10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2024 09:05 | Son Güncelleme: 10.10.2024 09:34

NYT yeni tartışmaları yazdı: ABD'nin anlaşmadan çekilmesi İran'ın nükleer programını hızlandırdı

ABD eski başkanı Donald Trump, İran'la yapılan anlaşmayı “tarihteki en kötü anlaşma” olarak nitelendirip sonlandırmıştı. NYT'nin analizine göre bazı eleştirmenler anlaşmanın sonlandırılmasının İran'ın nükleer programını hızlandırmasına yol açtığını söylüyor
NYT yeni tartışmaları yazdı: ABD'nin anlaşmadan çekilmesi İran'ın nükleer programını hızlandırdı

Michael Crowley / New York Times

İsrail, İran'ın geçen hafta gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına karşılık vermeye hazırlanırken, Biden hükümetinin yetkilileri ABD'nin iki ülke arasında topyekûn bir savaşa sürüklenebileceğinden her zamankinden daha fazla endişe duyuyor. Bu, İran'ın 1979 İslam Devrimi'nden bu yana İran ve ABD için en patlayıcı anlardan biri ve yeni bir tartışma başlattı: ABD'nin İran'a yönelik politikası birkaç yıl önce ihtiyatlı işbirliğinden öfkeli bir çatışmaya dönüşmemiş olsaydı krizin daha mı az tehlikeli olurdu?

Bu değişim Mayıs 2018'de Başkan Donald Trump'ın, Obama yönetimi tarafından üç yıl önce ülkenin nükleer programını kontrol altına almak amacıyla imzalanan İran nükleer anlaşmasından aniden çekilmesiyle gerçekleşti. Trump bu anlaşmayı “tarihteki en kötü anlaşma” olarak nitelendirmişti. Ancak Trump'ı eleştirenler, anlaşmadan çekilmenin İranlı sertlik yanlılarını cesaretlendirdiğini ve İran'ın nükleer programını hızlandırmasına yol açtığını söylüyor. İran'ın kaydettiği ilerleme bazı İsrailli yetkilileri alarma geçirdi ve bu yetkililer, ordularının şu an içinde bulundukları anı ülkedeki nükleer tesisleri vurarak programı engellemek için kullanması gerektiğini savunuyor.

'Başka alternatif bırakmıyor'

ABD'li yetkililer İran'ın bir nükleer bomba için yeterli nükleer malzemeye haftalar içinde sahip olabileceğini tahmin ediyor, ancak kullanılabilir bir cihaz inşa etmenin altı ay ya da daha uzun sürebileceğine inanıyorlar. Obama yönetiminde ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak görev yapan ve anlaşmanın desteklenmesinde önemli bir rol oynayan Benjamin Rhodes, "İran'ın uymakta olduğu nükleer anlaşmadan çekilme kararının hem İran'ın nükleer programı üzerindeki korkulukları kaldırdığı hem de İran'ın daha çatışmacı, daha sert bir çizgi dışında herhangi bir yönde hareket etmesi için herhangi bir teşviki ortadan kaldırdığı bence çok açık” dedi. Rhodes, 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik saldırıları başlattığı için Hamas'ın mevcut Orta Doğu krizinde birincil sorumluluğa sahip olduğunun açık olduğunu söyledi. Ancak nükleer anlaşmanın başarısızlığa uğramasından sonra ABD-İran ilişkilerinin gidişatının İran'ın ABD ile diplomasi için hiçbir açılımı olmadığı anlamına geldiğini de söyleyerek "Bu da size çatışmadan başka bir alternatif bırakmıyor" dedi. ABD'nin anlaşmayı yeniden canlandırmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını kaydeden yetkili, Biden yönetimini daha önce ve daha fazla bastırmadığı için eleştirdi.

Müzakerelerde rol oynayan Batılı bir yetkili, İran'ın son on yılda küresel ekonomiye daha başarılı bir şekilde entegre olması halinde, desteklediği Hamas'ın İsrail'e saldırmasını engellemeye çalışabileceğini söyledi. Yetkiliye göre İranlı liderler son aylarda İsrail ile gerilimi düşürmek için daha fazla çaba sarf edebilirdi. Ancak pek çok muhafazakâr, Trump'ın başından beri yanlış yönlendirildiğini savundukları anlaşmadan çıkması konusunda geri adım atmıyor. Anlaşmanın İran'a bölgesel terörizmi finanse etmek için nakit akışı sağladığını ve geçici kısıtlamaların İran'a zamana oynama imkanı verdiğini söylüyorlar. Benzer argümanları dile getiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Trump'ın anlaşmadan çıkma kararını “tarihi bir hamle” olarak övdü. Bu hafta bazı muhafazakârlar da anlaşmanın İran'ın geçen hafta İsrail'e ateşlediği türden füzeler geliştirmesine anlamlı sınırlamalar getirmediğine dikkat çekti.

Trump'ın stratejisi başarılı olamadı

Muhafazakâr hukuk analisti Andrew McCarthy geçen hafta National Review için kaleme aldığı yazıda Barack Obama ve dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın anlaşmayı İran'ın balistik füze geliştirmeye hız verdiğini bilerek tasarladıklarını ancak İran'ın nükleer faaliyetlerine odaklanarak bunu engellemediklerini belirtti. McCarthy, İran'ın bu füzeleri Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen, Irak ve Suriye'deki diğerleri de dahil olmak üzere vekil gruplarına vermeye devam ettiğini söyledi. Obama hükümeti yetkilileri mevcut en iyi anlaşmayı yaptıklarını ve İran'ın hem nükleer hem de füze sınırlamalarını kabul etmeyeceğini savundular. Trump'ın İran'a karşı yaptırımlara dayalı azami baskı stratejisi de füze programını durdurmada başarılı olamadı. Obama amacının çatışmaya bir alternatif bulmak olduğunu söylemişti. O dönemde, aralarında bir önceki dönem başbakanlık görevini yürüten Netanyahu'nun da bulunduğu İsrailli liderler, ülkelerinin İran'ın nükleer tesislerini vurmak için hava saldırıları düzenleyebileceği uyarısında bulunuyordu.

