03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 00:00 | Son Güncelleme: 24.04.2024 00:18

Refah operasyonu için geri sayım: 1 milyon Filistinliyi ne bekliyor?

İran ile olan krizin şimdilik gündemden düşmesiyle İsrail yeniden Refah operasyonuna odaklandı. ABD desteklemese de operasyonu yapmaya kararlı olan İsrail, 1 milyon Filistinin barındığı kentte oluşturacağı insani koridoru daha fazla sivili alacak şekilde genişletmeyi planlıyor
Refah operasyonu için geri sayım: 1 milyon Filistinliyi ne bekliyor?

Adam Rasgon / The New York Times

İsrailli bir askeri yetkili, Gazze Şeridi'nin güneyinde yerlerinden edilmiş 1 milyon Filistinlinin barındığı Refah kentinde bir işgalin başlaması halinde, sahil boyunca İsrail tarafından belirlenmiş bir insani koridorun daha fazla sivili alacak şekilde genişletileceğini söyledi.

Biden istemedi, İsrail kararlı

Bu yorumlar, İsrail ordusunun Refah'ta büyük bir kara harekâtı düzenlemesi halinde sivillere yönelik planlarının ilk işaretleri arasında yer alıyor ki Biden yönetimi İsrail'i yerinden edilmiş Filistinliler için yaratacağı riskler nedeniyle bundan vazgeçmeye çağırmıştı.

Refah'a sığınan Filistinliler aylardır İsrail'in saldırısına hazırlanıyor, kalabalık çadırlarda, okullarda ve apartmanlarda toplanıyorlar. Birçoğu İsrail'in tahliye çağrılarına uydu ancak bu yerlerde de bombardımanla karşılaştı.

Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times

 

İsrailli yetkililer defalarca ordunun Hamas ile savaşmak için Refah'a gireceğini söyleyerek bu operasyona karşı duran ülkelere karşı çıktılar.

Bir işgal durumunda İsrail'in Filistinlilere genişletilmiş insani koridora, Muwasi olarak bilinen dar bir sahil şeridine ve Gazze'deki diğer tanımlanamayan bölgelere gitmelerini söyleyeceğini belirten askeri yetkili, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada iç müzakereleri anlatmak için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

İsrail'in Muwasi'yi ne kadar genişleteceği belli değil, ancak bölge zaten insanlarla dolu. Planet Labs'ın uydu görüntüleri, son birkaç ay içinde buradaki insan sayısında önemli bir artış olduğunu ortaya koydu: Pazar günü havadan çekilen bir görüntüde, Ocak ayı ortalarında boş olan arazinin çadır kamplarıyla dolduğunu gözler önüne seriyor.

Planet Labs tarafından sağlanan 21 Nisan tarihli bir görüntü, Gazze Şeridi'nde Al-Mawasi olarak bilinen sahil bölgesinde Ocak ayı ortalarında boş olan araziyi dolduran çadır kamplarını gösteriyor. İsrailli bir askeri yetkili, yerinden edilmiş bir milyon Filistinlinin barındığı güney Gazze şehri Refah'ta bir işgalin başlaması halinde, sahil boyunca İsrail tarafından belirlenmiş bir "insani koridorun" daha fazla sivili alacak şekilde genişletileceğini söyledi. (Planet Labs via The New York Times)

 

Bir yardım kuruluşu olan ANERA'nın Kudüs ofisinin müdürü Sandra Rasheed, İsrail'in Refah'a operasyon düzenleyeceği konusunda kendilerine bilgi vermediğini, ancak kuruluşun çalışanları ve aileleri için Muwasi'de bir sığınak bulduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler yetkilileri de İsrail tarafından yaklaşan bir işgal konusunda bilgilendirilmediklerini söyledi.

Refah'ın yerleşim alanının batı ucu, Muwasi'nin güney sınırına yakın ve merkeze yaklaşık 4 km uzaklıkta.

İsrail ordusu ilk olarak Ekim ayı ortasında Gazze sakinlerinin Muwasi'ye taşınması gerektiğini söyledi. Aralık ayında bu talebini yineleyerek yakındaki Han Yunus kenti için tahliye emri çıkardı ve bölge sakinlerine Muwasi'ye ve Refah'taki bazı bölgelere gitmelerini söyledi.

Uydu görüntülerinde ayrıca Han Yunus'un batısında yüzlerce çadırdan oluşan yeni bir kümelenmenin meydana geldiği görülüyor. Perşembe günü çekilen görüntüler bölgede 100'den fazla çadır olduğunu gösterirken, Pazar günü çekilen görüntüler komplekste 400'den fazla çadır olduğunu gösterdi.

İsrail'in üzerindeki baskı artıyor

İsrail Gazze'ye daha fazla yardım girmesine izin vermesi için giderek artan bir uluslararası baskı altında. Yetkili, Muwasi'ye ne kadar daha yardım getirileceğini söylemedi. Muwasi'de barınan 48 yaşındaki Muhammed el-Hassi, bölgenin yerinden edilmiş insanlarla dolup taştığını ve yeni bir akının koşulları daha da kötüleştirmesinden endişe ettiğini söyledi.

"Yeterli banyo yok, yeterli temiz su yok ve yeterli alan yok," diyen Muhammed el-Hassi, "Mevcut altyapı halihazırda burada bulunan insan sayısını ancak kaldırabiliyor" şeklinde konuştu.

Refah, Mısır sınırında yer alıyor ancak Mısır'ın Gazze'den neredeyse hiçbir Filistinlinin girişine izin vermemesi nedeniyle çok sayıda sivilin şehirden çıkarılması için çok az seçenek var. Bu ayın başlarında, Kudüs'te üst düzey bir BM insani yardım yetkilisi olan Jamie McGoldrick, İsrail'in Refah'ı işgal etmesinin yüz binlerce insanı patlamamış mühimmatla dolu bombalı yollara iterek kuzey noktalarına kaçmaya zorlayabileceğini söyledi.

Biden yönetimi, geçen hafta yapılan sanal bir toplantı da dahil olmak üzere, İsrail'i Refah'a yönelik büyük bir askeri saldırıdan uzak durmaya defalarca çağırdı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre bu toplantı sırasında Amerikan tarafı İsrail tarafından sunulan saldırı seçeneklerini değerlendirdi ancak bu planlar Başkan Joe Biden'ın herhangi bir operasyonun sivil kayıpları en aza indirecek şekilde kalibre edilmesi yönündeki talebini karşılamadı.

İsrail sık sık Filistinlileri Muwasi'ye sığınmaya teşvik etti, ancak bölgedeki Filistinlilere göre bölge İsrail ordusu tarafından birkaç kez vuruldu. İsrail, militanları Muwasi'den roket atmakla suçluyor.

El Hassi, "Güvenli bir yer yok" dedi ve sözlerine şöyle devam etti: "İsrail'e ya da dünyadaki herhangi birine karşı düşmanlık beslemeyen biriyim ama yanımdaki binanın, arazinin ya da arabanın hedef alınmayacağını garanti edemem"

Refah'ta, kuzeydeki Gazze şehrinden buraya kaçan ikinci el giysi satıcısı Rajab al-Sindawi, kendisi, eşi ve yedi çocuğu kaldırımdaki küçük bir çadıra sıkışırken endişeli hissettiğini söyledi.

©️ 2024 The New York Times Company