08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2024 13:20 | Son Güncelleme: 16.04.2024 13:24

NYT yazdı: Ukrayna, İsrail savunmasında 'ikiyüzlülük' görüyor

ABD, İngiliz ve Fransız orduları İsrail'e ateşlenen İran füze ve İHA'larının engellenmesine yardımcı oldu ancak Ukraynalılar Rus hava saldırılarına karşı aynı yardımı sağlamadıklarını söylüyor. NYT, Ukraynalıların bu durumu 'ikiyüzlülük' olarak gördüğünü yazdı
NYT yazdı: Ukrayna, İsrail savunmasında 'ikiyüzlülük' görüyor

Marc Santora, Matthew Mpoke Bigg / New York Times

Rusya'dan gelen insansız hava araçlarının her gece ordunun hava savunmasını aştığı Ukraynalılar için İran'ın bu hafta sonu İsrail'e karşı düzenlediği hava saldırısına Batılı müttefiklerin verdiği tepki rahatsız edici karşılaştırmalara neden oldu. ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin orduları İsrail'in 300'den fazla İran İHA ve füzesine karşı savunmasına yardım etmek için devreye girdi. Neredeyse tamamı önlendi. Yetkililer, benzer sayıda hava silahlarının her hafta Ukrayna'ya ateşlendiğini, bu saldırılardaki insansız hava araçlarının çoğunun İran tarafından tasarlandığını ve şimdi Rusya tarafından üretildiğini söylüyor.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya'ya göre Rusya bu yılın başından beri Ukrayna'ya 1.000 füze, 2.800 insansız hava aracı ve 7.000 güdümlü hava bombası attı. Washington ve diğer müttefikler Ukrayna'ya bazı güçlü hava savunma silahları sağlamış olsalar da, bu silahlar Rus güçleriyle doğrudan karşı karşıya gelmedi. Ukraynalı yetkililer uzun zamandır tedarik edilen silahların Rusya'dan gelen tehdide karşı koymak için yetersiz olduğunu savunuyor.

"Bu ikiyüzlülük"

Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve 1,3 milyon insanın her gece hava saldırısı sireniyle yaşadığı Harkiv kentinde pek çok kişi hafta sonu, Rusya'yı kışkırtmaktan çekinen Ukrayna'nın müttefiklerinin İsrail'e sağladıkları korumayı kendilerine sağlamamasından duydukları öfke ve hayal kırıklığını dile getirdi. 29 yaşındaki şarkıcı Amil Nasirov "İsrail'de roketler uçtuğunda tüm dünya bunu yazıyor. Burada roketler uçuyor ve İsrail'in üzerinde olduğu gibi gökyüzünü koruyan Amerikan bombardıman uçaklarımız yok. Bu çok aptalca; bu ikiyüzlülük. Ve bu Ukraynalıların hayatlarının değersizleştirilmesi gibi bir şey" dedi.

Ukrayna, Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana hava sahasını Rus füzelerine kapatabilmek için daha fazla silah istedi. Ancak ABD ve Almanya'dan ilk Patriot füze sistemleri (balistik füzelere karşı kanıtlanmış tek savunma) 2023 baharına kadar gelmedi. Ukrayna ayrıca Amerikan yapımı uçakların transferini onaylaması gereken Biden yönetiminin, Moskova'nın bunu bir gerilim olarak göreceği endişesiyle uzun süre vermekte direndiği F-16 savaş uçaklarını da talep etti. Ancak Ukraynalı pilotlar hala sistemler üzerinde eğitim görüyor ve bu yaza kadar Ukrayna semalarında uçmaları beklenmiyor.

"Tüm dünya gerçek savunmanın ne olduğunu gördü"

Ukraynalı yetkililer savaş uçaklarının İsrail'in savunmasında oynadıkları rolün hava savunmasındaki önemlerinin bir işareti olduğunu belirttiler. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İran saldırısına verilen yanıtın, Rusya'nın cephaneliğinin büyük bir bölümünü oluşturan İran yapımı saldırı dronlarına atıfta bulunarak, "dünyanın her türlü füzeyi, Şehit dronlarını ve diğer terör türlerini durdurmak için gerekli her şeye sahip olduğunun" açık bir kanıtı olduğunu söyledi.

Zelenskiy "Tüm dünya gerçek savunmanın ne olduğunu gördü. Bunun uygulanabilir olduğunu gördü. Ve tüm dünya İsrail'in bu savunmada yalnız olmadığını, gökyüzündeki tehdidin müttefikleri tarafından da bertaraf edildiğini gördü" dedi.

Rus İHA'larını vurmak Avrupa'da geniş çaplı savaş başlatabilir

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ülkesinin Ukrayna'nın en sadık askeri destekçilerinden biri olduğunu, binlerce askeri eğittiğini, tank ve diğer gelişmiş silahları sağladığını ancak İngiltere'nin Ukrayna üzerindeki Rus insansız hava araçlarını vuramayacağını çünkü bunun Avrupa'da daha geniş çaplı bir savaşı alevlendirebileceğini söyledi. Cameron İngiltere'nin LBC radyo kanalına verdiği demeçte "Eğer Avrupa'da daha geniş çaplı bir savaştan kaçınmak istiyorsanız, bence uzak durmanız gereken tek şey NATO birliklerinin doğrudan Rus birlikleriyle çatışmaya girmesidir. Bu bir tırmanma tehlikesi yaratacaktır" dedi.

ABD yardımı gelmedi, Ukrayna'nın savunması zayıfladı

ABD, Ukrayna'nın en iyi hava savunma sistemlerinin mühimmatının baş tedarikçisi olmaya devam ediyor. Ancak Kongre Ukrayna'ya askeri yardımı en son ekim ayında onaylamıştı. Aradan geçen aylarda Ukrayna'nın hava savunması ciddi ölçüde zayıflarken, Rusya cephe hattında ilerlemek, Ukrayna'nın enerji şebekesine saldırmak ve daha fazla sivil kayıp yaratmak için hava gücünü kullanmakta başarılı oldu. Birleşmiş Milletler'e göre mart ayında Rus saldırılarında en az 126 kişi öldü ve 478 kişi de yaralandı; bu rakam bir önceki aya göre %20'lik bir artış anlamına geliyor.

©️ 2024 The New York Times Company