19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.09.2024 10:53 | Son Güncelleme: 11.09.2024 12:40

NYT münazaradaki 6 kilit noktayı yazdı: Trump çok konuştu ama şartları Harris belirledi

Trump'a yem atan Harris, tartışma gecesinin büyük bir bölümünü domine ederek eski başkanı geri planda tuttu ve dikkatlerin kendi zayıflıklarına çekilmesini önledi. NYT, tüm dünyanın izlediği münazara gecesinin 6 kilit noktasını yazdı
(Adriana Zehbrauskas/The New York Times)
(Adriana Zehbrauskas/The New York Times)

Shane Goldmacher, Katie Rogers / New York Times

Kamala Harris, Donald Trump'a karşı ilk münazarayı yönetti. 90 dakikalık vizyon ve tarz çatışmasında eski başkanı alt etmek için her fırsatı değerlendirmek üzere savcılık becerilerini sergiledi. Kürtaj, ekonomi, göçmenlik ve Ukrayna'daki savaş konularında şiddetli fikir ayrılıklarına düştüler. Ancak gece boyunca Trump kendini savunma pozisyonunda buldu ve eski başkanın sicilini didiklemek yerine kendi sicilini yeniden sorguladı. Bu zıtlık sessizken bile belirgindi. Harris gülümsedi. Trump ters ters baktı. Trump daha çok konuştu ama gecenin şartlarını Harris belirledi. İşte Demokratların umutsuzluğa kapılıp adaylarını değiştirdikleri haziran ayına kıyasla dikkat çekici bir geri dönüşe sahne olan münazaradan altı çıkarım:

1- Harris tuzak kurdu, Trump yakalandı

Harris, 2016'dan bu yana bir başkanlık münazarasındaki ilk el sıkışmayı gerçekleştirmek üzere salonun diğer ucuna doğru ilerledi. Trump'la ilk kez yüz yüze görüşüyordu ve kendini tanıtmaya niyetliydi: “Kamala Harris” dedi Trump'a elini uzatırken. Trump ise ona "İyi eğlenceler" dedi. Harris eğlenmiş görünüyordu. Trump eğlenmedi.

Harris neredeyse en başından itibaren sürece hükmetti. Yem attı. Trump da yemi yuttu. Her şey Trump'ın sıkılan destekçilerinin mitingleri terk ettiğini söylemesiyle başladı. Trump'ın zenginliğinin babasından miras kaldığı yorumuyla devam etti. Ve Trump'ın yönetiminde görev almış olanlar da dahil olmak üzere Cumhuriyetçi eleştirmenlerini çağırmasıyla devam etti. Geri adım atan Trump defalarca retorik çıkmaz sokaklara girdi. Harris bir noktada, izleyicileri eski başkanın daha filtresiz bir görüntüsü için bir Trump mitingini izlemeye davet etti ve “Sizin ihtiyaçlarınız hakkında konuştuğunu duymayacaksınız” dedi. Trump da seçmenlerin ihtiyaçlarından değil, kalabalıktan bahsederek karşılık vererek "İnsanlar mitinglerimi terk etmiyor" diye karşılık verdi. Harris, sağcıların bir Ohio kentinde göçmenlerin evcil hayvanları yediği yönündeki çürütülmüş iddialarına atıfta bulununca ABC News moderatörlerinden David Muir'den doğruluk kontrolü tepkisi geldi. Harris rakibine gülerek “Aşırı uçlardan bahsediyorsun” dedi.

2- Trump siciliyle ilgili savunmaya geçti

Harris ilk beş dakika içinde kameraya bakarak izleyicilere Trump'tan beklemeleri gereken şeyi söyledi: “Aynı eski, yorgun oyun kitabı, bir sürü yalan, şikayet ve isim takma.” Gerçekten de Trump ikinci bir dönemde ne yapacağından daha az bahsetti ve sicilini açıklığa kavuşturmak için daha fazla zaman harcadı. Pandemiyi ele alışını, üst düzey askeri danışmanlarını kovma kararını ve hatta Charlottesville/Virginia'daki ölümcül aşırı sağcı mitinge yedi yıl sonra verdiği tepkiyi savundu. Trump, hücuma geçmeyi umduğu bir anda, Biden-Harris yönetiminin kaotik Afganistan'dan çekilme sürecini doğru şekilde ele alamadı. Bunun yerine kendini 2019'da Taliban'ı Camp David'e davet etme kararını savunurken buldu.

Harris, Trump'ı Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi otoriterlere yakınlığını konusunda savunmaya zorladı. Ayrıca Putin için Trump'ı 'öğle yemeğinde yiyecek bir diktatör' dedi. Hatta ulusal güvenlik konusunda Trump'ın kendisine yönelttiği “zayıf” sıfatını Trump'a yönelterek onu kışkırttı. Trump da ona 'zayıf' diye karşılık verdi.

