Mike Isaac, Cade Metz / New York Times
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi üç kişi, Elon Musk'ın yapay zeka girişimi xAI'nin, beş ay önce 24 milyar dolar olan değerini 40 milyar dolara kadar yükseltebilecek yeni finansman sağlamak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bu kişilerden ikisi, görüşmelerin henüz ilk aşamalarda olduğunu ve devam etmesi halinde startup'ın değerinin 30 milyar doların ortalarına düşebileceğini söyledi. İki kişi, yatırımcıların şirkete 5 milyar dolar daha koymayı tartıştıklarını, bu rakamın da görüşmeler ilerledikçe değişebileceğini söyledi.
Görüşmeler, ChatGPT'yi yapan San Francisco girişimi OpenAI'nin bu ay 157 milyar dolar değerinde bir finansman sağladığını açıkladığı büyük bir kaynak yaratma çabasının ardından geldi. OpenAI, ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle 2022'nin sonlarında yapay zeka patlamasını başlattı ve xAI dahil olmak üzere diğer yapay zeka şirketleri için bir finansman artışını teşvik etti.
Yatırımcıların ilgisi azaldı
Yatırımcıların yapay zeka şirketlerine olan ilgisi son aylarda azaldı, zira birçok yüksek profilli girişim Google ve Amazon gibi teknoloji devlerinin bünyesine katıldı. Ancak xAI ve OpenAI, önde gelen yapay zeka teknolojilerini inşa etmek için milyarlarca dolarlık fon aramaya devam eden birkaç şirket arasında yer alıyor. Mayıs ayında xAI 6 milyar dolar toplarken, rakibi Anthropic 2023'te yüz milyonlarca dolar topladı ve son aylarda yatırımcılarla daha fazla fon sağlama fikrini ortaya attı. Musk xAI ile ilgili yorum talebine yanıt vermedi. Görüşmelerin ayrıntıları daha önce The Wall Street Journal ve The Information tarafından bildirilmişti. (New York Times, OpenAI ve Microsoft'a yapay zeka sistemleriyle ilgili haber içeriklerinin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı).
Musk, 2015 yılında girişimci Sam Altman ve küçük bir grup yapay zeka araştırmacısıyla birlikte OpenAI'nin kurulmasına yardımcı olmuştu. Üç yıldan kısa bir süre sonra, yönü konusunda yaşanan bir anlaşmazlığın ardından yapay zeka laboratuvarı ile yollarını ayırdı. O dönemde OpenAI kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yapılandırılmıştı. Musk OpenAI'den ayrıldıktan sonra Altman, OpenAI'yi kar amacı güden bir işletmeye dönüştürdü, böylece yapay zeka teknolojileri inşa etmek için gereken fazla miktarda parayı toplayabildi. Bu teknolojiler muazzam miktarda dijital veriyi analiz ederek becerileri öğreniyor ve bu da en az yüz milyonlarca dolarlık bilgi işlem gücü gerektiriyor. ChatGPT'nin 2022'de piyasaya sürülmesinden sonra Musk benzer bir teknoloji oluşturmak için xAI'yi kurdu. Musk'ın sosyal medya hizmeti X aracılığıyla xAI, Grok adlı bir sohbet robotu sunuyor. Startup, yapay zeka modellerini binlerce yüksek güçlü bilgisayar sunucusundan oluşan bir ağ üzerinde geliştirmek için Memphis, Tennessee'deki bir tesisi kullanıyor. Aynı dönemde Musk, OpenAI ve iki kurucusu Altman ve Greg Brockman'ın ticari çıkarları kamu yararının önüne koyarak şirketin kuruluş sözleşmesini ihlal ettiklerini ileri sürerek OpenAI'ye dava açtı. Musk aylar sonra davayı geri çekmiş, ancak ağustos ayında federal mahkemede yeniden canlandırmıştı.
Derin bölünme
XAI, X'ten bağımsız olmakla birlikte, teknolojisi sosyal medya platformuna entegre edildi ve kullanıcıların gönderileri üzerinde eğitildi. X'in premium özelliklerine abone olan kullanıcılar Grok'a soru sorabiliyor ve yanıt alabiliyor. Musk bu teknolojinin, insan beyninin yapabildiği her şeyi yapabilen bir makine olan yapay genel zekaya (AGI) giden bir yol olduğunu söyledi. OpenAI de kendi teknolojisi hakkında aynı iddiada bulunuyor. Ancak Musk, OpenAI'den farklı olarak, şirketinin yapay zeka teknolojisini 'açık kaynak' olarak sunacağını ve altta yatan kodu insanlar ve işletmelerle paylaşacağını söyledi. Musk, bunun yapay zeka geliştirmede teknolojiyi başkalarına kapatmaktan daha güvenli bir yaklaşım olduğunu savundu. Bu alandaki diğer bazı kişiler gibi o da uzun zamandır YZ'nin tehlikeli olabileceği ve hatta insanlığı yok edebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Teknoloji endüstrisi, YZ'nin temelini oluşturan kodun kamuya açık olup olmaması gerektiği konusunda derin bir bölünme yaşıyor. Bazı mühendisler bu güçlü teknolojinin yabancılara karşı korunması gerektiğini savunurken, diğerleri şeffaflığın faydalarının zararlarından daha ağır bastığında ısrar ediyor.
© 2024 The New York Times Company