02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2024 10:18 | Son Güncelleme: 30.03.2024 16:54

NYT yazdı: Otomotiv sektörü köprü kazasını bertaraf etmenin yolunu buldu

Baltimore, araba sevkiyatları için en çok tercih edilen destinasyonlardan biri ancak şirketler, Doğu Yakası'ndaki diğer limanları kullanmanın yollarını buldu. New York Times, yeni rotalarla Mercedes ve BMW gibi şirketlerin kazadan en az düzeyde etkileneceğini yazdı
Dali konteyner gemisi, 29 Mart 2024'te Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarptı (Erin Schaff/New York Times)
Dali konteyner gemisi, 29 Mart 2024'te Baltimore'daki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarptı (Erin Schaff/New York Times)

Neal E. Boudette / New York Times

Baltimore köprüsünün çökmesinin otomobil ithalat ve ihracatı üzerindeki etkisine ilişkin endişeler, otomobil şirketlerinin Doğu Yakası'ndaki diğer limanlara yönelmesiyle hafiflemeye başlıyor. Pazar araştırmacısı Cox Automotive, Baltimore'daki durumun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araç satışları üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını beklediğini söyledi. Cox'un baş ekonomisti Jonathan Smoke "Baltimore otomobil sevkiyatları için en önemli liman olsa da, bu durumun araç arzında piyasayı önemli ölçüde etkileyecek ani ve yeni bir soruna neden olması ya da yaratması muhtemel değil. Liman ihracat ve ithalat için yoğun ancak alternatifler de var" dedi.

"Araçlarımızı zamanında dağıtabileceğimizden eminiz"

Mercedes-Benz, genellikle Almanya'dan Baltimore üzerinden ithal ettiği araçların taşınması için başka yollar bulduğunu söyledi. Şirketten yapılan açıklamada "Nakliye ortaklarımızla birlikte tedarik rotalarımızı gözden geçirdik ve başarılı bir şekilde uyarladık. Araçlarımızın nisan ayında ABD'deki müşterilere zamanında dağıtılabileceğinden eminiz" dedi. Şirket Baltimore'un yanı sıra Güney Carolina'nın Charleston ve Georgia'nın Brunswick limanlarını da halihazırda kullandığını sözlerine ekledi. Mercedes ayrıca Tuscaloosa, Alabama'da ürettiği araçların ihracatının ve bu fabrika için parça sevkiyatının etkilenmediğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan araçların çoğu Kuzey Amerika'da monte ediliyor. Baltimore Limanı'na güvenen Avrupalı otomobil üreticileri için bile, en popüler modellerinin birçoğu burada üretildiği için sorunlardan muhtemelen az etkilenecekler. Örneğin BMW, SUV'larını Güney Carolina'da üretiyor. Almanya'dan sedan ve spor arabalar ithal ediyor, ancak bunlar SUV'lerden daha az sayıda satılıyor. Bunun iki istisnası: BMW 3 ve 4 Serisi sedanlar. Ancak otomobil üreticisinin bayi lotlarında satışları bir süre daha devam ettirmeye yetecek kadar envanteri olması gerekiyor.

BMW'nin 70 gün yetecek aracı var

Cox Automotive'e göre, bu ayın sonunda BMW'nin bayi lotlarında mevcut satış hızıyla yaklaşık 70 gün yetecek kadar araç bulunuyor ve bu da sektör ortalamasının biraz altında. Buna ek olarak, Baltimore Limanı'nın otomotiv operasyonlarının bir kısmı köprünün çökmesinden etkilenmedi. Volkswagen tarafından kullanılan Tradepoint Atlantic terminali, limanın ağzında, yıkılan Francis Scott Key Köprüsü'nün doğusunda ve hala okyanus gemilerinin erişimine açık.

Otomobiller roll-on, roll-off gemileri olarak bilinen gemilerle taşınıyor. Bu gemiler özel liman ve rıhtım tesisleri gerektiriyor. İthal edilen araçların da bayilere gönderilmeden önce limanda işlemden geçirilmesi gerekir. Bazen kamyonlara veya trenlere yüklenmeden önce araçlara ek ekipmanlar takılır. Georgia'daki Brunswick Limanı halihazırda yılda yüz binlerce otomobil, kamyon ve diğer araçlara hizmet veriyor. Limanın otomotiv tesisi olan Colonel's Island Terminali 600 dönümden fazla bir alanı kaplıyor ve 400 dönümden fazla bir alan da genişletilmeye müsait. Charleston; Jacksonville, Florida; Newark, New Jersey; ve Norfolk, Virginia'daki limanlar da roll-on, roll-off gemilerine müsait.

©️ 2024 The New York Times Company