08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2024 13:52 | Son Güncelleme: 23.07.2024 14:01

NYT'nin moda yazarı Vanessa Friedman: JD Vance 75 yıldır aday gösterilen ilk sakallı kişi

Uzun süredir temiz bir yüzün iktidar statüsü olarak görüldüğü ABD siyasetinde JD Vance'in başkan adayı olayı gösterilmesi büyük bir değişim yarattı. NYT'nin moda yazarı Vanessa Friedman, Vance'in son 75 yılda büyük bir partiden aday gösterilen ilk sakallı kişi olduğunu yazdı
(Todd Heisler/The New York Times)
(Todd Heisler/The New York Times)

Vanessa Friedman / New York Times

JD Vance, başkan yardımcılığı adaylığını resmen kabul etmek üzere Cumhuriyetçi kurultay sahnesine çıktığında, lacivert bir takım elbise ve okyanus mavisi bir kravatlaydı. Vance, eşi Usha'nın takdiminde söylediği gibi ‘Middletown, Ohio'dan bir çocuk’, ‘Amerikan rüyasının güçlü bir örneği’ haline geldi. Büyük bir partinin aday listesindeki ilk Y kuşağı olmasından bahsetmiyorum bile.

Rolüne uygun görünüyordu. Bir şey hariç. Aday adayı Donald Trump'ın tarzında, sadece modern siyasi bilgeliği altüst etmekle kalmayan, aynı zamanda uzun süredir devam eden bir siyasi tabuyu da yıkan belirgin bir ayrıntı: Sakalı.

Amerika Birleşik Devletleri'ne başkan seçilen son sakallı kişi 1888'de Benjamin Harrison'dı. Bıyıkları olan son başkan ise 1908'de seçilen William Howard Taft'tı. Bıyıklı son başkan yardımcısı ise Herbert Hoover'ın yardımcısı olan Charles Curtis'ti. Ve bu temiz traşlı çizgiyi kırmaya çalışan son büyük parti adayı, üst dudağında küçük bir bıyık olan, 1944 ve 1948'de başkanlık için başarısız bir şekilde aday olan Thomas E. Dewey idi. Kampanyası kötü bir emsal oluşturdu. Ulusal Arşiv'in “Tarihin Parçaları” adlı bloguna göre Hoover bir keresinde Dewey'in bıyığı için “Aklından zoru olmayan hiçbir adam böyle bıyık bırakmaz” demişti. O zamandan bu yana tıraşlı temiz yüzler, Washington ve Wall Street'in iktidar görünümü oldu. En azından şimdiye dek.

Sakal sorunu

Yüzdeki kıllar genellikle şüpheci bir görünüm verir ve zayıf bir çeneden daha fazla şeyi gizler. Hile göstergesidir. Düzgün kesildiği zamanlar keçi sakalıyla resmedilen iblis Mephistopheles ve Drakula ile ilişkilendiriliyor. Kirli bırakıldığında ise Fidel Castro gibi isyancıları ve hippileri çağrıştırıyor. Stanford Hukuk Fakültesi profesörü Richard T. Ford “Tıraşlı yüzler, kentliliğin ve iyi bakımın bir işaretiydi. Sakallar kırsal yaşam tarzları (dağ adamları), yaşlı erkekler, üniversite profesörleri ve karşı kültür ile ilişkilendirilmeye başlandı. Bu çağrışımların hiçbirinin kitlesel bir seçmen kitlesine hitap etmesi mümkün değildi” dedi.

Yeniden markalaşma yolu

Seçimleri kaybeden politikacıların bazen krizlerini ortadan kaybolarak ifade etmelerinin de faydası olmadı. Al Gore 2001 yılında Yüksek Mahkeme'nin George W. Bush'un başkanlığı kazandığına karar vermesinin ardından sakal bıraktı. Paul Ryan bunu 2015 yılında başkanlık adaylığı aramayacağını açıklayarak yapmıştı. Ted Cruz bunu 2016 yılında başkanlık yarışının sona ermesinin ardından yaptı. Beto O'Rourke bunu 2019'daki başkanlık çabasının ardından başardı. Mitt Romney bile, hâlâ görevde olmasına rağmen, 2022'de sert bir çıkış yaparak partisine yabancılığını sakalla gösterdi. David Letterman'ın Late Show’dan ayrıldıktan sonra neden koca bir sakal bıraktığıyla ilgili The New York Times'a yaptığı açıklamada “Sakal bana bunun farklı bir hayat olduğunu hatırlatıyor” dedi. Sakal bir başarısızlık ya da feragat göstergesi olabilir. Ford, "Bu aynı zamanda yeniden markalaşmanın bir yolu. Geri döndüm ama hatırladığın kişi değilim” dedi.

