27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.05.2024 10:04 | Son Güncelleme: 15.05.2024 10:22

NYT yazdı: İsrail'in ev ve okullara düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

New York Times, İsrail'in gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki bir ailenin evini ve bir okulu bombaladığını, bunun sonucunda onlarca kişinin öldüğünü yazdı
İsrail'in hava saldırısıyla yerle bir olan Nuseirat Mülteci Kampı. 15 Mayıs 2024
İsrail'in hava saldırısıyla yerle bir olan Nuseirat Mülteci Kampı. 15 Mayıs 2024

Liam Stack, Nader Ibrahim / New York Times

İsrail askerleri ve Hamas savaşçıları güneyde çatışırken, İsrail jet ve tanklarla kuzey ve merkezi vurdu. Bölge sakinleri ve bir hastane sözcüsü tarafından yapılan açıklamalarda İsrail'in gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki bir ailenin evinde ve bir okulda onlarca kişinin öldüğünü söyledi.

Görgü tanıkları, bir İsrail bombasının pazartesi gecesi Nuseirat kasabasında Karaja ailesinin evini yerle bir ettiğini, işçilerin saatlerce enkazı kazarak hem hayatta kalanları hem de ölüleri çıkardığını söyledi. Deyr el-Belah yakınlarındaki Aksa hastanesi sözcüsü Halil Degran verdiği bir röportajda evde 30 kişinin öldüğünü söylerken; Hazem Ebu Takyia adlı bir kurtarma görevlisi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada 15 kişinin öldüğünü bildiğini söyledi.

İsrail ordusu bu saldırı hakkında yorum yapmaktan kaçındı ancak salı günü erken saatlerde Nuseirat'ta bir okul binasını vurduğunu ve aralarında 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen ve savaşın fitilini ateşleyen terör saldırısına katılmakla suçladığı 10 Hamas savaşçısının da bulunduğu 15 militanı öldürdüğünü doğruladı. Ordu yaptığı açıklamada okulun Gazze'deki İsrail askerlerine saldırı planlamak için kullanıldığını ve saldırıda öldürülenlerden bazılarının Hamas'ın yüksek eğitimli Nukhba tugayından olduğunu söyledi.

Siviller için barınak olarak kullanılıyordu

Gazze'deki başlıca BM yardım kuruluşu olan UNRWA'nın sözcüsü Juliette Touma, İsrail'in iddialarını doğrulayamayacaklarını söyledi. Degran okulda 12 kişinin öldürüldüğünü ve bu kişilerin geçmişlerini bilmediğini söyledi. Reuters ve Associated Press, Gazze'deki birçok okul gibi binanın da yerinden edilmiş siviller için barınak olarak kullanıldığını bildirdi. Salı günü bir video raporunda, bir BM çalışanı olan Abu Abdullah Zuhair Abu Rahma, Reuters'e insanların “güvende olmak için okula geldiklerini” söyleyerek "Okul herhangi bir uyarı yapılmadan vuruldu" dedi.

Gazze'deki okulların yüzde 80'i zarar gördü

Savaş patlak verdiğinde Gazze genelinde dersler iptal edildi ve birçok okul çatışmalardan kaçan Gazze sakinleri için sığınak haline geldi. BM ile birlikte çalışan bir araştırma grubu olan Education Cluster'ın uydu görüntülerine dayanarak yaptığı yeni bir çalışma, savaşın başlamasından bu yana tüm üniversiteler de dahil olmak üzere Gazze Şeridi'ndeki okulların %80'inden fazlasının yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü ortaya koydu. 200'den fazla okul füze, bomba ya da topçu ateşinden doğrudan zarar gördü. Kasım ayında İsrail'in yerinden edilmiş insanların barındığı bir BM okuluna düzenlediği saldırıda 24 kişi öldü.

Kuzeye geri dönecek

Hafta sonu İsrail, “Hamas'ın yeniden toparlanma girişimlerine ilişkin istihbarat bilgileri” nedeniyle silahlı güçlerinin aylar önce Hamas'ı püskürttüğü kuzey Gazze bölgelerine geri döneceğini açıkladı. Salı günü yaşanan çatışmaların boyutu, bu yeniden toparlanma çabalarının ne kadar ileri gitmiş olabileceğini gösteriyor. İsrail ordusu, birliklerinin kuzeydeki Jabalia ve Zeitoun'da operasyonlar yürüttüğünü söyledi; her iki bölge de İsrail'in savaşın başlarında Hamas'ı yenilgiye uğrattığını iddia ettiği yerlerdi.

450 bin kişi Refah'tan kaçtı

Gazze Sağlık Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada önceki 24 saat içinde 82 kişinin öldürüldüğünü söyledi. İsrail güçlerinin geçen hafta girdiği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin aylardır süren İsrail bombardımanından korunmak için Gazze'nin diğer bölgelerine sığındığı güney şehri Refah'ta da çatışmalar devam etti. BM salı günü yaptığı açıklamada bir haftadan biraz daha uzun bir süre içinde yaklaşık 450.000 kişinin Refah'tan kaçtığını söyledi.

İsrail, güçlerinin, geçen hafta İsrail güçlerinin kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı olan ve insani yardım için hayati bir giriş noktası olan Mısır ile Refah sınır kapısı yakınlarında “birkaç silahlı terör hücresi üyesini yakın çatışmalarda” öldürdüğünü söyledi. İsrailli ve Mısırlı yetkililer kapatma konusunda birbirlerini suçladılar. Hamas, Refah'ın doğusunda İsrail askerlerini taşıyan bir aracı imha ettiğini, helikopterle tahliye edilen birkaç askerin öldüğünü ve yaralandığını söyledi. İsrail ordusu bu saldırıya ilişkin yorum yapmayı reddetti.

©️ 2024 The New York Times Company