08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 13:27 | Son Güncelleme: 17.07.2024 13:39

NYT yazdı: Petrol endüstrisi neden büyüyor?

Yüksek fiyatlar ve artan talep, yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobillerin daha fazla kullanılmasını teşvik etmeye yönelik küresel çabalara rağmen ABD'li petrol üreticilerinin rekor kârlar elde etmesine yardımcı oldu. NYT petrol endüstrisindeki patlamanın nedenlerini yazdı
(Desiree Rios/The New York Times)
(Desiree Rios/The New York Times)

Rebecca F. Elliott / New York Times

Enerji dönüşümüne odaklanan ABD petrol endüstrisi, Batı Teksas'ta yeraltından çıkan şeyl kayasından her zamankinden daha fazla ham petrol çıkararak patlama yaşıyor. Yıllarca yatay sondaj ve hidrolik kırmayla para kaybettikten sonra ABD'nin küresel bir petrol üreticisi olmasını sağlayan şirketler güçlü kârlar elde etti. Exxon Mobil ve Diamondback Energy gibi bazı petrol ve gaz şirketlerinin hisse senetleri rekor seviyelerde ya da bu seviyelere yakın seyrediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaş etkili olsa da Covid-19 sırasında yaşanan kayıpların ardından sektörün yeniden canlanması büyük ölçüde piyasa gücünden kaynaklanıyor. ABD petrol fiyatları 2021'in başından bu yana varil başına ortalama 80 dolar civarında seyrederken, bundan önceki dört yılda bu rakam yaklaşık 53 dolardı. Petrol fiyatının ve talebinin bu kadar güçlü olması, yenilenebilir enerjiye ve elektrikli araçlara geçişin uzun süreceğinin düşünülmesinden kaynaklanıyor.

Borçlu büyüme stratejisi terk edildi

Petrol şirketlerinin başarısı sadece yüksek fiyatların sonucu değil. Wall Street'in finansal getirileri iyileştirme baskısı altında, 2020 petrol fiyatlarındaki çöküşten kurtulan şirketler ABD'deki kaya petrolü patlamasını tetikleyen borç kaynaklı büyüme stratejisini terk etti. Birçoğu işçi çıkararak ve operasyonlarını otomatikleştirerek harcamalarını kıstı ve maliyetleri düşürdü.

Araştırma ve danışmanlık firması Rystad Energy'nin tahminlerine göre, 2021'den bu yana 48 eyaletteki petrol ve gaz kuyuları 485 milyar dolardan fazla serbest nakit akışı (yani operasyonlar ve yeni projeler için harcandıktan sonra kalan para) üretti. Bundan önceki on yılda sektör, elde ettiğinden yaklaşık 140 milyar dolar daha fazla harcadı. Texas merkezli petrol ve gaz üreticisi Elevation Resources'ın CEO'su Steve Pruett, “İnsanlar bize eskiden sarhoş denizciler derdi. Umarım artık bu ünü üzerimizden atıyoruzdur" dedi.

Siyasiler görmezden geldi

Garip bir şekilde, ABD petrol şirketlerinin finansal başarısı, ne Başkan Joe Biden ne de eski Başkan Donald Trump tarafından övüldü. Biden, iklim değişikliğiyle mücadeleye verdiği önem nedeniyle petrol şirketlerini övme konusunda isteksiz davrandı. Ancak Başkan ve yardımcıları, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle yükselen benzin fiyatlarındaki düşüşten övgüyle söz ettiler.

Biden'ın politikalarını geri çekecek

Trump sektörün başarısını büyük ölçüde görmezden geldi ve onu kurtarılması gereken bir kurban olarak gösterdi. Seçildiği takdirde Biden'ın iklim politikalarını geri çekeceğine ve petrol şirketlerini sondaj yapmaya teşvik edeceğine söz verdi ki bu da petrol fiyatlarını ve şirket kârlarını düşürebilir.
Petrol endüstrisinin finansal geri dönüşünün çevresel sonuçları karışıktır. Fosil yakıtların üretilmesi ve yakılması, gezegeni ısıtan sera gazlarını açığa çıkarıyor. Araştırma grubu Brookings Enstitüsü'nde direktör olan Samantha Gross, yüksek petrol fiyatlarının aynı zamanda daha temiz enerji biçimlerini daha cazip hale getirdiğini söyledi. Gross, “Arz daraldığı için bu işten çıkmayacağız, çünkü bol miktarda arz var. Bu işten çıkacağız çünkü talep azaldı" dedi. Şimdiye kadar böyle bir şey olmadı. Petrol, küresel enerji karışımının pandemi öncesine göre daha küçük bir bölümünü oluşturuyor. Kısmen elektrikli araçların büyümesi nedeniyle, yakıta olan ihtiyaç artmaya devam etti. Statistical Review of World Energy'ye göre, küresel talep 2023 yılında, 2022 yılına göre %2,6 artışla günde 100 milyon varilin üzerinde bir rekora ulaştı.

