17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 14:04 | Son Güncelleme: 27.02.2024 14:18

NYT yazdı: Hollywood ve Wall Street gözünü Suudi Arabistan’ın parasına dikti

Düzinelerce ABD'li finansör ve yatırımcı, krallıkla iş bağlarını derinleştirmek için Miami'deki etkinliğe katıldı. New York Times, Wall Street finansörlerinden Hollywood yıldızlarına kadar herkesin nakit karşılığında Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yüzüğünü öpmeye istekli olduklarını yazdı
NYT yazdı: Hollywood ve Wall Street gözünü Suudi Arabistan’ın parasına dikti

Lauren Hirsch / New York Times

Amerika'nın kurumsal seçkinleri, Suudi Arabistan'ın geniş zenginliğini sergilemek ve Batılı iş dünyası ile bağlarını derinleştirmek için yaptığı son teklif olan Miami Beach'teki Future Investment Initiative (Geleceğe Yatırım Girişimi) konferansına akın etti. Etkinlik, Suudilerin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından imajlarını değiştirmek için servetlerini ne kadar kullandığını ve Wall Street finansörlerinden Hollywood yıldızlarına kadar herkesin nakit karşılığında krallığın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yüzüğünü öpmeye nasıl istekli olduklarını gösterdi.

Etkinliğin amacı normalleşmek

Etkinliğin amacı, yıllarda Suudi Arabistan ile iş yapmaktan kaçınıldıktan sonra normalleşmeyi yansıtmaktı. Suudiler, dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olmak ve Wall Street, Silikon Vadisi ve daha fazlasıyla daha yakın ilişkiler kurmak için devasa petrol zenginliklerini kullanıyor. Etkinliğe çok sayıda yüksek profilli isim katıldı: Blackstone'un CEO'su Steve Schwarzman; Starwood Capital'in başkanı ve CEO'su Barry Sternlicht; Palantir Technologies'in CEO'su Alex Karp; ve Hollywood ünlülerinden Brian Grazer ve Gwyneth Paltrow.

Trump yönetiminden kişiler de oradaydı

Eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Donald Trump'ın damadı Jared Kushner dahil olmak üzere Trump yönetimi çalışanları da aynısını yaptı. Katılımcılar, Suudi Arabistan'da yasaklanan şarap ve Carbone restoranının baharatlı rigatoni'si eşliğinde kaynaştı.

Ancak konferanstaki bazı kişiler sessizce de olsa hâlâ temkinliydi. Suudi bir ailenin ofisinde çalışan katılımcılardan biri yapay zeka şirketine yatırım yapamayacağını, çünkü sahiplerinin krallıkla bağlantılı olmaktan çekindiğini söyledi. Bir diğeri, Suudi Arabistan'ın değişiminin test etmenin yolunun ülkeyi ziyaret ederken ailesinin yaşadığı endişe düzeyi olduğunu söyledi.

Para alacaklarsa Arabistan’a ayak basmalılar

Suudi Arabistan, ortaklarının nakit karşılığında krallığa ayak basmasını talep ediyor. Bazı konuklar, Suudilerin özel sermaye şirketlerinin burada ofisler açmasını ve CEO'larının herhangi bir anlaşmanın parçası olarak yılda en az bir ziyaret yapmasını sağlamasını beklediklerini söyledi. Ve yazılı olmayan bir kural daha var: Suudilerin Birleşik Arap Emirlikleri ile olan rekabeti, ABD'li şirketlerin aynı dönem her iki ülkede de ofis açamayacağı anlamına geliyor.

Etkinliğin konuşmacıları Veliaht Prens Muhammed'i övdü ve tartışmalardan kaçındı. Nadiren zor sorular soruldu. Konuşmacılarla sıklıkla meslektaşları veya çalışanları röportaj yapıyordu.
Paltrow'un risk sermayesi şirketi Kinship Ventures'ın yönetici ortağı Moj Mahdara oyuncuya “Krallık toplumsal cinsiyet eşitliğini öne çıkarırken, eşitlik hakkında öğrendiklerimiz ve bunun bizim için nasıl sonuç verdiği konusunda krallığa öğretebileceğimiz şeyler nelerdir?" sorusunu sordu.

© 2024 The New York Times Company