18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.02.2024 08:47 | Son Güncelleme: 12.02.2024 10:13

NYT yazdı: Taylor ve 13’ün gizemi maçta da etkisini gösterdi

Eras Turu nedeniyle Tokyo’da olan Taylor Swift’in Super Bowl karşılaşmasına katılıp katılamayacağı merak ediliyordu. Pop yıldızı erkek arkadaşı Travis Kelce’i yalnız bırakmadı. Taylor'ın daha önce 13 sayısını sevdiğini söylediğini belirten NYT, maçta 13 sayısının etkilerinin görüldüğünü yazdı
Taylor Swift Las Vegas'taki Allegiant Stadyumu'nda Super Bowl LVIII'in başlangıcında tezahürat yapıyor. (Doug Mills/The New York Times)
Taylor Swift Las Vegas'taki Allegiant Stadyumu'nda Super Bowl LVIII'in başlangıcında tezahürat yapıyor. (Doug Mills/The New York Times)

Benjamin Hoffman / New York Times

Kansas City Chiefs, takımın son beş sezondaki dördüncü Super Bowl maçına çıktı. Bazı NFL oyuncuları tüm kariyerlerini şampiyonluk için oynamadan geçirirken, Kansas City'nin yeni oyuncularından birinin bileti yalnızca 12 maçın ardından kesildi. The Athletic'ten Nicole Auerbach'ın, Kansas City'nin şampiyonluk galibiyetinden kısa bir süre sonra X'te söylediği gibi: "Taylor Swift, ligdeki ilk yılında Super Bowl'a çıkıyor. Elit.”

NFL’e yeni soluk getirdi

Kansas City'nin yıldızı Travis Kelce ile birlikte olan Swift, tüm sezon boyunca NFL sohbetlerini değiştirdi, lige yeni bir izleyici kitlesi çekti ve taraftarlar arasında güçlü duygulara (hem olumlu hem de olumsuz) ilham verdi. Onu eleştirenlerin yanı sıra onu küçümseyenler de maç öncesinde orada olup olmayacağını merak ediyordu.

Beklendiği gibi Swift, stadyuma gelerek Kelce ve Chiefs'e tezahürat yaptı. Kansas City, ilk yarıda San Francisco'yu 10-3 geride bırakarak pek fazla öne çıkan an yaşamasa da Swift'in Allegiant Stadyumu'nda içkisini yudumlarken çekilen video sosyal medyada iyi karşılandı.

Herkesin bildiği gibi Swift sır saklamada oldukça iyi. Konser tarihleri dışındaki planlarını nadiren önceden duyurur. Bu durum bazı kişilerin Taylor’ın ne yapacağını anlamak için kendi yöntemlerini geliştirmelerine yol açtı. Örneğin, ekim ayındaki Kansas City maçı öncesinde bir NBC yapımcısı, Taylor’ın geldiği konusunda ekibini uyarmak için bir gözcü uçağıyla MetLife Stadyumu çevresinde polis eskortları aradığını söyledi.

"Kendimizi şanslı sayıyoruz"

Kelce geçen hafta Swift ile ilgili sorularla boğuştu ve çıkacak albümünün bir kısmını duyduğunu söylerken maçta olup olmayacağına dair herhangi bir ayrıntı vermedi. Ancak uçağı cumartesi günü Los Angeles'ta görüldü ve pazar günü öğleden sonra maç için Allegiant Stadyumu’na geldi. Siyah pantolon ve bluz giyen pop yıldızı üzerinde Kelce’in 87 numarasını taşıyan bir ceket ve Stephanie Gottlieb'in özel elmas ve altın kolyesini takıyordu. Lüks süitlere yönelmeden önce Swift, kendisini ‘dinamo’ olarak adlandıran NFL yetkilisi Roger Goodell ile konuştu. Goodell yıllık basın toplantısında "Onun dokunduğu her şeyi takip eden insanlar var. Kendimizi şanslı sayıyoruz ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

CBS yayını, muhtemelen Kelce için hayal kırıklığı yaratan ilk yarının bir sonucu olarak Taylor’ı ekranında gösterme konusunda oldukça muhafazakar davrandı. Kelce ilk yarıda sadece bir top yakalayabildi ve koç ekibiyle yüksek sesle tartıştı. Bir noktada koç Andy Reid'e çarptı.