ABD'deki petrol üretiminin yarısını sağlıyor

Batı Teksas'tan doğu New Mexico'ya kadar uzanan Permian Havzası, günde yaklaşık 6,4 milyon varil ham petrol ya da tüm ABD üretiminin neredeyse yarısını sağlıyor. Burada patlama ve çöküşler normal. Ekonomi ham petrolün fiyatına göre nefes alıp verir. Petrolün varil başına 80 dolar civarında işlem görmesi nedeniyle oteller dolup taşıyor, otoyollar kamyonlarla dolup taşıyor ve Midland bölgesinde mayıs ayı itibariyle işsizlik oranı %2,4 gibi düşük bir seviyede seyrediyor. Haziran ayında ulusal işsizlik oranı %4,1 idi. Federal tahminlere göre bölgedeki ortalama petrol üretiminin bu yıl 2023'e kadar %8 artması bekleniyor.
Midland şehrinin altında düzinelerce yatay kuyu açan Permian Deep Rock Oil Co. genel müdürü Kyle Hammond, “Önümüzdeki 40 yıl boyunca bunun gibi kuyular açacağız” dedi. Yüksek ses bariyerleri, çevredeki mahalleleri jeneratör gürültüsünden ve kamyon seslerinden koruyor. Birçok petrol şirketi Permian'da büyük hamleler yapıyor. Şu anda bölgedeki en büyük üretici olan Exxon, 2027 yılı sonuna kadar buradaki petrol ve gaz üretimini %50 oranında artırmayı hedefliyor. Şirketin şeyl bölümünü yöneten Bart Cahir, “Bu, orada talep olduğu gerçeğini yansıtıyor” dedi.

Konut şirketleri için negatif etki

Birçok petrol üreticisini daha kârlı hale getiren aynı mali kısıtlama ve teknolojik gelişmeler, onlara hizmet veren çok sayıda müteahhit ve satıcı üzerinde de baskı yarattı. Federal verilere göre 2018'in sonlarında şirketler Permian'da yaklaşık 490 sondaj kulesi çalıştırıyor ve günde yaklaşık 4 milyon varil petrol pompalıyordu. Bugün ise yaklaşık 310 aktif kule ile 6 milyon varilden fazla petrol üretiyorlar. Bu da sondaj ekipmanlarını işleten ve petrol sahasına gidip gelen işçilere konut sağlayan şirketler için daha az iş anlamına geliyor. Permian'da bir düzine mobil ev kompleksi işleten Crew Support Services'in işletme müdürü John Odette, “Geçmişteki patlamalar gibi değil. İnsanlar biraz daha çekingen davranıyor" dedi. Odette komplekslerinin yaklaşık %85'inin dolu olduğunu, ancak fiyatların pandemi öncesine göre çok daha düşük olduğunu söyledi. Odette, 2018'de geceliği 100 dolar olan bir odanın şimdi 50 ila 80 dolar getirdiğini söyledi.

Petrol fiyatları çoğu şirketin ihtiyacından daha pahalıyken doğal gaz bölgede o kadar çok ki zaman zaman depolanacak yer bulunamıyor. Boru hatlarında, bu yakıta yönelik güçlü talebin olduğu eyaletlere veya ülkelere göndermek için her zaman yeterli kapasite bulunmuyor. S&P Global Commodity Insights'a göre, bu ay birkaç gün boyunca Batı Teksas'ta doğal gaz fiyatları negatif seyretti ve birim başına sıfırın altında 4 dolara kadar düştü. Bu da üreticilerin yakıt için ödeme yapmak yerine, yakıtı almak için diğer işletmelere ödeme yapmak zorunda kaldığı anlamına geliyor.

Hayal kırıklığı yarattı

Düşük fiyatlar, bu yıl yeni doğal gaz ihracat terminallerinin onaylarını askıya alan Biden'a karşı birçok yöneticinin hayal kırıklığını artırdı. Bu ay bir yargıç Biden yönetiminin beklemeyi kesmesini emretti ancak analistler kararın büyük olasılıkla çok az etkisi olacağını söyledi. En iyi koşullarda bile yeni terminallerin planlanması, izin verilmesi ve inşa edilmesi uzun yıllar alıyor. Üreticilerin petrol ve gazlarını satmalarına yardımcı olan danışman Suzie Boyd, “Gaz için bir pazar oluşturmak için bu terminallere şu anda umutsuzca ihtiyacımız var” dedi.

Çoğunluk Cumhuriyetçileri destekliyor

Başkanlık kampanyası sektörde gelecekle ilgili kaygıları körüklüyor. Petrol ve gaz yöneticilerinin büyük çoğunluğu Cumhuriyetçileri destekliyor, ancak bazıları sektörlerinin Beyaz Saray'da bir Demokrat varken genellikle daha iyi performans gösterdiğini kabul ediyor. Demokratların daha sıkı düzenlemeler getirme eğiliminde olduğu, bunun da üretimi sınırlayarak fiyatları daha serbest bir ortamda olacağından daha yüksek tuttuğu düşünülüyor.

Esas soru

Kasım seçimlerinde ne olursa olsun, petrol endüstrisinin geleceği daha büyük bir soruya bağlı: Küresel ham petrol talebine ne olacak? Uluslararası Enerji Ajansı, daha fazla insan ve işletmenin elektrikli araba satın alması, rüzgar ve güneş enerjisine güvenmesi nedeniyle küresel petrol talebinin on yıldan önce zirveye ulaşmasını bekliyor. Ancak birçok petrol yöneticisi ve OPEC, tüketimin 2030'lara kadar, hatta daha da ötesine geçeceğini söylüyor.

©️ 2024 The New York Times Company