3- Harris kürtaj konusunda avantajı ele geçirdi

Kürtaj, Başkan Joe Biden'ın ilk münazarasında kaçırdığı en büyük fırsatlardan biriydi. Harris'in ise en güçlü olduğu anlardan biriydi. Trump, Roe v. Wade kararının bozulmasına yardımcı olan Yüksek Mahkeme yargıçlarını atamış olması nedeniyle kürtaj konusundaki kırılganlığının son derece farkında. Yine de ulusal bir yasağı veto edebileceği konusuna değinerek "Kürtaj yasağına gelince, hayır, kürtaj yasağından yana değilim. Ama bunun bir önemi yok çünkü bu konu artık eyaletler tarafından ele alındı" dedi. Hatta daha önce ulusal bir yasağa açık olduğunu ifade etmiş olan kendi başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü JD Vance'i de yalanladı. Trump, "Doğrusunu söylemek gerekirse bu konuyu JD ile tartışmadım" dedi. Harris Trump'a yüklendi. Bunu “Amerika'daki kadınlara hakaret” olarak nitelendiren Harris, ülkenin dört bir yanında kürtaj kısıtlamaları nedeniyle sağlıkları ve hayatları tehlikeye giren kadınlarla tanıştığını söyledi.

4- Trump Harris'i küçümsediğini gizlemedi

Tartışmanın büyük bölümünde Harris, Trump hakkındaki duygularını vücut diliyle ifade etti: Elini çenesine koydu, güldü ve şaşkın bir ifadeyle dudaklarını büzdü. Trump ise duygularını mikrofona bağırarak ifade etti. Harris, dünya liderlerinin “Donald Trump'a güldükleri” ve onu bir “rezalet” olarak gördükleri konusunda uyardı. Harris, Trump'ın 2020 seçimlerini kaybetmesini “81 milyon insan tarafından kovulduğu” an olarak nitelendirdiğinde ise Trump gözle görülür bir şekilde sinirlendi.

Harris cezai mahkumiyetlerini gündeme getirdiğinde Trump Demokratları (ve dolayısıyla Harris'i) yargı sistemini kendisine karşı kullanmakla suçlayarak “Muhtemelen hakkımda söyledikleri şeyler yüzünden kafama bir kurşun yedim” dedi. Bir noktada, Harris mikrofonun sesini kısarak araya girmeye çalıştığında, doğaçlama hakaretlerde usta olan Trump, Harris'in 2020 başkan yardımcılığı münazarasındaki unutulmaz repliklerinden birini ona karşı kullandı. Gözle görülür bir şekilde sinirlenen Trump, "Şimdi konuşuyorum, sakıncası yoksa lütfen. Tanıdık geliyor mu?” dedi.

5- Harris bazı fırsatları kaçırdı

Trump'ın akılda kalan birkaç cümlesinden biri, her ne kadar biraz yapmacık olsa da, Harris'in ajandasındaki detay eksikliği ile dalga geçtiği andı. Trump "Biden'ın planını kopyalamış. Dört cümleden ibaret" dedi. Harris verdiği yanıtta kendi gündeminden ziyade Trump'ın gündemine odaklandı. Bu, Harris'in başkanlık için kendi planlarını açıklamak yerine Trump hakkında konuşurken en rahat göründüğü tartışmanın tipik bir örneğiydi. Moderatörler tarafından, hidrolik kırılmanın yasaklanmasına ve sınır geçişlerinin suç olmaktan çıkarılmasına verdiği erken destek de dahil olmak üzere, politikalarından geri dönüşlerinin bir listesini açıklaması istendiğinde Harris, hepsini tartışacağına söz verdikten sonra sadece ilkine değindi: “Hidrolik kırmayı yasaklamayacağım” dedi ve hemen ardından Trump'ın bir emlak müteahhidinin oğlu olarak yetiştirilmesine döndü.

6- Trump Biden'ı özledi

Trump'ın hedeflerinden biri Harris'i Biden'ın özellikle ekonomi ve göç konusundaki en sevilmeyen politikalarına bağlamak ve Biden-Harris yönetimini “milyonlarca” göçmenin güneybatı sınırından geçmesine izin vermekle suçlamaktı. Gecenin büyük bölümünde bunu başaramadı. Bunun yerine, karşısında yarışmayı özlemiş gibi görünen bir adamla alay etti. Trump bir noktada Biden için “Onu öğleden sonra 4'te uyandıracaksın” dedi. Harris rakibini bu saplantısı konusunda sıkıştırarak "Eski başkana şunu hatırlatmak önemli. Joe Biden'a karşı yarışmıyorsun, bana karşı yarışıyorsun" dedi.

Trump kampanyası reklamlarında Harris'i “tehlikeli derecede liberal” olarak nitelendirdi. Ancak münazarqada bir dakika içinde Harris'in kendisini o kadar çok taklit ettiğini söyleyerek ona MAGA şapkası göndermeyi düşündüğünü söyleyerek ona “Marksist” dedi. Kapanış konuşmasına kadar Trump, onu Biden'a bağlayan ritmini gerçekten bulmuş gibi görünmüyordu. Trump, Harris'in çeşitli vaatleri için “Harris tüm bu harika şeyleri yapacak. Neden şimdiye dek yapmadı?" dedi. Harris cevap vermek zorunda değildi çünkü tartışma sona ermişti.

© 2024 The New York Times Company