16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 14:23 | Son Güncelleme: 30.01.2024 14:44

Pelosi, Filistin yanlısı protestoların FBI tarafından soruşturulmasını istiyor

ABD'de Filistin yanlısı protestolara yönelik yaptığı açıklamalarla tepki çeken Meclis Üyesi Nancy Pelosi, FBI'dan protestocuların soruşturulmasını talep etti. New York Times, protestocuları Rus birlikçisi olmakla suçlayan Pelosi'nin Demokratlar arasında etkili olmaya devam ettiğini yazdı
Eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi, 31 Mayıs 2023'te Washington'da yapılan Temsilciler Meclisi Demokrat Grubu toplantısında (Kenny Holston/New York Times)
Eski Meclis Başkanı Nancy Pelosi, 31 Mayıs 2023'te Washington'da yapılan Temsilciler Meclisi Demokrat Grubu toplantısında (Kenny Holston/New York Times)

Kayla Guo / New York Times

Temcisiler Meclisi Üyesi Nancy Pelosi, İsrail-Hamas çatışmasında ateşkes talep eden protestocuların soruşturulması konusunda FBI’a çağrı yaptı. Pelosi, bazı aktivistlerin Rusya ve Vladimir Putin ile bağlantısı olabileceğini öne sürdü.

“Ateşkes çağrısı Putin’in mesajı”

CNN’de yayınlanan State of the Union programına katılan Pelosi, "Ateşkes çağrısı yapmaları Putin'in mesajıdır. Hiç şüpheniz olmasın, bu onun görmek istediği şeyle doğrudan bağlantılı. Ukrayna ile de aynı şey. Bu Putin'in mesajıyla ilgili. Bence protestocuların bir kısmı spontane, doğal ve samimi. Bazılarının ise Rusya ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Programda protestocuların bazılarının Rus yanlısı olduğuna inanıp inanmadığı sorulduğunda Pelosi, “Bazı finansmanların soruşturulması gerektiğini düşünüyorum. Ve FBI'dan bunu araştırmasını istiyorum” dedi.

Protestolarda Rus etkisini öne süren ilk diplomat

İlk kez 2007'de ve ardından tekrar 2019'da Temsilciler Meclisi Başkanı seçilen Pelosi, New York Temsilcisi Hakeem Jeffries'ın başa getirilmesinden önce 20 yıl boyunca Temsilciler Meclisi Demokratlarına liderlik etti. Pelosi hâlâ Kongre Demokratları arasında etkili olmaya devam ediyor. Pelosi, Rusya’nın Demokratlar arasındaki bölünmeyi körüklemeye yardımcı olmak için ateşkes protestolarını destekleyebileceğini açıkça öne süren ilk ABD’li diplomat oldu.

“Amerikalıları Rus birlikçisi olarak karalamak yerine iradesine saygı gösterin”

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, Pelosi'nin yorumlarını asılsız bir karalama ve düpedüz otoriter olarak kınadı. Grubun ulusal icra direktörü Nihad Awad yaptığı açıklamada "Pelosi'nin yorumları, İsrail’i destekleyenler tarafından Filistin halkının yıllardır insanlıktan çıkarılmış olumsuz etkisini bir kez daha göstermektedir. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve diğer siyasi liderler, bu Amerikalıları temelsiz bir şekilde Rus işbirlikçisi olarak karalamak yerine, Netanyahu hükümetinin Gazze halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşına son verilmesi çağrısında bulunarak Amerikan halkının iradesine saygı göstermelidir” dedi.

Gazze Şeridi'nde ateşkesi destekleyen aktivistler ve seçmenler, Başkan Joe Biden'ı çatışmaya yönelik yaklaşımının seçimi tehdit edeceği ve Demokratların sandıktaki desteğine mal olacağı konusunda uyardı.

Birçok grup çatışmaların durmasını istiyor

Aralarında Yahudi, insan hakları ve savaş karşıtı örgütlerin de bulunduğu çeşitli gruplar, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının ardından başlayan İsrail harekatına son verilmesi talebiyle ülke çapında protesto gösterilerine öncülük etti. Gazze'de artan ölü sayısını ve derin insani krizi gerekçe gösteren Filistin yanlısı göstericiler, geçtiğimiz haftalarda Biden'ın halka açık gösterileri ve Pelosi'nin konuşmaları da dahil olmak üzere Demokratların kampanya etkinliklerini kesintiye uğrattı.

Daha fazla soruşturma yapılmasını istiyor

Pelosi'nin sözcüsü, Ian Bremmer'ın sosyal medyada paylaştığı "Gazze'deki savaşın sürmesi ve Orta Doğu'daki kaosun büyümesi Putin'in işine yarıyor" başlıklı yazısına dikkat çekti. Sözcü, Pelosi'nin Gazze'deki acıyı durdurmaya ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını talep etmeye odaklanmaya devam edeceğini söyledi. Açıklamada “Pelosi her zaman tüm Amerikalıların görüşlerini barışçıl protestolar yoluyla duyurma hakkını desteklemiş ve savunmuştur. Pelosi, yabancı düşmanların bölünme tohumları ekmek ve seçimlerimizi etkilemek için Amerikan siyasetine nasıl karıştıklarının son derece farkındadır ve 2024 seçimleri öncesinde daha fazla soruşturma yapılmasını istemektedir” denildi.

Rusya Gazze'de ateşkesi desteklediğini ifade etti ve Putin bu çatışmayı ABD'nin Orta Doğu'daki rolünü eleştirmek için kullandı. Rusya ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin son iki başkanlık seçimine de müdahale etti.

Demokratlar derin bir bölünme yaşıyor

Demokratlar, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesi ve 240 kişiyi de kaçırmasından bu yana İsrail'e yönelik politikalar konusunda derin bir bölünme yaşıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in askeri müdahalesi 26,000'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

Biden’ın çatışmayı ele alış biçimi onaylanmıyor

New York Times’tan Siena College’ın yaptığı bir anket seçmenlerin Biden'ın çatışmayı ele alış biçimini genel olarak onaylamadığını, neredeyse İsrail'in askeri harekatının durmasını isteyen Amerikalıların sayısının devam etmesi gerektiğini söyleyenler kadar fazla olduğunu ortaya koydu. Bu bölünme Biden için ciddi bir zorluk teşkil ediyor. Zira seçilmesine yardımcı olan Demokrat koalisyonu bir arada tutmaya çalışıyor ve yeniden seçilmek istiyor.

Pek çok ülke ateşkesi savunurken, aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 153 ülke acil ateşkes lehinde oy kullandı. Uluslararası Adalet Divanı geçen hafta İsrail'e Gazze'deki soykırımı önlemek için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

© 2024 The New York Times Company