20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2024 14:14 | Son Güncelleme: 11.09.2024 14:19

NYT'den uzmanların yorumlarını yazdı: Harris-Trump tartışmasında kazanan kim?

ABD'de başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. New York Times, çok konuşulan münazara sonrası uzmanların değerlendirmelerini yazdı: Harris'in performansı alkışlandı, Trump'ın açıkları konuşuldu
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Alan Rappeport / The New York Times

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump arasındaki ilk ve belki de tek başkanlık münazarasında, iki aday genellikle son derece kişisel terimlerle sözlü olarak tartıştı ve politika tartışmaları büyük ölçüde karakter üzerine ateşli tartışmaların gölgesinde kaldı. Siyasi uzmanlar, analistler ve yorumcular Trump'ın kürtaj gibi konularda sık sık savunmaya geçtiğini, Harris tarafından yemlenmeye izin verdiğini ve mesajını saptırdığını belirttiler.

Başkan yardımcısı, Trump'ın mitinglerine katılanları küçümseyerek Amerikan askeri liderlerinin kendisini “yüz karası” olarak gördüğünü öne sürerken, Trump da sık sık öfkeyle Harris'e karşılık vererek Harris'in kendine ait hiçbir politikası olmadığını ve “ülke tarihindeki en kötü başkan yardımcısı” olduğunu ilan etti. Münazaranın ardından birçok Demokrat stratejist ve yetkili Harris'in performansını alkışlarken, Cumhuriyetçiler moderatörlerin sorularının tonundan şikayet etti ve Trump'ın kaçırdığı fırsatları kabul etti. İşte tartışmaya dair uzmanların yaptığı değerlendirmeler:

"Harris çıtayı yükseltti"

Trump'ın 2016 ekibine liderlik eden Cumhuriyetçi New Jersey eski Valisi Chris Christie ABC'de yaptığı açıklamada, “Trump konuşması gereken şeyler hakkında konuşmak yerine her delikten tavşan kovaladı. İyi hazırlanmış biriyle hazırlıksız biri arasındaki fark budur” dedi. Demokrat stratejist ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun eski danışmanı Caitlin Legacki de Harris ile ilgili olarak, "Kişisel hikayesini anlatma, politika konusunda yeterince derine inme ve aynı zamanda herkesle başa baş mücadele edebilecek güce sahip olduğunu gösterme açısından çıtayı yükseltti” ifadelerini kullandı.

"Sürekli ona pas verdi"

Girişimci ve eski 2024 Cumhuriyetçi başkan adayı Vivek Ramaswamy Fox News'a yaptığı açıklamada, “Kamala Harris'in kendisi için kasıtlı olarak belirlenen çok düşük beklentileri aştığını düşünüyorum. Tartışma sınır güvenliği ve ekonomiye odaklandığında Trump üstünlüğü ele geçirdi ancak çoğu zaman Başkan Yardımcısının zokasını yutarak ona pas verdi" diye konuştu. Kuzey Dakota Valisi Doug Burgum'un basın sekreterliğini yapmış olan Cumhuriyetçi stratejist Lance Trover, Başkan Yardımcısı'nın Trump'ın sinirlerine dokunduğunu ancak basmakalıp sözlerin ötesinde pek bir şey söylemediğini belirtti.

Michigan Üniversitesi'nde kamu politikası ve ekonomi profesörü olan Justin Wolfers, “Belki de erkekler başkan olmak için fazla duygusaldır" yorumunu yaptı. Dartmouth College'da Kenneth M. Strange münazara direktörü olan John Cameron Turner ise, "Harris biraz tereddütlü başladı, belki de Trump'ın saldırı tarzı ve gerçeklerden uzak sunumu mahkeme salonundan ya da Senato kürsüsünden oldukça farklı olduğu için. Ancak, üreme hakları konusundaki cevabından itibaren kendini toparladı" ifadelerini kullandı.

"Harris uzun bir oyun oynadı"

Muhafazakar web sitesi Townhall.com'un siyaset editörü Guy Benson, “Trump kötü hazırlanmış ve odaklanmamıştı, birçok noktayı sahada bıraktı ve ona karşı bir tartışma açmak için sayısız fırsatı kaçırdı. Çok fazla yem yedi. Birkaç iyi atış ve nokta yakaladı ama pek çok fırsatı kaçırdı" dedi. Uluslararası Para Fonu'nun Çin bölümünün eski başkanı Eswar Prasad, Harris'in, ABD imalatını yüksek teknoloji endüstrilerindeki Çin rekabetinden korumak da dahil olmak üzere daha geniş konularda sert davranmadığını savunarak Çin hakkındaki tartışmayı Trump'ın aleyhine çevirmede etkili olduğunu söyledi.

Danışmanlık firması Veda Partners'ın yönetici ortağı ve ekonomi politikaları araştırma direktörü Henrietta Treyz, “Harris bu akşamki münazarada uzun bir oyun oynadı ve eski Başkan Trump'ın Viktor Orban, Kim Jong Un ve Vladimir Putin ile ilişkilerine atıfta bulunmasına ve Springfield, Ohio'da ‘köpek ve kedi yiyen’ Haitili göçmenlerle ilgili sosyal medya teorilerini sunmasına izin verdi. 56 dakika boyunca Trump'ın başkan olmak için ‘mizaca’ sahip olmadığını iddia etti” dedi.

Pennsylvania Allegheny County'de genel meclis üyesi ve ilçenin Cumhuriyetçi Parti başkanı olan Sam DeMarco, "Eski başkanın bundan daha iyi münazaralar yaptığını düşünüyorum. Bence orada, ekonomi konusunda olduğu gibi bir dizi kaçırılmış fırsat vardı. Tek yapması gereken benzin, bakkaliye ve mortgage fiyatlarındaki artışları ortaya koymaktı" ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi sırasında Beyaz Saray iletişim direktörü olarak görev yapan Alyssa Farah Griffin, “Bu geceki performansın ardından gerçekten şaşıran ve hayal kırıklığına uğrayan Trump destekçileri olacak" yorumunu yaptı. Başkan Joe Biden ise tartışma sonrası yaptığı yorumda, "Harris ulusumuzu ileriye götürecek en iyi seçim olduğunu kanıtladı" dedi. 

© 2024 The New York Times Company