13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2022 12:22 | Son Güncelleme: 12.03.2022 13:34

Rusya güçlerinin saldırıları yoğunlaşıyor

Rus kuvvetleri Ukrayna genelindeki şehir ve kasabaları hedef alan saldırılarını yoğunlaştırırken, Başkan Vladimir Zelenskiy cumartesi günü Moskova'yı halkın iradesini kırmak amacıyla ülkeyi terörize etmekle suçladı: Bu bir yok etme savaşıdır
Rusya güçlerinin saldırıları yoğunlaşıyor

Marc Santora / The New York Times

Rus kuvvetleri, savaşın ilk günlerinden bu yana stratejik bir askeri zafer elde edemedi. Ukrayna ordusu cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin herhangi bir cephede ilerlemeye yönelik tüm girişimlerinin durdurulduğunu ve Ukrayna kuvvetlerinin "insan gücü ve teçhizatta ağır kayıplar" verdiğini söylemişti. İddia bağımsız olarak doğrulanamadı, ancak Savaş Araştırmaları Enstitüsü ve diğer askeri uzmanlar tarafından yapılan analizlerle uyumluydu. Rus yetkililer, karadan havaya füzeler de dahil olmak üzere Ukrayna askeri teçhizatını ele geçirmede ve stratejik güneydeki şehirleri kesmede başarılı olduklarını iddia ettiler.

 

Kiev'e yönelik Rus saldırısı cumartesi günü yoğunlaşıyor gibi görünüyordu ancak hem Pentagon ve İngiliz istihbarat değerlendirmeleri hem de video kayıtlarına göre Ukrayna hafif piyade birliklerinin ve Türk yapımı insansız hava araçlarının saldırıları, Rus tanklarını, topçularını ve mekanize araçlarını pusuya düşürmede bir miktar başarılı olmaya devam etti.

Rus kuvvetleri iki hafta boyunca güneydeki stratejik Mykolaiv şehrini ele geçirmeyi başaramadı. Bunun üzerine sivil hedefleri bombalayarak bir kanser hastanesine zarar verdi. Hastanedekiler sığınaklarına kaçmak zorunda kaldı. Cumartesi sabahı bir kez daha mahalle sakinleri topçu ateşi ve patlama sesleriyle uyandı.

 

Cephe hatlarının yakınında konuşlanmış Ukrayna ordusunun 59. Tugayı'ndan Albay Sviatoslav Stetsenko, sabahın erken saatlerindeki çatışmanın şehrin kuzeyinde yoğunlaştığını söyledi. Rus kuvvetleri ele geçirmeyi başardığı şehir ve kasabalarda bile -çoğunlukla güney ve doğuda- halk ayaklanması ve isyanıyla karşı karşıya kaldı.

İvan Fedorov kaçırıldı

Rus kuvvetleri bir haftadan uzun bir süre önce Melitopol şehrini ele geçirdiğinde, belediye başkanı İvan Fedorov meydan okudu. Federov, "Ruslarla hiçbir şekilde işbirliği yapmıyoruz" dedi. Mahalle sakinleri protesto için sokaklara döküldü. Cuma günü, kafasına torba geçirilmiş bir adamın Rus askerleri tarafından bir hükümet binasından uzaklaştırılmasına ilişkin video yayınlandı. Zelenskiy, görüntüdeki kişinin Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov olduğunu ve Rus güçleri tarafından kaçırıldığını söyledi.

 ©️ 2022 The New York Times Company