02 Temmuz 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.06.2024 15:38 | Son Güncelleme: 17.06.2024 17:53

NYT'nin baş moda yazarı inceledi: Donald Trump ABD bayrağını nasıl kullanıyor?

Neredeyse her önemli anında ABD eski Başkanı Donald Trump, bayraklardan oluşan bir ormanın içinde dikilmiş duruyor. New York Times'ın baş moda yazarı Vanessa Friedman, Trump'ın diğer eski başkanlardan çok daha fazla bir şekilde ABD bayrağını resmi stili olarak benimsediğini yazdı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Vanessa Friedman / The New York Times

Donald Trump, mayıs ayındaki sus payı davasının ardından Trump Tower'da mahkumiyet sonrası basın toplantısını düzenlediğinde, bunu kendine özgü kırmızı (kravat), beyaz (gömlek) ve mavi (takım elbise) kıyafetleriyle yaptı ve o kadar çok bayrağın önünde durdu ki vatansever tonlardan oluşan bir okyanusta sallanan bir kafa gibi görünüyordu. Bu, kendinden önceki başkan adaylarından çok daha fazla bayrağı stilinde ilham kaynağı olarak benimseyen ve onu kendisiyle eşanlamlı hale getirmek için imgeler kullanan Cumhuriyetçi başkan adayı için yıldızlarla süslü bir senaryoydu. Trump'ın en sevdiği kişisel bilgilerden biri de 14 Haziran'ın hem doğum günü hem de Woodrow Wilson tarafından 1916'da Amerikan bayrağının resmi olarak kabul edilmesini anmak için belirlenen Bayrak Günü olması.

Her sahneye çıkışında onlarca bayrak var

Neredeyse her önemli sahneye çıkışında Trump bir bayrak ormanı içinde gibi duruyor. Sadece 2020'deki Cumhuriyetçi kurultayının son gecesinde 54 bayrak vardı. Trump Air'den inerken, kuyruğunda gururla dalgalanan heybetli bir bayrağın altından geçiyor, renkler sanki kendisi de dalgalanan bir bayraktan inmiş gibi kıyafetlerine de yansıyor.

Southern Methodist Üniversitesi Başkanlık Tarihi Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve yakında çıkacak olan Making the Presidency kitabının yazarı Lindsay Chervinsky, "Çoğu başkan konuşurken arkasında bir, belki de iki bayrak taşır" dedi. Ancak Chervinsky, Trump'ın 2018'de Ulusal Bağımsız İş Federasyonu'nda ve 2019 ve 2020'de Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmalarda olduğu gibi bayraklara yüklenerek, bayrağa sarılarak ve öperek geleneği bir adım öteye taşıdığını belirtti. Yazar, "Kendisini vatanseverlik ve milliyetçilikle bir göstermeye çalışıyor" dedi ve buna uygun giyinmesinin de "bunun en görsel temsili" olduğunu söyledi.

Bayrağa bakınca ulusu görmek

19. yüzyılda yaşamış din adamı Henry Ward Beecher'ın 1861'de söylediği gibi, ince düşünebilen bir zihin, bir ulusun bayrağını gördüğünde, bayrağı değil ulusun kendisini görür. Trump'ın durumunda denklem basit: Onu gör, bayrağı gör, ulusu gör, mesajı al. Görsel bir çağda, bu Pavlovcu koşullanmanın güçlü bir biçimidir. Trump siyasete girmeden önce lacivert takım elbise, kırmızı kravat ve beyaz gömlek giyiyordu, ancak bu bi üniformaya dönüştü. Takım elbiselerinin mavisi son aylarda daha parlak hale geldi. İş adamlarının terzisi ve Dressing the Man kitabının yazarı Alan Flusser bunun kobalt mavi olduğunu ve müşterileri arasında nispeten nadir bir seçim olduğunu söyledi.

