29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 15.05.2022 13:54 | Son Güncelleme: 15.05.2022 14:16

Rus işgalinden kaçan siviller: Tam bir cehennem

Rus kontrolü altındaki Herson bölgesinden kaçan sivillerin hikayeleri gittikçe hüzünlü bir hal alıyor. Kaçış yollarındaki köprülere döşenmiş bombalar, kontrol noktasındaki Rus askerlerin rüşvet talepleri… Kaçmayı başaranlar konvoylarına ateş dahi açıldığını anlatıyor
David Guttenfelder/The New York Times
David Guttenfelder/The New York Times

Maria Varenikova ve Marc Santora / The New York Times

Ukrayna'nın güneyinde Rus kontrolü altındaki Herson bölgesinden çıkış yolunda köprüler patlayıcılarla donatılmış halde. Kontrol noktalarından oluşan labirentteki Rus askerleri tanımlayıcı dövmeleri bulmak için erkekleri çırılçıplak soyuyor ve kaçmak için çabalayan insanların taşıdığı malları yağmalıyor. 

Kaçmayı başaran tanıklara göre Rus kuvvetleri geçen hafta birkaç kez araba konvoylarına ateş açtı.
49 yaşındaki Irina Sidorenko cuma günü maden kasabası Krivi Rih'e güvenli bir şekilde ulaştıktan sonra, “Geçtiğimiz iki gün cehennemdi. Tam bir cehennem" dedi.

Rus kontrolü sıkılaşıyor

Kremlin Rus para birimini tanıtarak, yerel yönetime vekil liderler atayarak ve güvenlik riski teşkil ettiğini düşündüğü kişileri avlayarak Herson ve kontrol ettiği diğer bölgeleri Ukrayna'dan kalıcı olarak sökmek için adımlar atıyor. Bu sırada kaçmayı başaran tanıkların anlattığı hikayeler giderek daha üzücü bir hal alıyor.

“Pes edenleri gördüm”

Hâlâ Herson'da bulunan akrabalarını tehlikeye atmamak için annesinin kızlık soyadını kullanan 57 yaşındaki Chobotariov Yurii, haftalardır kaçmaya çalıştığını anlattı. 11 mayıstaki üçüncü girişiminde nihayet başarmış. Yuri, “Pes eden insanları gördüm. Ama pes etmedim ve sonunda başardım” diyor. 

Yurii, yaklaşık 500 arabalık bir konvoya katıldığını, kontrol noktalarından bir diğerine giderken patlamaların yankılandığını söyledi. Yurii yaşananları "30 yaşın altındaki erkekler arabadan indirildi ve kıyafetlerini çıkarmaları söylendi. Ruslar dövmelerini kontrol ediyorlardı" diye anlattı.

Ruslara rüşvet istiyor

Rus askerleri cep telefonlarını ve bilgisayarları arayarak rüşvet istemişler. Konvoya açılan ateşler için de Ukraynalıları suçlamışlar. Yurii güvenliğe ulaşana kadar, arkasındaki arabada yaşlı bir kadının yaralandığını fark ettiğini söyledi. Ayrıca yakındaki başka bir araca şarapnelin isabet ettiğini ancak içindekilerin yaralanmadığını belirtti.

Ruslar sivil konvoylara ateş açtı

Krivi Rih askeri yönetiminin başkanı Oleksandr Vilkul, Rus kuvvetlerinin konvoya ateş açması sonucu 68 yaşındaki bir kadında ve 11 yaşındaki bir çocukta şarapnel yaraları olduğunu söyledi. Herson'daki insanları tehlikeye atma korkusuyla annesinin kızlık soyadını kullanan bir başka sivil Sidorenko, çoğu kadın ve çocuk olan 20 kişiyle birlikte 15 kişilik bir minibüse sıkışmış halde kaçtığını anlattı. 

Her kontrol noktasında cep telefonlarını teslim ederken, nefeslerini tuttuklarını söyleyen Sidorenko, “Telefonunuzdaki her şeyi silmek zor” dedi. .

“Bombalar ya patlasaydı?”

Saatler yemeksiz ve susuz geçtikçe yolculuk çocukların canını daha çok yaktı. Sidorenko “Yol çok korkutucuydu. Bir köprüden geçerken oraya çok sayıda patlayıcı yerleştirilmişti. Ya patlasalardı?” diye konuştu.

Nüfusun yarısı ayrıldı

Daha sonra perşembe günü Berislav kasabasındaki bir kontrol noktasında saatlerce tutulduklarını, tekrar hareket etmeye başladıklarında patlamaların yaşandığını anlattı. Otobüsün önündeki 10 araca bir top mermisinin isabet ettiğini anımsıyor. Sonunda, binden fazla aracın konvoya katıldığını ve Krivi Rih’e ulaştığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, bölgedeki savaş öncesi nüfusun yarısının ayrıldığını tahmin ediyor.

© 2022 The New York Times Company