27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2024 11:15 | Son Güncelleme: 18.05.2024 12:25

NYT yazdı: 7 Ekim’de vahşetin sembolü olan Shani Louk’un cesedi bulundu

İsrail güçleri, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırdığı müzik festivalinde esir alınan 3 İsrailli rehinenin cesedine ulaştıklarını açıkladı. NYT, cesetlerden birinin yarı çıplak halde kamyonetin arkasında götürülürken videoya kaydedilen ve vahşetin sembolü haline gelen 23 yaşındaki Shani Louk olduğunu yazdı
Shani Louk'un ve kaçırılan kişilerin fotoğrafları İsrail'in Re'im kentindeki geçici bir anma yerinde sergileniyor - Getty Images
Shani Louk'un ve kaçırılan kişilerin fotoğrafları İsrail'in Re'im kentindeki geçici bir anma yerinde sergileniyor - Getty Images

Aaron Boxerman / New York Times

İsrail ordusu 7 Ekim'de Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyine düzenlenen saldırı sırasında bir müzik festivalinden kaçarken esir alınan üç İsrailli rehinenin cesedine ulaşıldığını duyurdu. İsrail ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari cesetlerin Amit Buskila, Shani Louk ve Yitzhak Gelernter'e ait olduğunu açıkladı. Hagari, İsrail askerlerinin perşembe gecesi Gazze Şeridi'nde düzenledikleri bir operasyon sırasında cesetleri bulduklarını söyledi ancak nerede bulunduklarını açıklamadı.

Hagari, üçünün de 7 Ekim'de en az 360 kişinin öldürüldüğü Tribe of Nova trance müzik festivaline katıldığını söyledi. Saldırı sırasında festivalden kaçmışlar ve İsrail'in güneyindeki Mefalsim'e doğru yola çıkmışlardı. Hagari, Filistinli savaşçıların onları orada bulduklarını, öldürdüklerini ve cesetlerini Gazze'ye geri getirdiklerini söyledi.

Rehinelerin yakınları Netanyahu’yu eleştiriyor

Cesetlerin bulunması Gazze'de yedi ay süren savaşın ardından rehinelerin kaçının hala hayatta olduğuna dair artan kaygının altını çizgi. Giderek artan sayıda İsrailli, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini, kalan esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak üzere Hamas ile bir anlaşmaya varmak için çok az şey yapmakla eleştirdi.

İsrailli yetkililere göre 7 Ekim'de kaçırılan ve aralarında çok sayıda ABD vatandaşının da bulunduğu yaklaşık 125 canlı ve ölü rehine Gazze'de bulunuyor. İsrail ve Hamas, ateşkes karşılığında en azından bazı rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varmak amacıyla dolaylı görüşmeler yürütüyor. Cuma günü Washington'da Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, 7 Ekim'de kaçırılan bir avuç Amerikalının sağlık durumları ya da nerede olduklarına dair yeni bir bilgi olmadığını söyledi.

Vahşetin sembolü haline geldi

23 yaşındaki İsrail vatandaşı Alman Louk, saldırının vahşetinin sembolü haline geldi. Hamas, 7 Ekim'den kısa bir süre sonra, Gazze'de bir kamyonetin arkasında yüzüstü yatan ve yarı çıplak olan bir kadının videosunu yayınladı. Rastalı saçları ve dövmelerini gören Louk'un annesi, bu kişinin kızı olduğuna inandığını söyledi.

Ekim ayı sonlarında Louk'un ailesi İsrailli yetkililerin Louk'un öldürüldüğünü doğruladığını söyledi. Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Louk'un ölümünün yasını kamuoyu önünde tutarken olayın Hamas saldırısının arkasındaki barbarlığı gösterdiğini söyledi.

Kaçırıldığında 27 yaşında olan Buskila'nın saldırı sabahı ailesini aradığını ve onlara “etrafının teröristler tarafından sarıldığını” fısıldadığını anlatan amca Şimon Atiyas, ekim ayı sonunda İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada “Bana ‘Şimon, ölüyorum’ dedi. Seni seviyorum' dedi. Ondan sonra akıbeti hakkında hiçbir bilgi alamadık” dedi.

Itzik lakabıyla tanınan Gelernter, 7 Ekim'de 56 yaşındayken İsrail'in merkezinde ikamet ediyordu. Oğlu Asaf, şubat ayında İsrail haber medyasına verdiği bir röportajda onu çok sevilen sadık bir baba ve dede olarak tanımladı. Asaf Gelernter “Kalbi gençti. Hayattan zevk alırdı. Hayatı severdi” dedi.

“Yaşayan ve ölen tüm rehinelerimizi geri vereceğiz”

Netanyahu yaptığı açıklamada üç rehinenin “korkunç kaybının” yasını tutarak “Yaşayan ve ölen tüm rehinelerimizi geri vereceğiz” dedi. Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan İzzet El-Rişk, rehinelerin gerçekten İsrail tarafından kurtarılıp kurtarılmadığını teyit etmekten kaçındı ancak Telegram mesajlaşma uygulamasında “Halkımızı ve direnişimizi onurlandıran bir takas olmadan, düşman esirlerini sadece cansız cesetler olarak alacaktır” dedi.

Sorgulanan savaşçılar yerlerini söyledi

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail askerleri ve istihbarat görevlilerinin, gözaltına alınan Filistinli savaşçıların sorgulanmasından elde edilen istihbarata dayanan bir görev sırasında rehinelerin cesetlerini kurtardığı belirtildi. İsrail ve Hamas aylardır arabulucular aracılığıyla, İsrail'de tutulan Filistinli mahkûmlar karşılığında kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir ateşkes anlaşması için dolaylı görüşmeler yürütüyordu. Kasım ayı sonlarında iki taraf arasında bir hafta süren ateşkes sırasında 105 rehine serbest bırakıldı. Sadece iki hafta önce, kaynaklar yakında bir anlaşmaya varılabileceği umudunu dile getirdiler. Ancak müzakereler durdu ve İsrail'in güneydeki Refah kentine büyük bir saldırı düzenlemeyi planladığı yönündeki ısrarı da dahil olmak üzere iki taraf kilit konularda birbirinden uzak duruyor.

Esir tutulanların yakınlarını temsil eden Rehine Aileleri Forumu Genel Merkezi, “Cesetlerin iadesi, tüm kardeşlerimizi zalim esaretlerinden - rehabilitasyon için yaşayanları ve uygun bir cenaze töreni için öldürülenleri - hızla geri getirmemiz gerektiğinin acı ve keskin bir hatırlatıcısıdır” dedi.

© 2024 The New York Times Company