletleri için ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Birçoğu müttefiklerimizin güvenliğini garanti altına almaya yardım ederek Avrupa'ya bir tür iyilik yaptığımızı düşünüyor. Ancak 1812 Savaşı'ndan başlayarak Amerikan tarihinde tekrar tekrar öğrendiğimiz gibi, Avrupa'daki büyük ölçekli çatışmalar sadece yurtdışında katliamla sonuçlanmıyor, bize içeride de pahalıya mal oluyor.

NATO'nun nihai hedefi nispeten basit ancak tüm insan ırkı için hayati önem taşıyan bir hedef: Cehennemin kapılarını kapalı tutmak. Büyük yıkıcı potansiyele sahip bir büyük güçler savaşını caydırmak suretiyle NATO, muazzam miktarda refah ve insani gelişmeyi mümkün kılıyor. Kararlılığımızın başarısızlığa uğraması halinde bunların hepsi bir anda yok olabilir.

Ve şimdi yozlaşmış ve zihinsel olarak çürümekte olduğu aşikar olan bir reality show yıldızı, sadık hayranlarının coşkulu tezahüratları eşliğinde bu korkunç kapıları açmakla tehdit ediyor. Joe Biden hakkında endişelerim var ancak gelecek dönemdeki durumu ne olursa olsun, bildiğim bir şey var: En hayati ittifakımızı yok ederek Amerika'yı tehlikeye atmayacaktır.

© 2024 The New York Times Company