19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2022 15:37 | Son Güncelleme: 22.03.2022 15:44

Rus kuvvetlerinin dört Ukraynalı gazeteciyi kaçırdığı iddia edildi

Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası'na göre, pazartesi günü Rus silahlı kuvvetleri dört Ukraynalı medya çalışanını evlerinden alıkoydu
Rus kuvvetlerinin dört Ukraynalı gazeteciyi kaçırdığı iddia edildi

Ada Petriczko / The New York Times

Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası bir haber bülteninde, pazartesi günü Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol kentindeki dört Ukraynalı medya çalışanını evlerinden aldığını söyledi.

Gazeteciler ve bazı aile üyeleri birkaç saat sonra serbest bırakılmadan önce, Rus işgali altındaki şehirden bilinmeyen bir yere doğru götürüldü.

Gazetecilerin hepsi yerel bir gazete olan Melitopolskie Vedomosti ile ilişkiliydi. Kaçırılanlar gazetenin emekli yayıncısı Mykhailo Kumko, yazı işleri müdürü Yevhenia Boryan ve iki muhabir, Yulia Olkhovska ile Lyubov Chaika’ydı.

Gazetenin sahibi olan genel müdür Anna Medvid sendikaya, Rus askerlerinin gazetecileri işbirliği yapmaya ikna etmek amacıyla "önleyici görüşmeler" yürüttüğünü söyledi.

Medvid, “Bir hafta önce ben de bir görüşmeye çağrıldım. Onlara sadık ve destekleyici olmamızı istiyorlar. Kabul etmedim ve ayrıldık” dedi.

Medvid'e göre askerler medya çalışanlarının cep telefonlarına el koydu ve evlerindeki bilgisayarların erişimini engelledi.

Pazartesi günü yaptığı bir başka basın açıklamasında, "Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası, Melitopol, Berdyansk ve Herson'daki işgalcilerin gazetecilere yönelik gözdağı ve baskı girişimlerini kınıyor" diyen sendika, işgal altındaki topraklarda arama ve kaçırmaların, gazeteciler ile aktivistleri yıldırma araçları haline geldiğini de sözlerine ekledi.

©️ 2022 The New York Times Company