09 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.10.2024 09:51 | Son Güncelleme: 09.10.2024 10:03

NYT yeni kitaptaki iddiaları yazdı: Trump gizlice Putin'le görüşüyordu

Gazeteci Bob Woodward yazdığı kitapta Donald Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra Rus Vladimir Putin ile yedi kez görüştüğünü yazdı. NYT'ye göre çok sayıda kaynak bu haberi doğrulayamadıklarını söylüyor
Donald Trump ABD başkanıyken 28 Haziran 2019'da G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşürken (Erin Schaff/The New York Times)
Donald Trump ABD başkanıyken 28 Haziran 2019'da G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşürken (Erin Schaff/The New York Times)

Peter Baker / New York Times

Seçimlere sadece haftalar kala Amerikalılar bir kez daha tanıdık ama hiçbir zaman kesin olarak çözülememiş can sıkıcı bir soruyla karşı karşıya: Eski Başkan Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında ne var? ABD istihbarat kurumlarının seçmenleri Rusya'nın 2016 seçim kampanyasına müdahale etmeye çalıştığı konusunda açıkça uyarmasının üzerinden neredeyse sekiz yıl geçtikten sonra, salı günü dikkat çeken yeni bir kitap ikilinin son birkaç yıldır gizlice temas halinde olduğunu bildirerek aralarındaki ilişkinin gizemini yeniden canlandırdı.

Gazeteci Bob Woodward tarafından kaleme alınan kitapta, ismi açıklanmayan bir yardımcısının eski başkan ve şimdiki Cumhuriyetçi adayın (Trump'ın Rus işgalcilerle savaşmak üzere Ukrayna'ya askeri yardımı engellemek için Cumhuriyetçilere baskı yaptığı sırada bile) 2021'de görevden ayrılmasından bu yana Putin ile yedi kez görüştüğünü söylediği aktarılıyor. Kitapta ayrıca Trump'ın 2020'de hala görevdeyken, pandeminin başlarında kişisel kullanımı için Putin'e Covid-19 test ekipmanı gönderdiği belirtildi. Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra Putin ile temas halinde olup olmadığı ise doğrulanmadı. Woodward Savaş adlı kitabında bu bilgiyi Trump'ın ismi açıklanmayan tek bir yardımcısına dayandırdı. Önümüzdeki hafta yayınlanacak olan kitap The New York Times ve diğer haber kaynakları tarafından ele geçirildi.

Florida'daki malikanesinde telefonla görüştü

Yardımcısı, 2024 yılı başlarında Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago malikanesindeki ofisinden, eski başkanın Putin ile telefon görüşmesi yapabilmesi için çıkarılmasının emredildiğini anlatıyor. Kitaba göre yardımcısı Woodward'a Trump'ın görevden ayrıldıktan sonra Putin'le birçok kez, belki de yedi kez görüştüğünü söyledi. Yardımcı daha fazla ayrıntı vermedi ve Woodward da kitabında bunu başka kaynaklardan doğrulayamadığını kabul etti. Times'ın ulaştığı yirmi mevcut ve eski Trump ve Biden yönetimi yetkilisi ve kariyer istihbarat yetkilisi, Trump'ın görevden ayrılmasından bu yana geçen yıllarda Trump ile Putin arasında herhangi bir temas olduğuna dair bilgilerinin olmadığını söyledi.

Trump'ın kampanyası yaptığı açıklamada Woodward'ın kitabını reddetti ve kitapta yer alan hiçbir ayrıntıya değinmeden yazara kişisel hakaretlerde (yavaş, uyuşuk, beceriksiz ve genel olarak kişiliksiz sıkıcı bir insan olan tam bir ahlaksız) bulundu. Kremlin haberi yalanladı. Sözcü Dmitry Peskov, "Bu doğru değil. Seçim öncesi siyasi kampanya bağlamında tipik bir düzmece hikaye" dedi.

© 2024 The New York Times Company 

Kremlin Sözcüsü Peskov eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevdeyken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e pandeminin en yoğun olduğu dönemde Covid-19 test cihazları gönderdiğini doğruladı. Ancak Trump'ın görevden ayrılmasından bu yana iki liderin birkaç kez telefonla görüştüğü iddiasını yalanladı.