04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2024 13:11 | Son Güncelleme: 16.03.2024 14:05

NYT yazarı Zeynep Tüfekçi: Silahı kolay erişilen yerde bırakan herkes suçlu sayılmalı

Ethan Crumbley 2021'de okula silahlı saldırı düzenleyerek 4 kişiyi öldürdü. Katliam yaptığı silahı anne ve babası hediye etmişti. Bu nedenle önce annesi, ardından babası da suçlu bulundu. NYT yazarı Zeynep Tüfekçi silahı kolay erişilebilen yerde bırakan herkesin suçlu sayılması gerektiğini yazdı
Ethan Crumbley'nin ebeveynleri Jennifer Crumbley (solda), savunma avukatı Mariell Lehman (ortada) ve kocası James Crumbley (sağda). Bill Pugliano/Getty Images
Ethan Crumbley'nin ebeveynleri Jennifer Crumbley (solda), savunma avukatı Mariell Lehman (ortada) ve kocası James Crumbley (sağda). Bill Pugliano/Getty Images

Zeynep Tüfekçi / New York Times

Geçtiğimiz perşembe günü jüri James Crumbley'i kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulurken, eşi Jennifer Crumbley de geçen ay ayrı bir duruşmada suçlu bulunmuştu. Oğulları, ona erken bir Noel hediyesi olarak vergikleri silahla 4 öğrenciyi öldürmüş 7 kişiyi de yaralamıştı. Normalde, çocuklarının eylemlerinden dolayı ebeveynleri suçlarken alçakgönüllü davranmak en iyisidir. Şair Kahlil Gibran'ın da belirttiği gibi, çocuklar ebeveynleri aracılığıyla dünyaya gelirler ama kendi kendilerinin insanlarıdırlar. "Onlara sevginizi verebilirsiniz ama düşüncelerinizi değil / Çünkü onların kendi düşünceleri vardır" diye yazmıştı Gibran. Ancak çocukların kendi düşünceleri olsa da kendi silahları yoktur. Derin problemi olan çocuklarına silah temin eden ebeveynler sorumlu tutulmalıdır.

Olay sabahı okula çağrılmışlardı

Olay sabahı bir öğretmenin çocuğun "Bana yardım edin" ve "Her yerde kan var" yazan şiddet içerikli çizimlerini ve silaha benzeyen çizimini fark etmesi üzerine Crumbley'ler okula çağrıldı. Yine de okul yetkililerine oğullarına silah hediye ettiklerini söylemediler. O esnada oğullarının sırt çantasında bulunan silahı da sormadılar. Silahın kullanılmamış kilidi daha sonra evlerinde bulundu.

Jennifer Crumbley'in ceza aldığı davada jüriye, oğlunun oğlunun ruh sağlığı sorunlarıyla ilgili olarak ailesinden defalarca yardım istediğini ancak görmezden gelindiği anlatıldı. Bu silah satın alınmasaydı, bu ebeveynlik trajedisi sadece bir aileye zarar verecekti. Ancak silah yüzünden dört çocuk daha hayatını kaybetti.

Silahı kolay erişilebilen yerde bırakan herkes suçlu sayılmalı

Ben bir adım daha ileri giderdim. Bir silahı ihmalkar bir şekilde kolayca erişilebilir bir yerde bırakan herkes, bir başkasının bu silahı bir suç işlemek ya da intihara teşebbüs etmek için kullanması halinde suçlu sayılmalıdır. Bu tür bir kusurluluk, sigorta endüstrisi üzerinde de baskı oluşturabilecek sivil ödemelere bile yol açabilir. Belki, sadece belki, şimdiye kadar sorumluluktan kaçanlar (Ulusal Tüfek Derneği gibi kuruluşlar ve onların ölümcül kampanyalarıyla işbirliği yapan politikacılar) diğer paydaşlardan silah sahipliğine yönelik daha yüksek standartları desteklemeleri için biraz baskı hissedeceklerdir.

©️ 2024 The New York Times Company 


Oksijen'in notu:  30 Kasım 2021’de Oxford Lisesi’ne silahlı saldırı düzenleyen 15 yaşındaki Ethan Crumbley, 4 öğrenciyi öldürerek ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Katliamı Noel'de anne ve babasının hediye ettiği silahla yaptığı için anne Jennifer Crumbley ve baba  James Crumbley de yargılanıyordu. Anne şubat ayında 'kasıtsız öldürme'den suçlu bulunarak ABD tarihinde ilk kez silahlı saldırı gerçekleştiren bir çocuğun ebeveyni de cezai açıdan sorumlu tutulmuş oldu. Perşembe günü görülen davada ise baba aynı şekilde suçlu bulundu.