Tüm bunlar Trump'ın kendisinin neden sakal karşıtı olduğunu ve oğlu Donald Jr'ı sakalsız görmeyi tercih ettiğini açıklıyor. Don Jr. belki de Trump’a başlı başına bir birey olmak istediğini gösterdi. Instagram'da “Hatıra olarak biraz sakal getirdim. Belki de saklamalıyım? Düşüncelerinizi paylaşın” dedi. Paylaşımları Don Jr’ın 2018’in Noel'inde tıraş olduğunu gösteriyor, ancak sakal 2019'un başlarında yeniden ortaya çıktı ve o zamandan beri onun ticari markası oldu.

Vance ile aynı dönemde

Tesadüfe bakın ki, tam olarak ne zaman sakal bıraktığını tespit etmek zor olsa da, Vance'in sakal bıraktığı zaman da aynı döneme denk geliyor. Vance, 2016 ve 2017 yıllarında Hillbilly Elegy adlı anı kitabının tanıtımını yaparken sinekkaydı tıraşlıydı, ancak 2022'de Senato'ya adaylığını koyduğunda sakalları vardı. Görünüşü de politikası gibi değişmişti.

Lincoln sakalı Eastwood sakalına karşı

Her ne kadar Trump Fox Radio'ya yaptığı açıklamada sakalın Vance'i ‘genç bir Abraham Lincoln gibi’ gösterdiğini düşündüğünü söylese de sakal Lincoln'ün sakalına pek benzemiyor. Princeton Üniversitesi'nde Amerikan tarihi profesörü olan Sean Wilentz'e göre, Lincoln'ün sakalı bıyıksız ve daha az bakımlıydı. 11 yaşındaki bir kızın 1860 yılında Lincoln'e sakalın yüzünün ince ve kadavraya benzeyen yapısını gizleyerek seçilmesine yardımcı olacağını söylemesi üzerine sakal bıraktığı söyleniyor.

Buna karşın Vance'in sakalı, yuvarlak bir bebeksi yüzüne hem bir çene hattı hem de erkeklik havası vermeye çalışıyor. Vance'in sakalı da Donald Trump Jr'ınki gibi Western sakalı geleneğine uygun. Clint Eastwood'un The Good, the Bad and the Ugly (İyi, Kötü ve Çirkin) filmindeki sakalına (ki Donald Jr. da Instagram'ında bu sakala işaret ediyor) herhangi bir siyasi atasının sakalından daha yakın. Vance'in sakalının yeni bir trend yaratıp yaratmayacağını zaman gösterecek. Lincoln'ünki kesinlikle öyleydi. Wilentz “1863 yılına gelindiğinde kabinesinin üç üyesinin sakalı vardı: Edwin Stanton, Gideon Welles ve Edward Bates. Daha sonra (ve Andrew Johnson hariç), Grover Cleveland'ı sadece bir kez sayarsak, arka arkaya altı başkan ya bölgesel ya da tam sakallıydı” dedi.

Ters etki yaratabilir

Yine de Wilentz, sosyal medyada sakallılar arasında bir heyecan dalgası olmasına rağmen, Vance'in göreve gelmesi halinde bu eğilimi değiştirmesi için çok şey gerekeceğini söyledi. Aslında Vance'in ülkede büyük bir bölünmenin yaşandığı bir dönemde aniden sakal rol modelliğine terfi etmesi tam tersi bir etki yaratabilir. 27 yaşında bir iletişim profesyoneli olan Eric Calvo kısa bir süre önce sakal bırakmış ve bu hafta bir arkadaşı ona sakalının Vance'i hatırlattığını söyleyene kadar sakalından oldukça memnunmuş. Calvo, “Bu benim için sosyal bir ölüm çanıydı. Salı gecesi saat 22:30'da tıraş ettim” dedi. Ve tüm bu geçmişe bakıldığında, belki Vance de aynısını yapacaktır. Wilentz, “Muhtemelen kalıp kalmayacağını ya da tıraş olup olmayacağını görmek için bir anket yapacak” dedi.

© 2024 The New York Times Company