Tokyo’dan geldi

Peki Taylo Swift dün gece Tokyo’da değil miydi? Kesinlikle oradaydı. Eras Turnesi geçtiğimiz günlerde yeniden başladı ve cumartesi gecesi Tokyo'da geniş şarkı kataloğundan oluşan bir konser verdi. Tokyo'dan Las Vegas'a uçuşlar genellikle 13 saat ya da daha fazla sürdüğünden ve insanların uykuya ihtiyacı olduğundan, bazıları Taylor’ın oyuna yetişemeyeceğinden endişelendi.

80 Günde Devr-i Alem

Washington'daki Japon Büyükelçiliği zamanlamanın Swift için gerçek bir engel olmadığını belirtti. Her şeyden önce, özel bir jet yolculuğu kısaltıyor (ve gerektiğinde huzur içinde uyuyabileceği bir yer sağlıyor). İkincisi, uluslararası tarih çizgisi onun dostuydu. Yazar Jules Verne, 1873'te, uluslararası tarih çizgisi resmi olarak var olmadan önce, Swift'in zaman avantajını "80 Günde Devr-i Alem" kitabında haritalandırmıştı. Kitabın kahramanı Phileas Fogg bahsi kaybettiğine inanır, ancak seyahatinin mesafesi ve yönünün onu kurtardığını fark eder.

"Doğuya doğru yolculuk ederken güneşe doğru gitmişti ve bu nedenle günler onun için bu yönde dört dakika kadar azalıyordu. Dünyanın çevresinde üç yüz altmış derece vardır ve bu üç yüz altmış derece dört dakika ile çarpıldığında tam olarak yirmi dört saati verir. Yani bilinçsizce kazanılan bir günü. Başka bir deyişle, Phileas Fogg doğuya doğru giderken güneşin meridyeni seksen kez geçtiğini görürken, Londra'daki arkadaşları güneşin meridyenini sadece yetmiş dokuz kez geçtiğini gördü. Bu yüzden onu Reform Kulübü'nde Bay Fogg'un düşündüğü gibi pazar günü değil, cumartesi günü bekliyorlardı."

Ya da "The West Wing "in Başkan Bartlett'in Tokyo'dan Washington D.C.'ye yolculuğunu ele alan (ve kısa süre önce internette viral olan) bir sahnede daha kısa ve öz bir şekilde anlattığı gibi:

Josh: Kalkıştan bir saat önce Washington’a mı inecek?
Sam: Evet

Daha yaşlı nesiller için bu sahneler uluslararası tarih çizgisinin lojistiğini açıklamaya yardımcı oldu. Z kuşağı ve daha genç olan nesil için referans çerçevesi muhtemelen Taylor Swift'in Super Bowl için Las Vegas'a uçtuğu zaman olacak.

Taylor maçı kimlerin yanında izledi?

Normal sezon boyunca Swift, Kansas City'de Kelce'in yakın arkadaşı ve uzun süredir takım arkadaşı olan Patrick Mahomes tarafından kontrol edilen lüks bir süitte otururken çok sayıda maça katıldı. Mahomes'un eşi Brittany ile hızlı arkadaş olduğu görüldü ve Mahomes ailesinin diğer üyeleriyle düzenli olarak birlikte görüldü.

Swift ayrıca Kelce'in ebeveynleri Donna ve Ed ile de maçlarda vakit geçirdi ve kendi babası, annesi ve erkek kardeşi de Noel'de onunla birlikte bir maça geldi. Swift'in New York Jets'e karşı oynanan bir maç için New Jersey'e yaptığı yolculuk sırasında, aralarında aktör Ryan Reynolds ve Blake Lively'nin de bulunduğu arkadaşlarıyla birlikte oturdu.