2013 yılında Obama, İran'ın ılımlı bir cumhurbaşkanı olan Hasan Ruhani'yi seçmesine, İran'ın nükleer programına sınırlamalar getirmek için görüşmeler başlatarak yanıt verdi. Bunun karşılığında İran, ekonomisi üzerindeki sert Amerikan ve Avrupa yaptırımlarından kurtulacaktı. Anlaşmanın hiçbir zaman her derde deva olması amaçlanmadı. Obama, anlaşmanın amacının İran'ın nükleer araştırma ve geliştirmesini kısıtlayarak nükleer bomba yapma kabiliyetini en az on yıl geciktirmek olduğunu ve bundan daha fazlası olmadığını ısrarla vurguladı. Ancak anlaşmanın pek çok destekçisi için nükleer anlaşma daha heyecan verici bir şey sunuyordu: İran ve Batı'nın onlarca yıllık düşmanlıklarını geride bırakarak barış içinde bir arada yaşamaya ve hatta belki de birlikte çalışmaya başlama ihtimali.

Radikalleri iPhone ile devirme hayali

Aralarında nükleer anlaşmanın Amerikalı baş müzakerecisi Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu bazıları, anlaşmanın İran'ın siyasi ılımlılarını güçlendireceğini ve ekonomisini daha fazla Batı yatırımına ve etkisine açarak İran'ı liberalleştireceğini umuyordu. Düşünceye göre 1979 devrimiyle iktidara gelen İslami radikaller askeri güçle değil, her İranlının eline bir iPhone vererek devrilecekti. Ancak Washington'daki Cumhuriyetçiler anlaşmanın daha sert olması gerektiğinde ve İran'ın buna uyacağına zaten güvenilemeyeceğinde ısrar ettiler.

İran uranyum stokunu artırdı

Mayıs 2018'de Trump, birçok üst düzey ulusal güvenlik yetkilisinin tavsiyesini ve uluslararası gözlemcilerin İran'ın anlaşmanın şartlarına uyduğunu tespit etmesini göz ardı ederek ABD'nin artık anlaşmaya uymayacağını açıkladı. Ardından İran'a bir dizi yeni ekonomik yaptırım uyguladı. Trump'ın kararı İranlı liderleri öfkelendirirken, muhafazakârlar da bu kararın ABD ve müttefiklerinin güvenilmez olduğuna dair uzun zamandır yaptıkları uyarıları kanıtladığını söyledi. İran nükleer programını hızlandırmaya başladı, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırdı ve bomba yapma potansiyeline giderek yaklaştı. Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İran, Ruhani'nin yerine çok daha hırçın bir halef olan İbrahim Raisi'yi seçti. İran ayrıca Orta Doğu'daki vekil grupları desteklemeye devam etti. Trump yönetimi İran'ın nükleer anlaşmayla dondurulan milyarlarca dolarlık varlığını bu gruplara yatırım yapmak için kullandığında ısrar etse de, Trump'ın politikasının İran'ın vekillerine verdiği destek üzerinde gözle görülür bir etkisi olmadı. Muhafazakârlar, Trump tarafından İran'ın özellikle Çin'e petrol satışına getirilen kısıtlamaları güçlü bir şekilde uygulamadığı için Biden'ın bu suçun çoğunu taşıdığını söylüyorlar. Bu satışlar Biden'ın görev süresi boyunca artarak İran hükümetini zenginleştirdi.

Müzakereye açık

Analistlere göre Biden yönetimi yetkilileri, kısmen İran'ın mahkum takası ve nükleer faaliyetlerini gayrı resmi olarak kontrol altına alma gibi konularda sınırlı işbirliğini sürdürmek için karaborsa ticaretini engelleme çağrılarına direndi. Harekete geçmek, Biden'ın Pekin ile ilişkileri sağlamlaştırmaya çalıştığı bir dönemde Çinli ithalatçıları da mercek altına almak anlamına gelecektir. Brookings Enstitüsü'nde başkan yardımcısı ve İran uzmanı olan Suzanne Maloney, nükleer anlaşmanın hayatta kalmasının mevcut Orta Doğu krizini daha yönetilebilir hale getireceğinden kuşku duyduğunu söyledi. Maloney, İran'ın Batı ile işbirliğinin faydalarını dış sorun yaratmaktan vazgeçmek için yeterince çekici bulacağı ve uluslararası ekonomiyle daha fazla entegrasyonun daha liberal politikacıları güçlendireceği varsayımına dayandığını söyleyerek "Bu her zaman yanıltıcıydı" dedi. İran'ın İsrail ile çatışması nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, nükleer anlaşmaya ilişkin tartışmalar muhtemelen sona ermeyecek. Geçtiğimiz haftalarda İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Ruhani kalıbında bir başka göreceli ılımlı, anlaşmayı yeniden canlandırmak için müzakereleri canlandırmaya açık olduğunun sinyalini verdi.

 © 2024 The New York Times Company