Flusser, "Trump'ın mavi türü artık televizyonda daha sık göreceğiniz, spor gazetecilerinin ya da farklı görünmek isteyenlerin giydiği bir şey" dedi. Flusser, Covid'den önce, takım elbiselerin işyerinde daha yaygın olduğu zamanlarda, 50 lacivert takım elbise satışından belki üçünün kobalt olduğunu hatırladığını söyledi. Bu durum, lacivert ya da gri takımları tercih etme eğiliminde olan politikacılar arasında hala geçerli. 

Önemli anlarında hep üniformasıyla

Her ne kadar Trump kırmızı dışında kravatlar da takmış ve takıyor olsa da en yüksek riskli siyasi anlarında neredeyse her zaman üniformasına dönüyor. Kırmızı, beyaz ve mavi kombinasyonunu 2016'da başkanlığı kazandığında ve seçilmiş başkan olarak ilk resmi basın toplantısında giydi. Bunu 2019 ve 2020'deki Birliğin Durumu konuşmalarında; 6 Ocak 2021'deki mitingde yaptığı konuşmada ve 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılırken giydi. Kampanya ürünlerinin önemli bir parçası haline gelen ve tarihe geçen vesikalık fotoğrafı için de giydi. Hatta ilk resmi TikTok gönderisi için bile giydi.

Belki de tesadüftür. Trump kampanyasının iletişim direktörü Steven Cheung, Trump'ın kıyafet seçimiyle ilgili sorulara "Başkan Trump'tan daha Amerikan yanlısı bir başkan olmadı" demekten başka bir yanıt vermedi. Ancak Trump'ın hem kendisi için çalışan insanların hem de muhaliflerinin işlerini yaparken ne giydiklerini çok iyi bildiğine şüphe yok. Kravatların sembolize ettiği şeyleri de anlıyor. Geçen hafta Arizona'daki bir mitingde, güneşi temsil ettiği için bilerek altın rengi bir kravat taktığını açıkladı. Ve her türden bayrak, MAGA mitinglerinde sadece sahnede değil, katılımcılar arasında dayanışma ifadeleri ve aksesuarlar olarak da büyük bir rol oynuyor.

Kimse Trump kadar çok kullanmadı

Princeton Üniversitesi'nde Amerikan tarihi profesörü olan Sean Wilentz, tüm bunları bir araya getirdiğimizde, siyasi mezhepleri ne olursa olsun herkesin kullanabileceği bir ulus sembolü olarak başlayan Amerikan bayrağının değişen kriptografisini yansıttığını ve hem İç Savaş sırasında hem de 1960'larda Vietnam Savaşı ile birlikte daha gergin hale geldiğini söylüyor.

Wilentz, "Bu bir birlik kaynağı olmaktan çıkıp bir bölünme kaynağı haline geldi. Birden bire sol ve Demokratlar bayrağı sağa devrediyor ve sağ da bunu alıp kullanıyor" dedi. Kırmızı kravatlarıyla da tanınan Başkan Ronald Reagan (her ne kadar bu kravatlar genellikle Cumhuriyetçi Parti'yi temsil ediyor olarak görülse de) buna bir örnek. Yine de kimse bu konuda Trump kadar ileri gitmedi. 

Wilentz, "Bayrak onun anlatmak istediği her şeyi temsil ediyor. Ona göre o bayrak,diğer herkes değil. Biz Amerika'yız ve diğer herkes değil" diye konuştu. Trump doğum gününü cuma akşamı, yeniden seçilmesini desteklemek üzere kurulan Club 47 USA tarafından Palm Beach Kongre Merkezi'nde düzenlenen bir bağış toplama etkinliğiyle kutladı. Davetiyede Trump'ın bayrağa sarılmış bir fotoğrafı yer alıyor ve katılımcılar için bir kıyafet kuralı belirtildi. Davetiyelerde konuklara kırmızı, beyaz ve mavi giymeleri tavsiye edildi. 

© 2024 The New York Times Company