Geçen ay Buffalo'da Bills'e karşı oynanan playoff maçında, Jason Kelce'nin üstsüz bağırması ve kalabalığa karışmasına tepki gösterenler arasında o ve Kylie Kelce de vardı. Baltimore'da Ravens'a karşı oynanan AFC şampiyonluk maçında ise etrafı Kelce ailesi ve Donna ve Ed Kelce, Jason ve Kylie Kelce ve Travis Kelce'nin menajerleri Aaron ve André Eanes'in de aralarında bulunduğu iş ortaklarıyla çevriliydi. Ayrıca aralarında aktris Keleigh Teller ve model Cara Delevingne'in de bulunduğu Swift'in birkaç arkadaşı da vardı.

Kansas City Chiefs'in zorlu zaferi sonrası Travis Kelce ve Taylor Swift. Pop şarkıcısı maçı izlemek için dünyayı dolaşmak zorunda kaldı (Doug Mills/The New York Times)

Super Bowl için de benzer bir kalabalık vardı; Kelce'ler, Eanes kardeşler ve Lively, Swift ve ailesiyle birlikte oradaydı. İlk yarı boyunca birlikte gösterildiği tipik ekibe eklenenler arasında, Swift'le birlikte stadyuma giren rapçi Ice Spice ve şarkıcı Lana Del Rey de vardı.

Neden bu kadar dikkat çekiyor?

Jack Nicholson'ın Los Angeles Lakers maçlarının demirbaşı olması ya da Spike Lee'nin New York Knicks ile takımın çoğu oyuncusundan daha fazla özdeşleşmesi kimsenin umurunda değildi. Drake, Toronto Raptors playoff maçlarında molalar sırasında sahaya girmeye başladığında sadece bir tokat yedi. Ancak Swift, Kansas City'nin maçlarının yayınları sırasında nispeten az yayın süresi alsa da, hala aşırı ilgi gördüğünü düşünenlerin hedefi haline geldi. Travis'in kardeşi Jason Kelce, geçen haftaki Pro Bowl şenlikleri sırasında verdiği bir röportajda “İlgi var çünkü seyirci onu görmek istiyor. İnsanlar bunu görmek istemeseydi göstermezlerdi” dedi.

İzleyici sayısını artırdı

Swift'in dediği gibi, "birkaç baba, Brad ve Chad" kızgın olabilir ama televizyon kanalları çok heyecanlı. The New York Times tarafından yapılan bir reyting analizi, Swift'in ligin izleyici sayısının artmasında itici bir faktör olabileceğini gösteriyor. Kansas City koçu Andy Reid defalarca onun etrafta olmasından mutlu olduğunu söyledi ve yerleşik izleyici kitlesinde beklenmedik bir genişleme yaşayan NFL, onun ligle olan ilişkisini tamamen benimsedi. NFL sözcüsü Alex Riethmiller, "NFL hayranları her türden olabilir. Hatta küresel sansasyonlardan bile. Taylor'ı aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Taylor ve 13 gizemi

Söz konusu Taylor’sa işin içinde mutlaka bir numeroloji vardır. Swift 13 rakamını sevdiğini söylemişti ve hayranları bu rakamı her yerde bulabiliyor. Bu yılın Super Bowl'u söz konusu olduğunda, örnekler oldukça fazla:

- Super Bowl 58 (5+8=13)
- 11 Şubat, 2/11 (2+11=13)
- Kansas City 49ers ile oynuyor (4+9=13)
- 49ers NFC'de 1 numaralı seri başı olurken, Chiefs AFC'de 3 numaralı seri başı oldu. (1 ve 3 - 13)
- Bu Swift'in bu sezon katıldığı 13. NFL maçı

San Francisco'nun oyun kurucusu Brock Purdy'nin 13 numarayı giymesinin iyi mi yoksa kötü mü bir işaret olduğu belli değil. Bunu zaman gösterecek.

© 2024 The New York Times Company